Gezi Olaylarından 100 Milyon Dolar Kazandı

İstanbul'daki Gezi Parkı eylemlerini gören İranlı girişimci ortağıyla geliştirdikleri canlı yayın uygulamasıyla yaklaşık 100 milyon doların sahibi oldu.

Google Haberlere Abone ol
Gezi Olaylarından 100 Milyon Dolar Kazandı

Yaklaşık 2 sene öncelikle yapılan Gezi Parkı eylemleri, sima milyonlarca dolar eden bir uygulamanın yaşama geçmesini sağladı. Bir süreden bu yana test ettiğimiz bu uygulamanın adı 'Periscope'. Başka bir değişle uzaktan rasat aracı. En pratik anlatımla Periscope, bu ürünü satın alanların sahip bulunduğu akıllı telefonlarla internet üstünden diri yayın yapabilmesini sağlıyor.

SİSTEMİN ÖZELLİKLERİ

Bir sosyal ağ benzeri çalışan Periscope'ta kullanıcılar birbirini takip edebiliyor ve diri yayına başladığındaysa akıllı telefonlara bildirim gidiyor. Canlı yayın paylaşımları ise bu ürünü satın alanların Periscope adına yükleniyor. Örneğin, bir yerde bir hadise yada fiil olduğunuda kullanıcılar bundan böyle bu görüntüleri diri şekilde akıllı telefonlar üstünden takip edebilecek ve yorum yapabilecek. Başka bir deyişle akıllı telefon malikleri bundan böyle ceplerinde diri yayın ekipmanına sahip oluyor.

CANLI YAYIN İHTİYACI

Periscope'un hikayesi de epey bir dikkat çekici. Kayvon Beykpour sebebi ile kurulan Periscope fikrinin çıkışı 2013 Haziran'ındaki Gezi Parkı eylemlerine dayanıyor. Eylemler esnasında İstanbul'da olan İranlı girişimci Beykpour, eylemcilerin akıllı telefonlarla video ve fotoğraf çekmeye çalıştıklarını ayrım ediyor. Tam bu noktada Beykpour'un akılına Periscope düşüncesi geliyor. ABD'ye dönerek Periscope fikrini ortağı Joseph Bernstein'a izah eden Beykpour, şunları söylüyor: 'Ortağımla Periscope fikrini geliştirmek için uzun zaman tyükseliştık. Gezi eylemlerindeki gözlemlerimden yola çıkarak, diri yayın uygulamasının bir telefon kulllanılarak dünyadaki başka kullanıcılara görüntü aktarması gerekiyordu. Bu fikrin üstüne giderek, Periscope'u geliştirmeye başladık. San Francisco'ya taşınarak bir yazılım takımı kurduk.'

TWITTER SATIN ALDI

Çalışmalara başlayan Periscope kurucuları, daha sonra uygulamayı muvaffakiyetli bir noktaya getirmek için San Francisco'daki yatırımcıların kapısını çalıyor. Şirket, 2014 Nisan ayında Google Ventures, Menlo Ventures, Bessemer, Stanford StartX ve Sam Shank benzeri yatırımcılardan 1.5 milyon dolar kazanç alıyor. Bu yatırımla Periscope'un son durumuna kadar gelen şirket, Twitter kurucusu Jack Dorsey'in Ferguson olaylarındaki video paylaşımlarının farkına varıyor. Jack Dorsey ve Twitter CEO'su Dick Costolo ile iletişim kuran Periscope kurucuları, şirketi satmaya karar veriyor. Gezi Parkı eylemleriyle başlayan Periscope, 2015'in ilk aylarında takribî 100 milyon dolar karşılığında Twitter'a satıldı. Periscope, şu anda iPhone'lara karşılıksız şekilde indirilebiliyor.

POTANSİYELİ BÜYÜK

5 bin benlik test kullanıcısıyla yola çıkan Periscope, henüz 2 gün öncelikle yayınlandığından ötürü şu anda kocaman bir kitleye hitap etmiyor. Ancak Periscope'un kullanıcı sayısı, 288 milyondan çok abonesi olan Twitter ile hızla büyümesi bekleniyor. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar