Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (4)

- "(Orgeneral Akar'a yöneltilen eleştiriler) Sanki terörle mücadele eden bu askerler, generaller değilmiş gibi, gecesini gündüzüne katarak bu tehditleri göğüsleyen bizim bu askerlerimiz değilmiş gibi böyle pervasızca, edep yoksunu ifadelerle Genelkurmay Başkanımıza, Cumhurbaşkanımıza saldırı yapılmasını tabii ki kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Kamuoyu o konuda en doğru hükmü her zaman vermiştir, bundan sonra da verecektir" - "Suriye tarafından gelen roketlerin önlenmesi... Bununla ilgili koalisyonla, ABD ile yakın istişareler yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz. Bugün de Genelkurmay Başkanımız NATO görüşmeleri bağlamında Brüksel'de Amerikalı ve Avrupalı mevkidaşlarıyla birlikte bu konuları görüşüyorlar şu anda" - "Son günlerde aldığımız tedbirler neticesinde kısmi bir iyileşmenin olduğunu söyleyebiliriz. Suriye tarafından gelen bu tehdit, daha önce de ifade ettiğimiz güvenli bölge meselesinin aslında ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gösteriyor"

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (4)

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızının nikahına katıldığı için eleştirilmesiyle ilgili, "Sanki terörle mücadele eden bu askerler, generaller değilmiş gibi, gecesini gündüzüne katarak bu tehditleri göğüsleyen bizim bu askerlerimiz değilmiş gibi böyle pervasızca, edep yoksunu ifadelerle Genelkurmay Başkanımıza, Cumhurbaşkanımıza saldırı yapılmasını tabii ki kamuoyunun takdirine bırakıyoruz." dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Dokunulmazlıkların kaldırılması ve sorasındaki sürece ilişkin bir soru üzerine Kalın, bu konularla ilgili Mecliste görüşmelerin devam ettiğini belirterek, tablonun bütün olarak görülmesinden sonra referandum kararı verilebileceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanının konuyu referanduma götürme veya Meclise iade etme yetkisinin olduğuna işaret eden Kalın, "Cuma ortaya çıkacak tabloyu bir bütün olarak gördükten sonra kendileri de bu konunun değerlendirmelerini yapıp, Meclis Başkanı'yla da görüşerek o trafiği belirleyecekler." diye konuştu.

- "Teröre destek verilmesi suçtur"

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Mecliste yapılan oylamada çıkan sonuçlara ilişkin soru üzerine Kalın, tablonun son derece açık olduğuna belirterek, CHP'nin konuyla ilgili gösterdiği tavrı kamuoyunun takdirine bıraktıklarını ifade etti.

Kalın, dokunulmazlıkların kaldırılmasının neden gündeme getirildiğinin halk tarafından iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayarak,şöyle devam etti:

"Özellikle teröre destek mahiyetinde faaliyetlerde bulunan kişilerle ilgili bu konunun kamuoyunda bir yaraya dönüştüğü ortada. Bu tartışmanın odağında hala bu konu var. Tabii iktidar partisi burada bir anlamda 'hodri meydan' da yaptı ve 'bizim bir çekincemiz yok' dedi. Özellikle terörle mücadele konusunda dünyanın her yerinde, terör eylemleri kadar onlara destek verilmesi, terörün allanıp pullanması, terörün şirin gösterilmesi, estetize edilmesi de ayın şekilde bir suçtur."

Cumhurbaşkanının bu konudaki tavrını açık bir şekilde ortaya koyduğunu vurgulayan Kalın, bu tavrın kamuoyundaki genel eğilimi de doğru bir şekilde yansıttığını bildirdi.

- "Kilis"teki zarar telafi edilecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kilis ile ilgili yaptığı açıklamalara ilişkin bir soru üzerine Kalın, Cumhurbaşkanının Kilis konusunu çok yakından takip ettiğine dikkati çekerek, yaşanan hadiselerin tüm ülkeyi derinden üzdüğünü aktardı.

Kalın, bu olayların durması için 2 yönlü bir tedbir paketi üzerinde çalıştıklarına değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Birincisi, Suriye tarafından gelen roketlerin önlenmesi. Bununla ilgili koalisyonla, ABD ile yakın istişareler yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz. Bugün de Genelkurmay Başkanımız NATO görüşmeleri bağlamında Brüksel'de Amerikalı ve Avrupalı mevkidaşlarıyla birlikte bu konuları görüşüyor şu anda. Son günlerde aldığımız tedbirler neticesinde kısmi bir iyileşmenin olduğunu söyleyebiliriz. Suriye tarafından gelen bu tehdit, daha önce de ifade ettiğimiz güvenli bölge meselesinin aslında ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gösteriyor. Geçtiğimiz 10 gün içerisinde biz hem koalisyon hava güçleriyle koordineli bir şekilde hem de kendi milli imkanlarımızı kullanarak Kilis'e atış yapan bu DEAŞ teröristlerini, roket mevzilerini, platformlarını imha ettik ve pek çok zayiat verdiler."

Bu konudaki mücadelenin kararlı bir şekilde devam edeceğini ifade eden Kalın, Kilis'te yaşayan vatandaşların uğradığı zararların telafi edilmesi ve gündelik hayatın normale dönmesi için atılması gereken tüm adımların atılacağını söyledi.

Kalın, Cumhurbaşkanının hafta başında Kilisli yetkililerle bir araya geldiğini ve bu konunun detaylı bir şekilde görüşüldüğünü belirterek, özellikle altyapıya yönelik tedbirler, esnafın vergi ve SGK borçlarının ertelenmesi, esnafın kamu bankalarından faizsiz kredi kullanması ve mağdur vatandaşların zararlarının en hızlı şekilde telafi edilmesi için gerekli tüm talimatların verildiğini bildirdi.

