Genelge sonrası TÜBİTAK'tan müthiş hamle

Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili operasyonlar sonucu 700 kişinin işine son veren TÜBİTAK'ta yeni önlemler alınıyor.

Google Haberlere Abone ol
Genelge sonrası TÜBİTAK'tan müthiş hamle

TÜBİTAK’ta, siber güvenliğin sağlanması için yeni kuşak güvenlik duvarları satın alınırken, elle yapılan oldukça çok muamele de otomatiğe bağlandı.

Kurumda sanal güvenlik tünelleri kurulurken, açık kodlu ve merkezi log toplama sistemleri üstünden inceleme yaparak müsait olan adaylar teste alındı.

GENELGE SONRASI YENİ DUVARLAR OLUŞTURULDU

''Taraflı rapor yazdıkları'' iddiasıyla takribî 700 insanın işine son verilen TÜBİTAK, kriptolu telefonların dinlenmesi itibariyle yeni önlemleri yaşama geçirdi. TÜBİTAK’ın Faaliyet Raporu’nda yer piyasa bilgilere göre, 17 Aralık operasyonunun peşinden kuruluşa bağlı kritik birimlerdeki fiziksel ve sanal sunucularla var sistemlerin güçlendirilmesi için çalışmalar yapıldı. Başbakanlık genelgesi gereği Ipv6’yı destekleyen yeni kuşak güvenlik duvarları satın alınarak kullanıma açıldı.

GÜVENLİK TÜNELLERİ KURULDU

TÜBİTAK Başkanlığı ve bağlı birimler içinde IPSEC VPN tünelleri kurulurken, SSL sertifikaları da yenilendi. Ayrıca açık fon kodlu ve merkezi log toplama sistemleri meselesinde inceleme yapılarak müsait olan adaylar teste alındı. Kurumdaki var esas veri tabanının büyümesi itibariyle oluşan sorunlara karşı teknik önlemler alınırken, dokümantasyon ortamı da yenilendi. TÜBİTAK, çalışmalar kapsamında veri tabanıyla ilgili tam envanter bilgisi tamamlanırken, elle yapılan oldukça çok muamele otomatikleştirildi.

Bilişim Müdürlüğü yönetimindeki bütün veri tabanları ve iş zekâsı sunucuları için uygulanan orta katman sunucularının tek bir merkezden yönetimi ve izlenmesi için ORACLE Cloud Control Manager alt yapısı da oluşturuldu. Sistemin güvenliğinin sağlanması için yekün 24 fiziksel sunucu ve 29 veri tabanının izleme altyapısı da tamamlandı.

ROLLERİ YÖNETİCİ VERİYOR

Kurumun rapor ve sayım bilimi ihtiyacının karşılanması için uygulanan ORACLE Business Intelligence Enterprise Suite Projesi kapsamında Başkanlık birimlerinin arzuları doğrultusunda analizler yapıldı. 2014 yılındaki çalışmalarla, bireylere lüzumlu roller yetkili tertip yöneticisi sebebi ile verilmeye başladı.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar