Kalifiye personel arayan Almanya’da meslek eğitimi dibe vurdu

Sürekli kalifiye eleman eksikliğinden dem vurulan ve çarenin yurt dışından kalifiye eleman getirmekte arayan Almanya’da bu yıl imzalanan meslek eğitim sözleşmelerinde yine düşüş yaşandığı bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Kalifiye personel arayan Almanya’da meslek eğitimi dibe vurdu

Sürekli kalifiye eleman eksikliğinden dem vurulan ve çarenin yurt dışından kalifiye eleman getirmekte arayan Almanya’da bu yıl imzalanan meslek eğitim sözleşmelerinde yine düşüş yaşandığı bildirildi.

Federal Meslek Eğitim Enstitüsü (BIBB) tarafından yapılan açıklamaya göre rakamlardaki düşüş rekor seviyeye ulaşırken, bu yıl hem meslek eğitimine duyulan ilgi hem de şirketlerin sunduğu meslek eğitim yeri miktarı azaldı.

Alman iş piyasasında meslek eğitim yeri arayan gençlerle, kursiyer arayan şirketlerin beklentilerinin örtüşmemesi, hem meslek eğitim yerlerinin hem de meslek öğrencilerinin boşta kalmasını beraberinde getirdi. BIBB çalışanları, meslek eğitimi öğrencilerinin üç yıl önceki gibi başarılı bir şekilde mesleğe başlayamadıklarından ve özellikle el zanaatları ve tarım alanlarında meslek eğitim yerlerinin boş kalmasından şikayetçi.

Araştırmalara göre 30 Eylül’e kadar ülke genelinde büyük kısmı şirketler ve firmalar tarafından hazırlanan yaklaşık 564 bin meslek yeri olduğu ve bunun 2012 yılına kıyasla 20 bin daha az olduğu bildirildi. Toplam 615 bin genç, bu açık meslek eğitim yerlerine ilgi duyduğunu yetkili mercilere bildirirken, yine bu rakamda da önceki yıla kıyasla 13 bin düşüş yaşandı. 6 yıl öncesine kıyasla demografik gelişmelerden dolayı toplam 142 bin daha az meslek eğitimci genç olduğu ortaya çıktı.

2013 yılında işveren ve gençler arasında imzalanan meslek eğitimi sözleşmesi sayısı ise 530 bin olarak gerçekleşti. Bu rakamın, doğu ve batı Almanya’nın birleşmesinden sonra en düşük rakam olduğu haber verildi. Özellikle Doğu Almanya’da 1999 yılında 148 bin meslek eğitimi sözleşmesi imzalanırken, şimdi sadece 74 bin anlaşma imzalanmış. Toplam da ise 33 binden fazla meslek eğitim yeri ve 85 bin öğrenci boşta kaldı.

ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM SEVİYESİ DÜŞÜK

Konu hakkında Zaman’a konuşan EXUV Augsburg İşadamları Derneği Genel Sekreteri Arslan Esgin, üyeleri ile yaptıkları görüşmelere göre sorunun öğrencilerden kaynaklandığını söyledi. Meslek eğitimi için gelen öğrencilerin eğitim seviyelerinin ve kalifiye durumlarının eksik bulunduğuna dikkat çeken Esgin, işverenlerin geçmişte edindikleri deneyimlerden dolayı kalifiye olmayan öğrencileri almaktan kaçındıklarını anlattı.

Gençlere kendilerini yetiştirmeleri çağrısında bulunan Esgin, işadamlarına da bu gençlere bir fırsat sunup şirket içi eğitim vermelerini önerdi. MÜSİAD Münih/Bavyera Derneği Başkanı Salim Şahin de benzer sorunları yaşadıklarını ifade etti. Şahin, hem işverenlerin hem de meslek eğitimci gençlerin kısa süreli stajerlik yaparak birbirlerini tanıma fırsatı yakalayacaklarını söyledi. CİHAN

Yorumlar