Boyarkin: Rusya nükleer teknolojide dünya lideri

Rusya Nükleer Kamu Şirketi Rosatom Overseas Genel Müdür Danışmanı Sergey Boyarkin, ülkesinin nükleer teknolojide dünya lideri olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Boyarkin: Rusya nükleer teknolojide dünya lideri

Rusya Nükleer Kamu Şirketi Rosatom Overseas Genel Müdür Danışmanı Sergey Boyarkin, ülkesinin nükleer teknolojide dünya lideri olduğunu belirtti. Nükleerde dünya pazarının yüzde 30’unun Rusya'nın elinde olduğunu anlatan Boyarkin "Uranyum zenginleştirmede dünya lideriyiz. Dördüncü nesil nükleer santralleri 2020 yılında kullanmaya başlıyoruz. Biz bu alanda diğer ülkeleri 20 yıl geçtik." ifadesini kullandı.

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Beldesi'ne nükleer santrali yapacak olan Rusatom Overseas Genel Müdür Danışmanı Sergey Boyarkin, Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu. Nükleer enerjide bazı ülkelerde yaşanan tasarım hatalarını anlatan Boyarkin, nükleer santralin tasarımında temel ilkenin çevrenin kirletilmemesi olduğunun altını çizdi. Boyarkin, bunun için gereken 3 temel güvenlik işlemi hakkında bilgi verdi.

Birincisinin reaktivitenin kontrol edilmesi olduğunu ifade eden Boyarkin "Bu durum Çernobil’de yoktu. İkincisi, reaktördeki ısının uzaklaştırılması ve tahliyesidir. Bununla ilgili kaza Amerika Birleşik Devletleri’nde 1979 yılında yaşandı. Üçüncü güvenlik tedbiri ise radyoaktivitenin her türlü kazada lokalize edilmesidir. Bu da Fukuşima’da yapılamadı. Dolayısıyla dünyada gerçekleşen 3 nükleer santral kazası da bu 3 güvenlik ilkesi yerine getirilemediği için oldu." dedi.

Güvenlik işleminin elektrik olmadığında da yerine getirilebilmesi gerektiğini vurgulayan Boyarkin, güvenliğin dış etkenlerden arındırılmış olmasının şart olduğunu kaydetti. Fukuşima kazasından sonra güvenlik işleminin farklı sistemlerle gerçekleştirilmesi gerektiği sonucuna varıldığını vurgulayan Boyarkin şöyle devam etti: "Nükleer santral, hem aktif hem de pasif güvenlik sistemleri ile donatılmış olmalıdır. Acil durumlar için personel güvenliği temin edilmelidir. Günümüzdeki santrallerde bu göz önünde bulundurulmak zorundadır. En kötü senaryoda bile kaza sonucunda eriyen reaktör yakıtının hapsolacağı bir düzenek olmalıdır. Tüm bunlar Akkuyu NGS Projesi’nde yer alan güvenlik tedbirleridir."

Rusya’da kullanılan soğutma kulelerinin neden gerekli olduğu ve deniz suyu sıcaklığına ilişkin sorulara da cevap veren Boyarkin "Akkuyu NGS Projesi’nde olduğu gibi deniz suyu ile soğutma, kule sisteminden daha ucuz. Soğutma kulelerine suyu pompalamak için 16 MW’lık bir güce ihtiyaç var. Bu da santral maliyetini yüzde 3 oranında artıran bir unsurdur. Ancak deniz suyu kullanıldığında böyle güçlü pompalara ihtiyaç yoktur. Rusya’da deniz kenarında santral yok. Bu nedenle soğutma kuleleri yapıyoruz. Çin’de Tianwan Santrali Güney Çin Denizi kıyısındadır. Ve burada su sıcaklığı Akdeniz’e göre daha yüksektir. İlk ünite 2005 yılında işletmeye alınmıştır. Bu üniteler gayet başarılı bir şekilde çalışmaktadır. Akdeniz’in su sıcaklığı soğutma için son derece yeterlidir.”

Santral çalışanlarının radyasyondan nasıl korunduğu şeklindeki soruya da Boyarkin şöyle karşılık verdi: “Personel güvenliği için özerk ve bağımsız bir yaşam döngüsü var. Güçlü filtreler var. Bu da temiz hava sağlamaktadır. Bunun dışında güçlü enerji besleme sistemleri bulunduruyoruz. Kaza olması durumunda personel için yedek kontrol odası var. Yani dışardan bir etki ile sisteme müdahale olursa, personel yedek kontrol odasına geçerek sistemi yönetebilir."

AB ülkelerinde Rusya'nın 18 reaktörünün çalıştığını ifade eden Boyarkin bunların gereken stres testlerini geçtiğini vurguladı. Dünya genelinde depremsellik düzeyi yüksek ülkelerde bile kendi teknolojilerinin kullanıldığını anlatan Boyarkin şöyle devam etti: "Hatta en ağır depremlerde bile bizim teknolojimiz kendi kanıtlamıştır. Bizim teknolojilerimiz hem küresel hem Avrupa çapında kendini temsil etmektedir. Biz seri üretim tarzını benimsiyoruz. Seri üretim tarzı her zaman bireysel üretim tarzından daha ucuzdur ve daha makuldür. Nükleer teknolojide Rusya şu anda dünya lideri. Dünya'da yeni yapılan Nükleer güç santralleri anlamında Rusya yine lider ülke. Yeni üniteler anlamındaki dünya pazarının yüzde 30'u bizim elimizde. Şu an dünyada yapılmakta olan 68 adet reaktörün 28'i bizim tarafımızdan yapılıyor. Uran zenginleştirmede de biz yine dünya lideriyiz. Çünkü Uranyum zenginleştirme piyasasının yüzde 40'ı bizim elimizde. Dördüncü nesil anlamında biz zaten koşulsuz şartsız dünya lideriyiz. Biz diğer ülkeleri 20 yıl geçtik. 2020 yılında biz dördüncü nesil nükleer güç santrallerini dünya çapında kullanmaya başlayacağız."

Dördüncü nesil Nükleer Reaktörlerin ekonomik açıdan klasik diye tabir edilen reaktörlerden düşük olmayacağını ifade eden Boyarkin "Şu anda işletmekte olduğumuz dördüncü nesil reaktör tipinin üretmiş olduğu elektrik enerjisinin fiyatı normalden yüzde 30 daha fazla. 2014 yılında devreye alacağımız Nükleer Güç Santralinin ünitesi yüzde 10 daha fazla olacaktır. 2015 yılında ise yine dördüncü nesil reaktörü devreye alarak 2020 yılında bunu tamamlamayı düşünüyoruz ve 2020'de ise dördüncü nesil nükleer santral tarafından üretilecek elektrik enerjisini klasik tabir ettiğimiz elektrik enerji fiyatı ile aynı fiyata sahip olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar