ÖTV’de sanayicilerin teminat yükünü hafifletecek düzenleme

ÖTV Kanunu'na ekli eşyaların ithalatında teminata bağlama ve çözüm sürecini hızlandıracak ve sanayicilerin teminat yükünü hafifletecek yeni düzenlemeler yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
ÖTV’de sanayicilerin teminat yükünü hafifletecek düzenleme

ÖTV Kanunu'na ekli eşyaların ithalatında teminata bağlama ve çözüm sürecini hızlandıracak ve sanayicilerin teminat yükünü hafifletecek yeni düzenlemeler yapıldı. Akaryakıt ve türev ürünlerinin ithalatında ÖTV teminatının takibi, teminata bağlama ve teminat çözüm işlemleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasında elektronik ortamda yapılmaya başlandı.

Konuyla ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada yeni düzenlemeyle ilgili şu bilgiler verildi:

"Maliye Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında oluşturulan elektronik sistem ile ÖTV Kanununa ekli I saylı listenin A cetvelinde yer alan eşyalar için ithalat esnasında gümrük idarelerine verilen teminata ilişkin bilgiler elektronik ortamda Maliye Bakanlığı’na gönderilecek, sanayiciler işlemlerini tamamladıktan sonra çözülecek teminat tutarı elektronik ortamda Maliye Bakanlığı’nca gümrük idaresine iletilecek ve gümrük idaresince teminat çözüm işlemleri gerçekleştirilecek. ÖTV Kanununa ekli I sayılı listenin B cetvelinde yer alan eşyalar için ise gümrük idaresince bu eşyalar için alınan teminatlar Maliye Bakanlığı’na aktarılacak sanayiciler işlemlerini tamamladıktan sonra teminat çözüm işlemleri için gümrük idaresine gelmeyecek bu işlemlerini de doğrudan Maliye Bakanlığı’ndan gerçekleştirebileceklerdir."
CİHAN

Yorumlar