Demirören AVM davasında beraat kararı

İstiklal Caddesi’de bulunan Demirören AVM’nin inşaatı sırasında yanındaki ‘korunması gereken kültür varlığı’ olduğu belirtilen binada yıkıma neden olunduğu gerekçesiyle açılan davada Demirören ailesi beraat etti.

Google Haberlere Abone ol
Demirören AVM davasında beraat kararı

İstiklal Caddesi’de bulunan Demirören AVM’nin inşaatı sırasında yanındaki ‘korunması gereken kültür varlığı’ olduğu belirtilen binada yıkıma neden olunduğu gerekçesiyle açılan davada Demirören ailesi beraat etti.

Erdoğan ve Tülin Demirören ile oğulları Yıldırım, Fikret Tayfun Demirören ve kızları Meltem Oktay ile şirket çalışanı Demir Toros Doruk'ın 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandıkları davanın İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında mahkeme bütün sanıkların suç unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi. Aynı davada yargılanan ancak geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden şirketin yetkili temsilcisi Demir Toros Doruk hakkındaki dava ise düştü.

İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanıklar katılmadı. Savcı Nazmi Okumuş esas hakkındaki mütaalasında Yıldırım Demirören, Erdoğan Demirören, Fikret Tayfun Demirören, Tülin Demirören ve Meltem Oktay hakkında kamu davası açılmış ise de 2863 sayılı Tabiat ve Kültür Varlıkları Kanunu’nun 65. maddesinde belirtilen suç unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verilmesini talep etti. Savcı Okumuş, ayrıca yargılama sırasında hayatını kaybeden Demir Toros Dorukhakkındaki davanın düşürülmesini istedi.

Sanıkların avukatları da suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını ileri sürerek beraat talebinde bulundu.

Mahkeme kararında, tüm sanıklar hakkında 2863 kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanununda yapılan değişiklik nedeniyle suç unsurlarının gerçekleşmediğini belirtti ve beraat kararı verdi.

İddianamede, İstanbul 2. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun suç duyurusuna göre, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen Beyoğlu'ndaki Hüseyinağa Mahallesi Atıf Yılmaz Sokak'ta yer alan taşınmazın onaylı projesine aykırı olarak izinsiz yıkım yapıldığı belirtildi. Bodrum kata inen merdivenler moloz dolu olduğu için alt kata inilemediği çatı katının açılarak binadaki tahribatın artmasına sebebiyet verildiği, bu tahribatın aynı adreste bulunan 3. nolu parselde yapılan inşaattan (Demirören AVM) kaynakladığının tespit edildiği anlatıldı. Bu konuda gerekli rapor ve tutanakların tutulduğu ifade edildi. İddianamede, söz konusu her iki parselde yer alan taşınmazın, Taksim Gayrimenkul Yatırımı Geliştirme ve İşletmecilik Anonim Şirketi Ortakları olan Yıldırım Demirören, Erdoğan Demirören, Fikret Tayfun Demirören, Tülin Demirören ve Meltem Okay adına kayıtlı olduğu, diğer şüpheli Demir Toros Doruk'un ise belirtilen şirketin yetkili temsilcisi olduğu anlatıldı. Doruk'un ifadesinde, inşaatla kendisinin ilgilendiğini, gerekli izinler doğrultusunda belirtilen uygulamaları yaptıklarını savunarak suçlamayı reddetse de koruma kurulu raporuna göre de şüphelilerin atılı suçları işlediklerinin anlaşıldığı belirtildi. Şüphelilerin, 2863 sayılı kanunun 65/b maddesi uyarınca 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyordu.
CİHAN

Yorumlar