Bakan Yıldız: Şu anda sınava giren de hukuk sistemidir

Demokratikleşmeyle alakalı sürecin devam ettiği Türkiye’de zaman zaman yasama, yargı ve yürütmenin farklı sınavlar verdiğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şu anda sınava giren de hukuk sistemidir.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Şu anda sınava giren de hukuk sistemidir

Demokratikleşmeyle alakalı sürecin devam ettiği Türkiye’de zaman zaman yasama, yargı ve yürütmenin farklı sınavlar verdiğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şu anda sınava giren de hukuk sistemidir." dedi.

Taner Yıldız, Nijer Madenler ve Sınai Kalkınma Bakanı Omar Hamidou ve Nijer Enerji ve Petrol Bakanı Foumakoye Gado ile Bakanlık binasında görüştü. Madenler konusunda ilişkileri geliştirmek üzere 2 ülke bakanlığı arasında mutabakat zaptı imzalandı. İmza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Yıldız, "Demokratikleşmeyle alakalı sürecin devam ettiği Türkiye’de zaman zaman yasama yargı ve yürütme farklı sınavlar veriyorlar. Şu anda sınava giren de hukuk sistemidir. Zaman zaman ülkemizde bir konunun kanuni mi, yoksa hukuki mi, yoksa doğru mu olduğuyla alakalı kamu vicdanında sürekli bir tartışma vardır. Şu anda tartışılan Ergenekonun suç ve niteliğini açmıyor, usulüyle alakalı tartışmaya açıldı. Tabi ki usulün özellikle tutuksuz yargılanmayla ilgili sürecin 10 yıldan 5 yıla kadar indirilmesiyle ilgili konu bir nevi uygulamasını şu an görüyoruz. Tabi ki ülkemize yakışanlarla yakışmayanları hep beraber ayırt etmiş olacağız ama bu davayı esasen takip etmiş olacağız. İster siyasi konular olsun isterse Ergenekon, Balyoz, bundan sonra tüm davalara dikkat çekeceğimiz ve suçluyla suçsuzu ayırt edeceğimiz konudur bu adalete olan güvenimizi sağlayacak olan asıl konudur.”

"İRAN’LA İLGİLİ TAHKİM SÜRESİ DEVAM EDİYOR"

İran’la ilgili 2 tane davanın olduğunu belirten Yıldız, “İran’la ilgili biliyorsunuz 2 tane davamız var. Eksik kesim hattan kaynaklanan ve fiyat revizyonu içeren diğer bir davada yine fiyat revizyonu içeren ve farklı tarifleri tahakkuk eden kısmıydı. Birinci davayla alakalı bu davalar tahkim heyeti tarafından ayrıştırıldı. Ve 10 Nisan 2014’de kadar da bir takım dava dilekçelerinin ve duruşma sonrası dilekçelerin tahkim heyetine sunması kararlaştırıldı. Fiyat revizyonu ile ilgili ikinci davada ise 15 ila 17 Temmuz’da gerekli uzmanların dinlenmesinden sonra karar açıklanmasını söylediler. Dolayısıyla İran bize yeni bir fiyat getirmediği için tahkim süresi ön plana çıktı ve o devam ediyor.” diye konuştu.

"AB-RUSYA ARASINDAKİ GERİLİM, TÜRKİYE ARZINI ETKİLEMEZ"

Yıldız, “AB, Kırım’daki gerilim ardından Rusya ile siyasi müzakerelerin durdurulduğunu açıkladı. Rusya da buna karşılık 2009 yılındaki gaz krizini hatırlattı. Bu durum Türkiye’yi nasıl etkiler?” sorusu üzerine, “Enerji noktasına kadar sirayet edecek bir siyasi sıkıntının zaman zaman baş gösterdiğini görüyoruz. Bu Avrupa Birliği ile Rusya arasında olan bir problemdi şu an konuştuğumuz. Türkiye, Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacını karşılamak üzere projelerin iznini vermiştir Rusya’ya. Bu projenin gerçekleşmesini isteriz ama buna karar verecekler satıcılar ve alıcılardır. Bu projede Türkiye’nin arz güvenliğiyle alakalı herhangi bir konu söz konusu değildir.” dedi.

"NÜKLEER ENERJİDEKİ KARARLILIĞIMIZ DEVAM EDİYOR"

Enerji Bakanı, bugün itibarıyle üzerinden 3 yıl geçen Japonya’daki Fukişima kazası hatırlatılarak, nükleer enerji konusunda yönetlilen soruya da şöyle cevap verdi:

“Tabi Fukişima kazası teknoloji sahipleri olduğu kadar tüketiciler içinde dikkat çeken bir konu olmuştur. Normalde biz bunu bir güvenlik sistemlerini artırmak için önemli bir gerekçe görüyoruz. Bundan önceki olan kazada, nükleer kaza olduktan sonra Ukrayna’da 144 tane nükleer santral inşaa edildi o tarihten bu yana. Eğer bu manada bilgi almak isteyen varsa nükleer santrallerin riskleriyle ilgili bilgi verebiliriz. Ne kadar tehlikelidir ne kadar tehlikeli değildir toplum bunu tartışır. Fakat bizde her türlü enerji kaynağına karşı olan bir kısım gösterileri ben kalkınmaya olan bir karşı duruş olarak görmeye başladım. Yalnızca bir enerji kaynağına olsaydı böyle düşünmezdim ama her enerji kaynağına karşı böyle davrananlar var. Şu ana kadar kararlılığımızı değiştiren herhangi bir husus olmamıştır.”
CİHAN

Yorumlar