Kırım krizi Alman ekonomisinde tedirginliğe yol açtı

Avrupa Birliği, ABD ve Rusya arasında patlak veren Kırım krizi AB’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’yı da etkilemiş durumda.

Google Haberlere Abone ol
Kırım krizi Alman ekonomisinde tedirginliğe yol açtı

Avrupa Birliği, ABD ve Rusya arasında patlak veren Kırım krizi AB’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’yı da etkilemiş durumda. Rusya’nın Kırım bölgesini kendi topraklarına katacağını ilan etmesi ve AB ve ABD tarafından Rusya’ya karşı uygulanacak ambargoların gündeme alınması ile Alman ekonomisinde güven sarsıntısına sebep oldu.

Almanya’nın saygın ekonomik kuruluşlarından biri olan ifo enstitüsü, yaklaşık 7 bin yönetici üzerinde yaptığı araştırmada Alman şirketlerinin gelişmekte olan ülkelerdeki krizler ve özellikle Kırım bölgesinde yaşanan olaylardan dolayı gelecek altı ayı karamsar olarak gördüklerini tespit etti.

Araştırma sonucunda ifo endeksinin Ekim ayından bu yana ilk defa gerilemiş olduğu belirtildi. ifo Endeksi Mart ayında 111.3 puandan 110.7 puana gerilerken, 2010 Marttan bu yana ekonomiye olan güven artarak ifo endeksi puanı 100 puan üzerinde seyretmiş. Alman şirketleri, Kırım krizinin Rusya’ya karşı olan ambargolarla derinleşerek işlerini ters etkileyeceklerinden endişe ediyorlar.

Raporda özellikle gelecek aylar adına imalatçılar, üreticiler ve toptancılar durumdan endişe içinde bakarlarken, perakendeciler ve inşaat sektörü şimdiki iş ortamından memnun oldukları ifade edildi. CİHAN

Yorumlar