Ay Sonuna Kadar Müracaat Eden Yüz binlerce Kişinin Borcu Silinecek

GSS prim borcu olanlar dikkat. Gelir testine girmediği için borç yüküyle karşılaşanların ay sonuna kadar başvurması gerekiyor. Teste göre borç silinecek ya da azalacak

Google Haberlere Abone ol
Ay Sonuna Kadar Müracaat Eden Yüz binlerce Kişinin Borcu Silinecek

Milyonlarca Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlusunun torba hukuk ile getirilen imkandan yararlanması için zaman azalıyor. Gelir testine girmediği için yüklü borçla karşılaşanlar ay sonuna kadar müracaatta bulunmalı. Yapılacak gelir testi sonucunda ya borç silinecek yahut azalacak. İşte, GSS affı ile alakalı sorularınızın cevapları:

1- Bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmadım. Ne yapmam gerekiyor?

Gelir testine girmeyenler, en yüksek primden çıkarılan borçla karşılaşıyordu. Şimdi bu insanlara ciddi bir olanak sağlandı. Bu imkandan yararlanmak için 31 Mart günü mesai bitimine kadar bulunulan yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına test için başvurulması gerekiyor.

2- Borcun silinmesi mümkündür mü?

Test sonucunda, aile arasında şahıs başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden (400 liradan) az olanların borcu silinecek. Bu biçimde borcu silinenler sağlıktan da yararlanmaya başlayacak. Eğer gelir bu rakamın üzerindeyse, gelir oranında belirlenecek prim geçmişe yönelik şekilde tekrar hesaplanacak.
Böylece en yüksek limitten çıkarılan borçtan kurtulmak mümkündür olacak.
Hesaplanan daha düşük miktardaki borç da taksitle ödenebilecek.

3- Daha herşeyden önce gelir testi yaptırdım. GSS borcumu nasıl yapılandırabilirim?

GSS tescili yapıldığı halde, gelir testi yaptırmak için öngörülen sürenin dışında müracaatta olan kişilerin, tescil başlangıç tarihinden gelir testinin sonuçlandığı tarihe kadar, aile içerisindeki şahıs başına düşüş gösteren gelirleri asgari ücretin 2 katından çok yer aldığı kabul edilmekte ve primleri bu düzey ana alınarak tahakkuk ettiriliyor. Gelir testinin sonuçlandığı tarihten sonra ise saptama edilen gelir testi neticesine göre, gelir seviyesi üstünden prim tahakkuku yapılıyor. 11 Eylül 2014 itibariyle, bu kapsamdaki şahısların GSS primleri, saptama edilen gelir seviyesi ana alınarak tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecek.

4- GSS borcunu yapılandırmak için ne kadar zaman var?

30 Nisan 2015'e kadar müracaatta bulunulması gerekiyor.

5- Yapılandırma başvurusu nereye yapılacak?

Başvuru formu doldurulmak şekli ile elden veya posta yoluyla ikametgahın bağlı yer aldığı sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulmalı.

6- Ödemeler ne biçimde olacak?

GSS'den kaynaklanan alacak aslının tamamının 1 Haziran'a kadar ödenmesi halinde, bu alacaklar için herhangi bir nema istenmeyecek.

7- Peşinden taksite dönülür mü?

Peşin ödemeyi tercih edenlerin, yapılandırılmış borcun tamamını ilk taksit ödeme süresi arasında ödememeleri halinde, bir takvim yılı arasında 2'den çok taksit ihlali oluşmadan herşeyden önce talepte bulunmaları ve cari ay primleri sebebi ile 2'den çok ödeme yükümlülüğünün ihlal edilmemiş olması kaydıyla, başvuruları taksite çevrilecek. Bunun için 30 Eylül 2015'e kadar müracaat yapılmalı.

8- Taksitlendirme nasıl olacak?

Başvuru esnasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitten bir tanesi tercih edilecek.
Ödemeler 2 ayda bir yapılacak.

9- Ödeme nasıl hesaplanacak?

Taksitle ödenecek tutarın tespiti sırasında, herşeyden önce kapsama giren alacaklara ait alacak aslı ile TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE oranları ana alınarak gecikme cezası ve zammı yerine dikkate alınacak miktar hesaplanacak. Bulunan tutar, 6 taksit için 1.05, 9 taksit için 1.07, 12 taksit için 1.10, 18 taksit için 1.15 katsayısı ile çarpılacak. Çıkan rakam taksit sayısına bölünecek.

10- Borcu yapılandıran sağlıktan yararlanır mı?

Borçlular, ilk taksiti ödemeleri ve yapılandırmanın ihlal edilmemesi biçiminde sıhhat hizmetlerinden yararlanmaya başlayacak. (Kaynak:Haber7)

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar