DKİB, Doğu Karadeniz'i üs yapmak için siyasilerden destek istedi

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz’in: Orta Asya-Orta Doğu ve Avrupa üçgeninde bir üs haline getirilmesi gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
DKİB, Doğu Karadeniz'i üs yapmak için siyasilerden destek istedi

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz’in: Orta Asya-Orta Doğu ve Avrupa üçgeninde bir üs haline getirilmesi gerektiğini belirtti. Gürdoğan, bunun için siyasilerden destek istedi.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz’in Rusya, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerine yakınlık avantajına sahip olduğuna dikkat çekerek, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nden yapılan ihracatının daha da geliştirilmesi ve bu coğrafya ülkelerine yönelik ihracatımızın yakınlık avantajının sunmuş olduğu fırsatlarla daha üst noktalara çıkarılması amacıyla, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği olarak yürüttüğümüz kapsamlı çalışmalarla ortaya koyduğumuz projelerin hayata geçirilmesi, bu projelere siyasilerin ve yerel aktörlerin de destek vermesi ile mümkün olabilmektedir. 2013 yılında sürekli azalış trendin de olan Bölge ihracatımızın 2023 yılı için hedeflediğimiz 10 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşmada bu projelerimizin büyük önemi bulunmaktadır.” dedi.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nden bu coğrafyaya yapılacak ihracatta, karayolu bağlantısının büyük önem taşıdığını kaydeden Gürdoğan, yaptıkları girişimler neticesinde Kazbegi-Verhni-Lars kapısının açıldığını hatırlattı. Rusya, Kafkasya ve Orta Asya Bölgesine ulaşımda çok önemli bir işlev görecek olan Muratlı Sınır Kapısı’nın da açılması gerektiğini dile getiren Gürdoğan, “Şu anda yetersiz olan Sarp Sınır Kapısı’na alternatif olacak Muratlı Sınır Kapısının açılması konusunda yaptığımız girişimler sonucu, bu kapının açılması gündeme alınarak projelendirilmesi sağlanmıştır. Muratlı Gümrük Müdürlüğünün kurulması 31 Ağustos 2013 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ayrıca Sarp Sınır Kapısının da ülkemiz imajına uygun hale getirilerek genişletilmesi konusunda da mutabakata varılmıştır.” ifadelerini kullandı.

‘Doğu Karadeniz’in tarihi İpekyolu misyonuna tekrar kavuşabilmesi için bölgenin lojistik imkanlarının ekonomiye kazandırılması gerekir’ diyen Gürdoğan, 2014 yılında yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimleri’nde, mahalli idare ve belediyelerin Doğu Karadeniz Bölgesinin bir dış ticaret bölgesi olduğu idrakine vararak, ihracata yönelik projeler geliştirmelerinin ihracatçıların en öncelikli beklentileri arasında yer aldığını vurguladı. Gürdoğan, Doğu Karadeniz’in ekonomik açıdan hak ettiği potansiyele ulaşması, her geçen artan işsizliğin önüne geçilmesi ve bölgeden göçün önlenebilmesinin tek yolunun ihracatın daha da artmasına bağlı olduğunu kaydetti. Bugüne kadar siyasilerden beklen desteği alamamaktan yakınan Gürdoğan, açıklamasına şöyle devam etti: “Bundan dolayı, bugüne kadar ihracatımızın geliştirilmesi amacıyla yürüttüğümüz projelerde istediğimiz ölçüde destek alamadığımız Bölge siyasilerinden, bu projelerimize sahip çıkılması ve destek verilmesini beklemekteyiz. Bilinmelidir ki Doğu Karadeniz Bölgesi ekonomisinin gelişebilmesi ve halen var olan ekonomik sorunların ortadan kaldırılabilmesinin yegâne yolu ihracatımızın daha üst noktalara ulaştırılmasına bağlı bulunmaktadır.”


CİHAN

Yorumlar