BTK Başkanı, Japon yatırımcıya çağrı yaptı: Cihazları birlikte üretelim

Türk-Japonya işbirliğiyle Turgut Özal Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştayda konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer Japon işadamları ve bürokratlara Türkiye'ye yatırım yapmaları konusunda çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
BTK Başkanı, Japon yatırımcıya çağrı yaptı: Cihazları birlikte üretelim

Türk-Japonya işbirliğiyle Turgut Özal Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştayda konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer Japon işadamları ve bürokratlara Türkiye'ye yatırım yapmaları konusunda çağrıda bulundu. Acarer, "Gelin cihazlarınızı Türkiye’de üretelim, iki ülke de kazansın." dedi.


Türkiye ile Japonya arasında, optik ve geniş bant şebeke teknolojilerini geliştirmek ve uzmanlık paylaşımı amacıyla Turgut Özal Üniversitesi’nde geniş katılımlı ortak bir çalıştay düzenlendi. ’Optik ve Genişbant Şebeke ve Türkiye’deki Çözümler Çalıştayı 2013’ başlıklı etkinliği Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, BTK, Turgut Özal Üniversitesi, Japonya hükümeti ortak organize etti. Çalıştaya BTK Başkanı Tayfun Acarer, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı Lütfi Aydın, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Erol Oral, Japon bürokratlar ve iş adamları katıldı. Programın açılışında bir konuşma yapan Japonya İletişim Bakanlığı’ndan ITB Direktörü Toshihiro Matsui, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kendileri için çok önemli bir devlet adamı olduğunu söyleyerek, “Körfez Savaşı sırasında İran'da tutulmuş olan Japon vatandaşlarını kurtarmak üzere THY uçağını İran'a gönderme yüceliğini gösteren Turgut Özal'ın taşıyan bu üniversitenin, bizler için ayrı bir yeri var.” dedi.

SOSYAL MEDYA KULLANIMINDA DÜNYA BEŞİNCİSİYİZ

Konuşmasında özellikle son dönemde yoğun biçimde kullanılan akıllı telefonlara ilişkin önemli gelişmeler yaşandığını ifade eden Matsui, Türkçe dahil çeşitli dillerde indirilebilecek iki yeni sistemin çalıştayda tanıtılacağını söyledi. Geçtiğimiz eylül ayında Türkiye’deki Japon Büyükelçiliği’ne ‘orta elçi’ olarak atanan Takahiro Katsumata da, iki ülke arasındaki ilişkilerin üst düzeyde olduğunu bildirdi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı Lütfi Aydın ise bugün Türkiye’de 30 milyona yakın geniş bant abonesi bulunduğunun altını çizerken, şunları kaydetti:

“Sosyal Medya kullanımında ise dünyada 5. sıradayız. Bilişim cirosu 45 hatta 47 milyar dolara dayandı. 2023 hedefi 161 milyar dolar. Japonya ile işbirliği geniş yelpaze ile altyapı hizmetleri ve yazılım alanlarını da ele almalı” dedi. Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Erol Oral da konuşmasında, İki ülke arasında başlangıçta dostluk olarak gelişen işbirliğinin artık stratejik antlaşma ve ortaklık seviyesine geldiğini ifade ederek, “Bu gelişme bizim için de son derece manidardır. Manidardır çünkü, ilki geçen sene İTÜ'de yapılan çalıştay için bu sene mekan olarak Turgut Özal Üniversitesi belirlenmiştir. Katılan bütün partnerlere üniversitem adına teşekkür ediyorum.”

DATA BU YÜZYILIN PETROLÜ OLACAK

BTK Başkanı Tayfun Acarer de çalıştayda yaptığı konuşmada data taşımanın dünya açısından çok önemli bir noktaya geldiğini ifade etti. Datanın bu yüz yılın petrolü olacağına işaret eden BTK Başkanı, "Petrol, boru hatları çok önemliydi, ama fiber hatlar ile ülkeler arasında data taşınması bu yüzyılda petrol taşımaktan daha kıymetli hale gelecek. Bu gün dünyada 7 milyar insan var. 10 milyar internet kullanıcısı bulunuyor. İnterneti kullanan 3 milyar da makine çıktı. Çok değil tam 7 yıl sonra geniş bandı kullanan kullanıcı sayısı, artması ile biraber data trafiği de artacak. Dünyadaki data trafiği, iki yıl önce 1 milyar terabaytken bu gün 8 milyar terabayt. 2020’de de 40 milyar tebayta çıkacak. Yani 10 yılda şebekelerde dolaşan data trafiği 10 yılda 40 kat artacak." diye konuştu.


Acarer, evlerde kullanılan mobil internet hızının her geçen gün arttığını belirtti. 4K'nın ticari olarak kullanılmaya başladığını, 16K'nın çalışmaları yapıldığını ifade eden Acarer, akıllı cihazlar çoğaldıkça, akıllı evlere ihtiyacın da arttığını dile getirdi. 2023 vizyonu kapsamında Türkiye’nin amaçlanan hedefe ulaşması için işbirliğine çok önemli verdiğini vurgulayan Acarer, lokomotif sektörün bilişim olduğuna dikkat çekti. Acarer, "Bugün Türkiye’de 17 milyon e-devlet kullanıcısı var. Data trafiğindeki artışı gerçekleştirmek için hızla fiber alt yapıyı genişletmemiz gerekiyor. Fiber yatırımı yapan firmalara kolaylık sağladık. Ve 5 yıl regülasyondan muhaf tutacağımızı söyledik. Gerçekten 2 yılda fiber alt yapısı artmaya başladı. Türk Telekom'un 175 bin kilometre, diğerlerinin 45 bin kilometre alt yapı yatırımları var. Bu artışın yetersiz olduğunu düşünüyorum. Bu artışın hızla geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

BTK Başkanı Acarer, konuşmasının sonunda çalıştaya katılan Japon işadamları ve bürokratlara Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ederken de şunları söyledi:

"Gelin cihazlarınızı Türkiye’de üretelim. İki ülke de kazansın. Çünkü Türkiye’nin son 10 yıldır ekonomisi sürekli büyüyen bir ülke. Biz geçen yıl Çin’den sonra en hızlı büyüyen ülkeydik. Türkiye’nin coğrafik konumuna bakın ve Türkiye’nin tarihsel geçmişine baktığınızda Türkiye gerçekten önemli bir ülke. Türkiye’ye her yıl 17,5 milyon telefon geliyor. Bu telefonların yüzde 60’ı smart. Türkiye’de bu telefonların üretilmesi ile ilgili üretim başladı. Bu kadar ileri teknolojiye sahip makineniz varsa, niye bunları Türkiye’de üretmiyoruz? 17 milyon telefondan ve Türkiye’nin konumundan bahsediyorum. Türkiye’de, bir sürü marka var. Ama maalesef, sizin firmalarınız yok. Niye Türkiye’de sizlerin ARGE ve inavasyon merkezleriniz yok? Huwei’nin en büyük ARGE merkezi Türkiye’de ise niye Japonya’nın Türkiye’de ARGE merkezi yok? Türkiye ve Japonya tarih boyunca hep yakın oldular. Bu tür işbirliklerinin, daha geniş uygulama alanı olacağını ifade ediyorum.”
CİHAN

Yorumlar