"Kimse Yok Mu Derneği gözümü açtı, Kur'an okuyup onlara dua ediyorum"

Kimse Yok Mu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Sudan'ın Darfur eyaletinde 2008'de açtığı katarakt merkeziyle 22 bin 500 Sudanlı'nın gözünün aydınlanmasına vesile oldu. Kimse Yok Mu’nun merkezinde ameliyat olan Sudanlı Gamaleldin Elawad,...

Google Haberlere Abone ol
"Kimse Yok Mu Derneği gözümü açtı, Kur'an okuyup onlara dua ediyorum"

Kimse Yok Mu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Sudan'ın Darfur eyaletinde 2008'de açtığı katarakt merkeziyle 22 bin 500 Sudanlı'nın gözünün aydınlanmasına vesile oldu. Kimse Yok Mu’nun merkezinde ameliyat olan Sudanlı Gamaleldin Elawad, "Üç ay öncesine kadar Kur'an okuyamıyordum, şimdi Kur'an-ı Kerim okuyup Kimse Yok Mu gönüllülerine dua ediyorum." dedi.

Kimse Yok Mu Derneği, yurt içi ve yurt dışındaki ihtiyaç sahipleri ve afet mağdurlarının imdadına koşarken bir yandan da kara kıtanın gözleri görmeyen masumlarının dünyanı aydınlanmasına yönelik çalışmalar yürütüyor. 2008’de gönüllü Türk doktorlarının bölgeye gitmesiyle birlikte Sudan’ın Darfur eyaletinde katarakt ameliyathanesi kuran Kimse Yok Mu Derneği, bölgede bugüne kadar 22 bin 500 katarakt ameliyatı gerçekleştirdi. 53 gönüllü doktor tarafından gerçekleştirilen ameliyatların devamlı olması için de eğitilen Sudanlı doktor bir yıldır merkezde katarakt ameliyatı yapıyor. Ancak ameliyathanenin tüm ihtiyaçları Kimse Yok Mu tarafından karşılanıyor. Bir kişinin katarakt olmasının maliyeti ise 100 dolar olarak belirlendi. Kimse Yok Mu Derneği Bursa Şubesi tarafından Sudanlı katarakt hastaları için düzenlenen ‘Gönlünüzü açın, gözümüz açılsın’ adlı programda duygusal anlar yaşandı.

Kimse Yok Mu gönüllüsü Reha Yeprem’in sunduğu programda konuşan Kimse Yok Mu Derneği'nin gönüllü göz doktoru Ferruh Bican, bugüne kadar Türk gönüllü doktorlarının Kimse Yok Mu’nun açtığı merkezde 22 bin 500’e yakın katarakt ameliyatı gerçekleştirildiğini söyledi. Dr. Bican şunları kaydetti: "Kimse Yok Mu, Sudan’ın Darfur eyaletinde katarakt ameliyathanesi yaptırdı. 2008’de ilk gittiğimde devlet hastanesinin ameliyathanesi kapalıydı, göz doktoru yoktu ve iki gözü kapalı binlerce insan vardı. Bu ameliyathaneye Türkiye’den 53 doktor gitti Türkiye’den. Bugüne kadar 22 bin 500’e yakın ameliyathane yapıldı. Son bir yıldan beri oradaki yerli doktor eğitildi, ameliyatlar ona bırakıldı. Zaten hedefte oydu. Buradan taşıma suyla değirmen döndürmek mümkün değildi. Ama oradaki tüm malzemeleri Kimse Yok Mu karşılıyor. Bir ameliyatın maliyeti de 100 dolar olarak belirlendi. 100 dolar vererek Türkiye’de bir insanın gözünün açılmasını sağlayamazsınız. Ama 100 dolar vererek Afrika’da iki gözü kapalı insanın hiç olmazsa bir gözünün açılmasına vesile olabilirler."

