SGK Başkanı: Sisteme kayıtlı ilaçlarda sahtecilik çok küçük ihtimal

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, sahte ilaç konusunun kendilerini doğrudan ilgilendirmediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
SGK Başkanı: Sisteme kayıtlı ilaçlarda sahtecilik çok küçük ihtimal

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, sahte ilaç konusunun kendilerini doğrudan ilgilendirmediğini söyledi. Kurum olarak sadece sisteme kayıtlı ilaçların geri ödemesini yaptıklarını belirten İlhan, “Bu konu yargıya intikal ettiğinden dolayı çok fazla bir şey söylemem mümkün değil. Oradaki detay bize ulaştığında boyutlarını görmüş olacağız. Kurum olarak biz zaten sisteme kayıtlı ilaçlara ödeme yapıyoruz. Yüzde 99 oranında olan sisteme kayıtlı ilaçlarda sahteciliğin olması çok çok küçük bir ihtimal.” dedi.

SGK Başkanı İlhan, kurumun merkez binasında gerçekleşen ‘akılcı ilaç kullanımı’ ile ilgili bir program öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Basın mensupları İlhan’a özellikle son günlerde kamuoyunun gündeminden düşmeyen sahte ilaç ve bilinçsiz ilaç kullanımına yönelik soruları yöneltti. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı ile ilgili olarak SGK’nın çalışmalarının sorulması üzerine İlhan, şunları söyledi:

“Biz SGK olarak bir geri ödeme kurumuyuz. Yani ruhsatlandırılmış ve listeye alınmış ilaçların ödemesini yapıyoruz. Dolayısıyla ilaçlarla ilgili alınacak önlemler, ruhsatlandırma ve sonrası işlemlerde Sağlık Bakanlığı karar mercii. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada da bundan sonraki süreçte ruhsatlandırılırken, ‘reçetesiz satılamaz’ ibaresi olan ilaçlar için yeni bir düzenleme noktasında. Bununla ilgili daha sağlıklı bilgiyi Sağlık Bakanlığı’ndan ulaşabilirsiniz. Buradan benim söyleyeceğim tek şey, böyle bir karar alınacaksa vatandaşlarımızın sağlığı açısından alınacaktır. Şuanda alınmış bir karar yok. Bizim için ödemede bir sorun yok. Geri ödeme halinde olan ilaçları biz ödemeye devam ediyoruz.”

“AVUÇ İÇİ DAMAR İZİ’NDE BÜYÜK BİR AKSAKLIK YAŞANMADI”

İlhan, Avuç İçi Damar İzi uygulamasında her hangi bir sorunla karşılanıp karşılanmadığı yönündeki soru üzerine şu ifadeleri kullandı:

“Geçen yıl E-reçete’ye geçerken de aynı tereddütler yaşanmıştı. Avuç İçi Damar İzi de yeni bir sistem, ufak tefek aksaklıklar olabilir ama vatandaşlarımızı mağdur edecek yada bize yansıyan büyük aksaklıklar söz konusu değil. Bazı yerlerde elektrik kesintisinden kaynaklanan sorunlar yaşandı. Onlar için zaten getirdiğimiz çözüm önerileri vardı. Yani bir teknik arıza olduğunda, bu arızanın belgelendirilmesi durumunda vatandaşın muayene olmasında herhangi bir aksaklık olmadı. Örneğin dün E-reçete konusunda kamuya hizmet alanında ödül aldık.”

“YÜZDE 99’UNDA SAHTECİLİK OLMASI ÇOK ÇOK KÜÇÜK İHTİMAL”

"Vatandaşların doğru ilaç kullanımı konusunda SGK’nın Sağlık Bakanlığı ile birlikte ortak bir çalışması olacak mı?" şeklindeki bir soruya İlhan, sistemin zaten iyi bir şekilde dizayn edildiğini belirterek, hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen ilaçların kayıtlı olduğunu söyledi. Karekodları ve barkodları olan ilaçlar olduğunu aktarırken, onun için iyi bir takip sistemi kurduklarını yineleyerek, “Tabi ki her sistemde bir takım şeyler bulunabiliyor. Bu konu yargıya intikal ettiğinden dolayı çok fazla bir şey söylemem mümkün değil. Oradaki detay bize ulaştığında bunun boyutlarını görmüş olacağız. Kurum olarak biz zaten sisteme kayıtlı ilaçlara ödeme yapıyoruz. Yüzde 99 oranında olan sistemde sahteciliğin olması çok çok küçük bir ihtimal.” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARA ‘ECZANE DIŞINDA İLAÇ ALIMI’ UYARISI

İlhan, vatandaşları özellikle eczane dışındaki yerlerden ilaç almamaları konusunda uyardı. Bu konuda vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtti. Kurumun kayıt sistemine özel hastanelerinde dahil olacağını vurgulayan İlhan, hastanelere sistem dışında satılan ilaçlarla ilgili olarak, hastanelerin çok dikkatli davranması gerektiğini kaydetti. İlhan, özel hastanelerin sisteme dahil edilmesi çalışmasına daha önce başladıklarını yineledi.

“700 İLAÇTAN YOK’A DÜŞMÜŞ İLAÇ YOK”

Bir gazeteci, söz konusu ilaçların genelde kanser ilaçlarından oluştuğunu ve bu ilaçların pahalı olması sebebiyle piyasada da bulunamadığını onun için de el altından ulaşmaya çalıştığını iddia etmesi üzerine de Başkan İlhan, şöyle konuştu:

“Yoka düştü dediğiniz; 700 civarında bir ilaçtan söz ediliyor. Biz bu ilaçları tek tek kontrol ettik. Bu sayının doğru olmadığını gördük. Yani piyasada satışı olan ilaçlar. 70 kadar ilaçta bu beslenmeyi destekleyen ilaçlar. Dolayısıyla aslında gerçek anlamda kanser ilacı değil. Bunlar zaten geri ödeme sisteminde yok. Dolayısıyla bu 700 ilaçtan yoka düşmüş ilaç yok. Ödeme politikamıza gelince bu tip ilaçları yurtdışından getiriyoruz. Bunlar son derece pahalı ilaçlar. Bunları çok hızlı bir şekilde listeye alıyoruz. Burada zaten fiyatta tasarruf diye öngörülerimiz yok. Ama bunun dışında fiyat politikasının iki boyutu var. Bunun bir iç fiyat veriy aşaması var, bir de SGK tarafından uygulanan iskontolar var. Biz bu anlamda SGK olarak üzerimize düşeni çok hızlı yapıyoruz. Sağlık Bakanlığımız da iç fiyata verişte daha nasıl yardımcı olabiliriz diye çalışmalarını sürdürüyor. SGK açısından baktığımızda o haberler doğruyu da yansıtmıyor. Her hangi bir sıkıntı yok, bizim ödediğimiz ilaçlar anlamında."
CİHAN

Yorumlar