Coşkun Koleji’nde 'Aile ve Çocuk' sempozyumu

Coşkun Koleji PDR Zümresi, bu yıl 5. defa organize ettiği PDR Sempozyumu'nu 'Toplumsal Aynamız Aile ve Çocuk' konusuyla masaya yatırdı.

Google Haberlere Abone ol
Coşkun Koleji’nde 'Aile ve Çocuk' sempozyumu

Coşkun Koleji PDR Zümresi, bu yıl 5. defa organize ettiği PDR Sempozyumu'nu 'Toplumsal Aynamız Aile ve Çocuk' konusuyla masaya yatırdı. Alanında uzman isimlerin katıldığı sempozyumda, aile yapısını etkileyen olumlu ve olumsuz koşullara dikkat çekildi.

ODTÜ Bilgisayarlı Öğretim Teknolojileri Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Soner Yıldırım, sosyal medyanın aile yaşantısına yönelik olumsuz etkilerini değerlendirdi. Son zamanlarda gençlerde sosyal medya kullanımının giderek arttığını, özellikle facebook kullanımının dünya genelinde ön sıralarda yer aldığını kaydetti. Genç ve orta yaş sosyal medya kullanıcılarının Facebook, Youtube, Twitter, Instagram, Google Plus gibi siteleri yoğun kullanmaları sonucu sosyal iletişimin gerçek hayattan sanal alana kaydığını kaydeden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Günlük yaşam ihtiyaçlarını internet üzerinden karşılamaya çalışan kişilerin sayısı giderek artıyor. İnternet ve sosyal medyanın günümüzde bu kadar yoğun kullanılması kişinin bir şey hakkında yüzeysel bilgiye sahip olmasına neden oluyor. Kafalarda bilgi kirliliği oluşuyor. İnternet ve sosyal medya kullanımı, kuşaklar arasında kültürel farkın hızlanmasına neden oluyor."

Prof. Dr. Kemal Sayar, insanın ömür boyu süren sevgi ihtiyacına olduğuna dikkat çekti. Bebeklik dönemimde anne-çocuk ilişkisinde empati ve yakınlığın önemli olduğunu kaydeden Sayar, ilerleyen çocukluk döneminde de benzer ilişkinin hala önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Servet Bayram da çocukların gelişimlerinin erken dönemlerinde televizyon ve internet gibi dijital ekranlar karşısında vakit geçirmelerinin dikkat eksikliği, hiperaktivite, hafızada zayıflama, erken ergenliğe girme gibi biyolojik zararların yanında bağımlılık, sosyal ortamlarda duyarsızlık, bencillik-empati yeteneğinin azalması, fobilerin çıkması gibi psikolojik zararların olduğunu söyledi.

Psk. Danışman Vildan Akyüz ise dezavantajlı ailelerde yaşayan ya da aile yoksunluğu yaşayan sokak çocuklarıyla yürüttüğü sosyal bir projeyi katılımcılarla paylaştı. Bu çocukların aile yoksunluğu yaşamalarından ya da aile içerisinde uygun olmayan rol modelleriyle karşılaşmalarından dolayı gelişimlerinin pek çok alanında, sosyal, duygusal ve moral değerlerde önemli derecede eksikliklere sahip olduklarını vurguladı. İlahiyatçı Dr. Selman Kuzu da aile ortamında anne ve babanın karşıdakini dinleme, empati kurma ve konuşurken ses tonunu ayarlama gibi iletişimin önemli bileşenleriyle çocuklara model olduklarını, empati kurmanın inceliklerini ayet ve hadislerden değerlendirdi.

Coşkun Koleji PDR Bölüm Başkanı Uzman Psikolog ve Psikoterapist Ferhat Çelik de toplumun en önemli yapıtaşının aile olduğunu, aile güçlü ise toplumun gücünden ve sağlığından bahsetmenin mümkün olabileceğini söyledi.
CİHAN

Yorumlar