Kocaoğlu: Elemanı al gayrimenkulleri satayım anlayışı olmaz

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki deniz ulaşımını geliştirmek için sipariş verdiği 15 gemiden ilki olan ‘Çakabey’, sefere başladı. Karbon kompozit malzemeden üretilen yolcu gemisi Çakabey’in ilk seferine katılan İzmir Büyükşehir...

Google Haberlere Abone ol
Kocaoğlu: Elemanı al gayrimenkulleri satayım anlayışı olmaz

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki deniz ulaşımını geliştirmek için sipariş verdiği 15 gemiden ilki olan ‘Çakabey’, sefere başladı. Karbon kompozit malzemeden üretilen yolcu gemisi Çakabey’in ilk seferine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Özel İdareleri’nin kapanmasının ardından yaşanan süreçle ilgili konuştu.

    Geçtiğimiz günlerde İl Özel İdare’den gelen 2 genel sekreter yardımcısı, 4 daire başkanı, 9 şube müdürü ve 2 denetçiyi Valiliğe geri iade eden Başkan Kocaoğlu, bunun gerekçesini, “Özel İdare'nin malları ile ilgili sorumlu vali yardımcısını aradım. Bize bir gün sonra liste vereceğini söyledi.10 gün geçti ama kendisi izne çıkmış. Biz arayacağız. Özel İdare’nin mallarının problem olacağı zaten belli. İzmir’in malının İzmir’de kalması lazım. Biz sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Şimdi siz elemanı, işi, dosyaları gönderiyorsunuz ama gayrimenkulleri bir görelim. Ne yapacağınızı bilmiyoruz. Onun için geri gönderdim. Şu anda ihtiyacımız yok. Böyle bir sistem olmaz. Elemanı al gayrimenkulü satayım, canımın istediğine vereyim. Yok böyle bir şey.” dedi.

    Konuyla ilgili yasal her türlü mücadeleyi yapacaklarını belirten Kocaoğlu, “Çıkıp ‘Efendim mallar İzmir’den kaçıyor mu’ diyorlar. Tabi ki kaçmıyor. Daha malları İzmir’den söküp götürecek bir sistemi geliştirmediler. Mallar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin malı olarak kalacak. Onları TOKİ’ye, özelleştirme idaresine vermeye karşıyız. Biz her türlü hukuki yolu deneyeceğiz. Yerel servettir. Büyükşehir binası nasıl İzmirlinin malıysa, Özel İdare’nin binası, malı İzmirli’nindir. Genel idareye gönderildiği zaman İzmir’in olmaktan çıkar.” şeklinde konuştu.

    Başkan Kocaoğlu, geçtiğimiz günlerde , “Gözüm kulağım İzmir’de. Yapılanları yapılmayanları da takip edeceğim” açıklamasında bulunan AKP’li Binali Yıldırım’ın sözlerini de değerlendirdi. Kocaoğlu, “Çok iyi demiş. Sözleri, İzmir’in projelerini merkezi hükümette takip edeceği ve oradaki onayları çıkartacağı anlamına geliyor. Ben böyle anlıyorum.” ifadelerini kullandı.

    ÇAKABEY SEFERE BAŞLADI

    İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yalova Özata Tersanesi’nde 117 milyon Euro’ya yaptırdığı 15 gemiden ilki olan ‘Çakabey’, Körfez’deki ilk seferini Konak-Karşıyaka arasında yaptı. Saat 11.40’da Konak’tan demir alan Çakabey’in ilk yolcusu Esra Şener isimli genç kız oldu. Başkan Aziz Kocaoğlu, günün anısına Şener’e plaket verdi. İlklerin yaşandığı yolculukta Çakabey’in kaptanı Çağrı Gökhan Tortum, gemi hareket etmeden önce Başkan Kocaoğlu’na sürpriz yaparak seyir defteri olarak bilinen ‘Gemi Jurnali’ni imzalattı. Çakabey’in ilk seferine katılan yolcular, Başkan Kocaoğlu ile hatıra fotoğrafı çektirdi. 10 dakika süren yolculuğun ardından Çakabey’in yanaştığı Karşıyaka İskelesi’nde, Başkan Aziz Kocaoğlu’nu, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar karşıladı.

    Çakabey’in tüm İzmirlilere hayırlı olmasını dileyen Başkan Aziz Kocaoğlu, 2017 yılı sonuna kadar 15 geminin de devreye gireceğini söyledi. 84 gün önce İzmir’e gelen Çakabey’in incelemeleri tamamlandıktan sonra sefere çıktığını kaydeden Başkan Kocaoğlu, “Sanayide ‘çocukluk hastalığı’ diye tabi edilen eksiklikleri vardı. Bunların hepsi giderildi ve her türlü belgeleri alındı. İlk seferini 11.40’da Konak İskelesi’nden yaptı. Çakabey ilk prototip olduğu için diğer gemilerde neyin eksik olduğu, şartnameye göre neyin yapılması gerektiği hem firma hem bizim arkadaşlarımız tarafından biliniyor. Bundan sonra kontroller ve kabul aşamaları çok daha süratli olacak. İkinci gemimiz de önümüzdeki haftalarda gelecek.” diye konuştu.

    Yeni gemilerin İzmir’deki ilk yılında, deniz ulaşımından yararlanan toplam yolcu sayısını yüzde 25 oranında arttırması öngörülüyor. En son geminin geleceği 2017 yılında ise bu oranın yüzde 100’e ulaşması bekleniyor. Yıllık 13 milyon 500 bin olan yolcu sayısı ikiye katlanarak 27 milyon kişinin ulaşımda deniz yolunu kullanması hedefleniyor. Bu da kent içindeki trafik yükünü büyük ölçüde rahatlatacak. CİHAN

Yorumlar