Davutoğlu: NATO, yeni stratejik bir konsept ile politika yürütmeli

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO’nun ciddi sınamalarla karşı karşıya geldiğini belirterek, “Arap Baharı sonrasında yaşanan gelişmeler, NATO'nun her zamankinden daha etkin bir şekilde yeni bir stratejik konsept etrafında politika...

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu: NATO, yeni stratejik bir konsept ile politika yürütmeli

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO’nun ciddi sınamalarla karşı karşıya geldiğini belirterek, “Arap Baharı sonrasında yaşanan gelişmeler, NATO'nun her zamankinden daha etkin bir şekilde yeni bir stratejik konsept etrafında politika yürütmesini gerekli kılıyor." dedi.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen ise Türkiye’nin Musul’daki başkonsolosluğuna yapılan saldırıyı kınayarak rehinelerin biran önce serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile çalışma kahvaltısında bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'ndaki görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapıldı. Önümüzdeki aylarda beş yılın ardından NATO Genel Sekreterliği'ndeki görevini dolduracak olan Rasmussen’e, Türkiye’yi ilgilendiren konularda işbirliği anlayışından dolayı teşekkür eden Davutoğlu, çok zorlu dönemlerde birlikte çalıştıklarının altını çizdi. NATO’nun çok ciddi sınavlardan geçtiğini dikkat çeken Davutoğlu, önümüzdeki dönemlerde NATO’nun çevre bölgelerindeki meydan okumaların daha etkili olacağını kaydederek, “Gerek Ukrayna'daki gelişmeler, gerek Balkanlar'da NATO üyeliği konusunda atılması gereken adımlar, gerekse NATO'nun çevre havzasını oluşturan ve birçok açılardan NATO ülkelerine komşu olan Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da Arap Baharı sonrasında yaşanan gelişmeler, NATO'nun her zamankinden daha etkin bir şekilde yeni bir stratejik konsept etrafında politika yürütmesini gerekli kılıyor." ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU: NATO İLE İŞBİRLİĞİMİZİN ARTARAK DEVAM ETMESİ BİR ZARURETTİR

NATO Genel Sekreteri Rasmussen ile Suriye ve Irak’taki gelişmeleri kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını söyleyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Ben kendisine özellikle Musul’da alıkonan diplomatlarımız ve oradaki vatandaşlarımız konusunda gösterdiği dayanışma için teşekkür ediyorum. Suriye’den gelen tehdit dolayısı ile patriotların ülkemize konuşlanması konusunda çabaları dolayısı ile de teşekkür ediyoruz.” dedi.

Çok ciddi sınamalarla karşı karşıya olduklarını ifade eden Davutoğlu, “Bu çerçevede bundan sonra da NATO’da içindeki istişarelerimizin, işbirliğimizin artarak devam etmesi bir zarurettir.” değerlendirmesinde bulundu. NATO’nun yeni stratejik bir vizyonla hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, “Biz, NATO’nun bütün bu meydan okumaları karşısında çok etkin bir stratejik vizyonla ve sadece bir askeri güç olarak değil, bu gücü destekleyen demokratik değerler itibari ile de transatlantik dayanışmasını önümüzdeki dönemde istikrar gücü bir konuma sahip olduğuna inanıyoruz.” diye konuştu.

RASMUSSEN: ÜMİT EDİYORUM Kİ TÜM REHİNELER SERBEST BIRAKILIR

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Davutoğlu’nun nazik sözleri için teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Türkiye’nin 60 yılı aşkın bir süredir NATO’nun ana unsurlarından biri haline geldiğini kaydetti. Eylül ayında Galler’de yapılacak NATO zirvesinde gündeme gelebilecek konularla ilgili geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydeden Rasmussen, NATO dayanışmasının somut göstergesi olarak Türkiye’nin güneyinde konuşlandırılan Patriot füze savunma sistemlerinden söz etti. Rasmussen, şöyle dedi: “Irak’ta gerçekleşmekte olan tehlikeli gelişmeleri de büyük bir kaygıyla takip ediyoruz. Türkiye’nin Musul’daki başkonsolosluğuna yapılan saldırıyı kınıyorum ve alıkonulan herkesin bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulunmak istiyorum. Ümit ediyorum ki tüm bu rehineler serbest bırakılır. Ve kendilerine hiçbir zarar gelmeden serbest bırakma gerçekleşir. Musul’da gerçekleştirilen bu suç eyleminin hiçbir meşru dayanığının olmayacağını hatırlatmak istiyorum.”

RASMUSSEN: TÜRKİYE’NİN NATO’YA VERDİĞİ GÜÇLÜ DESTEĞE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Türkiye’nin, NATO’ya bağlılığını çok güçlü şekilde sergilemeye devam etmekte olduğunu sözlerine ekleyen Rasmussen, “Rusya-Ukrayna krizinde, Kosova’da, Afrika açıklarındaki korsanlıkla mücadele konusunda Türkiye’nin katılımı söz konusu. Türkiye, Afganistan için daha iyi bir gelecek şekillendirilmesi misyonuna da katılıyor. Afganistan için yeni misyon çerçevesinde Türkiye, Afgan güvenlik güçlerinin eğitilmesinde liderlik rolünü oynamaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı. Afganistan’ın ilerleme kaydettiğine dikkat çeken Rasmussen, geçtiğimiz hafta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin buna bir örnek olduğunu söyledi. Rasmussen, Türkiye’nin NATO’ya verdiği güçlü destekten dolayı duyduğu şükranı da dile getirdi.

NATO GENEL SEKRETERİ’NİN YOĞUN ANKARA PROGRAMI

Ankara'da bulunan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’la da bir araya gelerek baş başa görüşme gerçekleştirdi.

CİHAN

Yorumlar