Çin:Rusya’yla yapılan 400 milyar dolarlık anlaşmanın detayları sonuçlanmadı

Rusya ile imzalanan 400 milyar dolarlık tarihi doğal gaz anlaşmasının detaylarının nihayetlendirilmediği açıklandı.Çin medyasına göre, PetroChina (CNPC) CEO'su Wang Dongjin, 21 Mayıs’ta Şanghay’da imzalanan ve iki ülke liderinin hazır...

Google Haberlere Abone ol
Çin:Rusya’yla yapılan 400 milyar dolarlık anlaşmanın detayları sonuçlanmadı

Rusya ile imzalanan 400 milyar dolarlık tarihi doğal gaz anlaşmasının detaylarının nihayetlendirilmediği açıklandı.

Çin medyasına göre, PetroChina (CNPC) CEO'su Wang Dongjin, 21 Mayıs’ta Şanghay’da imzalanan ve iki ülke liderinin hazır bulunduğu söz konusu anlaşmayla ilgili olarak, anlaşmada avans ödeme konusunun belirtilmediğini ve bunun bir sonraki görüşmede ele alınabileceğini söyledi. Wang, bazı ayrıntıların görüşülmesi gerektiğini ve bazı meselelerin nihai anlaşmada konuşulmadığını belirtti. Peşin ödeme sürecinin devlet kurumlarının onayını gerektiren karmaşık bir konu olduğuna vurgu yapan Wang, bu yüzden her iki tarafın müzakereleri bir sonraki turda ele alabileceğini ifade etti.

Wang ayrıca satın alma fiyatının gelecekte Çin’in doğal gaz piyasasında "çok rekabetçi" olacağını da sözlerine ekledi. Yaklaşık 10 yıldır müzakere masasında olan anlaşma, 21 Mayıs’ta Çin’in Şanghay şehrindeki Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı(AİGK/CICA) toplantısı için bir araya gelen Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin tarafından sonuca bağlanmıştı. Anlaşmaya PetroChina Başkanı Zhou Jiping ile Rusya’nın Gazprom şirketinin CEO’su Alex Miller imza koymuştu. Buna göre, Rus doğal gazı, Çin'in kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletini Rusya'ya bağlayacak olan "doğu hattı" üzerinden, Çin'in doğu sahili boyunca sanayileşmiş şehirlerine sevk edilecek.

Fiyatın açıklanmadığı tarihi anlaşmayanın fiyatının ise 1000 metreküp başına yaklaşık 300 dolar olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar, bu fiyatın, Rusya'nın Avrupa'ya ihraç fiyatına yakın olduğu ancak Çin'in Orta Asya'dan ithal ettiği doğalgaz fiyatından ise yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Çin'in bu adımının da enerji çeşitlendirilmesi yönünde pahalı ancak gerekli bir adım olarak yorumlanıyor.

Anlaşmaya göre, Rusya’nın Gazprom şirketi, 2018 yılından başlamak üzere 30 yıl boyunca Çin'e yıllık 38 milyar metreküp gaz tedarik edecek. Çin medyasına göre, yıllık gaz tedariki miktarı, gerektiğinde 68 milyar metreküpe kadar çıkarılabilecek.

Çin, Rusya’dan alacağı doğalgaz ile enerji tüketiminde doğal gaz miktarını yüzde 6’dan yüzde 8’e çıkarmış olacak.Doğalgaz arzında yüzde 30 dışa bağımlı olan Çin, geçen yıl yüzde 13,9 artışla 168 milyar metreküp doğal gaz tüketti

CİHAN

Yorumlar