"ALLAH İSTESEYDİ BİR TANE GÖRMEYEN YARATMAZDI"

Kimse Yok Mu Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Turhan ise hayırseverlerin tefekkür yapması gerektiğini söyledi. Turhan, "Allah isteseydi; mağdur yaratmazdı, isteseydi bir tane görmeyen insan yaratmazdı. İsteseydi bir tane fakir yaratmazdı. Bunları yaratırken neden acaba, bunları yarattı. Bakın önümüze açılan bir fırsat var. İmtihan dünyası diyoruz ya, aslında onları yaratmakla bizim geleceğimizi hazırlıyor. Bu programdan çıkınca evlerimizde yumuşak döşeklerimizde yatıp uyuyacağız, şuanda başını koyabilecek bir kütük bile bulamayan insanları hatırlamamızı istirham ederim. Dünyanın renklerini görmeyen ve öylece bu dünyadan göçmüş insanları hatırlayalım. Ve onun yerine mümkünse kendimizi koyalım. 100 dolarla bir insanın gözünün açılmasına vesile olma fırsatını kaçırmayalım." diye konuştu.

Programa Sudan’dan katılan Gamaleldin Elawad ise uzun yıllardır gözleri görmediğini, yaklaşık 3 ay önce Kimse Yok Mu merkezinde yapılan ameliyatla dünyasının aydınlandığını kaydetti. Önceleri Kur’an-ı Kerim okuyamadığını belirten Elawad şöyle devam etti: "Kimse Yok Mu’nun merkezine gittim, ameliyat sonrası gözlerim aydınlandı. Her gün yüzden fazla kişi muayeneye geliyor, 30 kişinin gözü ameliyatla açılıyor. Ameliyat öncesi Kur’an-ı Kerim okuyamıyordum. Şimdi okuyabiliyorum, dünyam aydınlandı. Artık her zaman Kur’an okuyup Kimse Yok Mu ve diğer tüm güzel hizmetlerde bulunan gönüllülere dua ediyorum."

Reha Yeprem ise sadece 100 dolarla Sudan’da bir kişinin gözlerinin açılmasına vesile olunabildiğini vurguladı. Yeprem, şunları söyledi: "100 dolarlık bir maliyetle bir kişinin görmesine vesile olabiliyor, gönüllüler. Tabi bir gözü ameliyat edebiliyorlar, yani bir gözü gördüyse, ‘haydi sıradaki’ deniliyor. Çocukların, önünde bir yaşam olduğu için iki gözünün birden ameliyat edilmesi hedefleniyor. Kurulduğu zaman merkezde iki tane cihaz vardı. Günde bir doktor, çok üstün bir perfonmans sergileyerek15 kişiye katarakt ameliyatı yapabiliyor. İnsanı hayrete ve hayranlığa sevkeden büyük bir hizmet."

Kimse Yok Mu Şube Müdürü Sadullah Hizan da program sonrası hayırseverlerin katarakt merkezi için bağışta bulunduğunu açıkladı. Hizan, yaklaşan Ramazan ayı öncesinde ise Bursa ve civarındaki ihtiyaç sahiplerine hayırseverlerin katkısıyla 7 bin 500 adet erzak paketi dağıtmayı hedeflediklerini söyledi. Hizan şunları kaydetti: "Bir insan, yıllarca sesini duyduğu annesini, babasını, yakınlarını göremiyor. Biz bu seferberliğe 41 şubemizde başladık. Bursa’da da hayırseverlerin bağışlarıyla Darfur’daki mazlumların gözü açılacak." diye konuştu

Programın sonunda hayırseverler makbuz karşılığında kredi kartlarıyla Darfur'daki katarakt ameliyatları için bağışta bulundu. Programa sponsor olan Bahar Sağlık Grubu adına Op. Dr. Ömer Kurta, gönüllü doktor Ferruh Bican'a, Reha Yeprem'e, Sudan'lı Gamaleldin Elawad'a ve Kimse Yok Mu Bursa Başkanı Kemal Turhan'a birer plaket takdim edildi.

CİHAN

Yorumlar