- "Kamuoyunun takdirine bırakıyoruz"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızının nikahına katılmasına yönelik yapılan eleştirilere ilişkin bir soru üzerine Kalın, Genelkurmay Başkanlığının da bu konuda bir açıklama yaptığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Böyle bir konunun bu şekilde suistimal edilmesi hakikaten esef verici bir durumdur. Sanki terörle mücadele eden bu askerler, generaller değilmiş gibi, gecesini gündüzüne katarak bu tehditleri göğüsleyen bizim bu askerlerimiz değilmiş gibi böyle pervasızca, edep yoksunu ifadelerle Genelkurmay Başkanımıza, Cumhurbaşkanımıza saldırı yapılmasını tabii ki kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Kamuoyu o konuda en doğru hükmü her zaman vermiştir, bundan sonra da verecektir."

Kalın, nikahla ilgili de pek çok spekülasyonun yapıldığına değinerek, törenin son derece basit ve sade olduğuna işaret etti.

Kalın, Genelkurmay Başkanı'nın, Cumhurbaşkanı'nın yakın mesai arkadaş olduğunu vurgulayarak, "Ailece görüşmektedirler, birçok etkinlikte birlikte olmaktadırlar. Ama Türkiye'nin en önemli meselelerinden biri olan terör meselesini de beraber yürütmektedirler. Dolayısıyla burada böyle bir temasın olması, böyle bir insani davetin yapılmış olması, bunun istismar edilmiş olması hakikaten üzerinde düşünülmesi gereken, bu eleştirileri yapanların durduğu yeri göstermesi açısından büyük önem arz ediyor." ifadesini kullandı.

- "Bu fonlar ne zaman geliyor?"

AB'nin Türkiye'ye yönelik vize muafiyetine ilişkin bir soru üzerine Kalın, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen vize sistemine dahil olması konusunun yeni olmadığını belirtti.

Kalın, müzakere süreci yürütülürken Türkiye'nin Schengen sistemine dahil edilmeyişinin aslında Avrupa Birliğinin büyük bir kusuru olduğunu söyledi.

Şu ana kadar sürecin son derece başarılı bir şekilde yürütüldüğüne değinen Kalın, Türkiye-AB Eylem Planı çerçevesinde de mültecilerin Avrupa'ya illegal yollardan geçmesini önlemek amacıyla çok önemli tedbirlerin alındığını vurguladı.

Kalın, illegal geçişler konusunda ciddi gelişmelerin yaşandığına işaret ederek, ekim ayında günde yaklaşık 6 bin kişi Yunan adaları ve diğer Avrupa ülkelerine geçmeye çalışırken, bugün bu sayının 10-20 kişi arasına gerilediğini ifade etti.

Türkiye'nin üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını belirten Kalın, "Ama bakın Türkiye'nin yükünde bir hafifleme olmadı, biz hala 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. Hala bunu kendi milli imkanlarımızla yapıyoruz. 3 milyar avro, fondan bahsedildi. Biz de soruyoruz, bu fonlar ne zaman geliyor? Avrupa'da bazen öyle bir hava estiriliyor ki sanki bu, 'Türkiye'ye bir lütuf olarak verilmiş' gibi, Türkiye'ye verilmiş bir para gibi yansıtılıyor." diye konuştu.

Avrupa Birliğinin kendi sokaklarını korumak için bu parayı harcadığına işaret eden Kalın, Schengen meselesiyle ilgili 72 kriterin hepsini tamamladıklarını vurguladı.

- "Türkiye'nin güvenliği, Avrupa'nın güvenliğidir"

Kalın, Avrupa Birliğinin adeta "terör örgütlerini teşvik edici birtakım düzenlemeler yapın" talebinde bulunduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

"Bir kere bu, Türkiye gerçeğini doğru okumadıklarını gösteriyor. Paris'te saldırı olduğunda nasıl Fransa hükümeti birtakım ekstra tedbirler aldı ve bunlar hala devam ediyorsa şu anda, aynı şekilde Brüksel'e bu saldırı olduğunda Belçika hükümeti nasıl birtakım olağanüstü tedbirler aldıysa ve bunlara da herkes destek verdiyse, terör karşısında bizim aldığımız tedbirlere ve mevcut yasalara da herkesin saygı duyması gerekir. Onun da ötesinde Türkiye'ye destek olması gerekir. Çünkü Türkiye'nin güvenliği, Avrupa'nın güvenliğidir. Bunu açık bir şekilde gördük.

Dolayısıyla bu tabloyu yok sayarak, birtakım faraziyelerden hareketle ya da birtakım marjinal görüşleri esas alarak Türkiye gerçeğini doğru okumadan yapılan bu tavsiyelerin, elbette bizim nezdimizde bir karşılığı yok. Biz şu anda terörle çok ciddi bir mücadele veriyoruz, burada terör örgütüne nefes aldıracak, terör destekçilerini sevindirecek, onları cesaretlendirecek bir düzenleme içerisine girmemiz elbette söz konusu değil."

Bu konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın da görüşmeleri bulunduğunu hatırlatan Kalın, şimdi Avrupa Komisyonunun bu konuda nasıl bir yol izleyeceğinin görüleceğini bildirdi.

Kalın, bu meselenin çözülmesini istediklerinin altını çizerek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının haziran ya da ekimde Schengen vize sistemine girmesini arzu ettiklerini ifade etti.

Türkiye-AB Eylem Planı'nın hayata geçirilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Kalın, "Bu konuda bir tavır ve politika değişikliği söz konusu değildir. Ama terörle mücadele konusunda Türkiye gerçeklerini ıskalayan yaklaşımları da bu noktada kabul etmemiz mümkün değildir." dedi.

(Bitti)



Yorumlar