Almanya'da emeklilik yaşının düşürülmesi 160 milyar Euro’ya mal olacak

Almanya’da Sosyal Demokratlar (SPD) ve Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) komisyon temsilcileri, 63 yaşında emeklilikle ilgili kanun tasarısı üzerinde anlaştı.Koalisyon hükümetinin pakete son şeklini verdikten sonra Cuma günü Federal Meclis’e...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da emeklilik yaşının düşürülmesi 160 milyar Euro’ya mal olacak

Almanya’da Sosyal Demokratlar (SPD) ve Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) komisyon temsilcileri, 63 yaşında emeklilikle ilgili kanun tasarısı üzerinde anlaştı.

Koalisyon hükümetinin pakete son şeklini verdikten sonra Cuma günü Federal Meclis’e gelmesi bekleniyor.

Paketin ayrıntıları netleşmeye başladı ancak 2030 yılına kadarki maliyetinin ise 160 milyar Euro’yu bulacağı açıklandı.

63 yaşında emekli olmayı mümkün kılan yeni tasarıya göre, 45 yıl prim ödeme şartı bulunuyor. Buna karşın İşsizlik Parası I alanların bu süreleri de prim ödemesine dahil ediliyor.

Çocuk sahibi olan kadınlar için de pakette yeni düzenlemeler yer alıyor. En dikkat çekici olanı ise 1992 yılından önce doğan çocuklar anneleri adına emeklilik primine dahil edilmesi.

Bununla birlikte SPD’li Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles tarafından hazırlanan pakete göre çalışanlara da ilave yükler geliyor.

2017 yılına kadar çalışanların ödediği emeklilik primleri yüzde 18,9 olarak devam edecek fakat bu tarihten sonra emeklilik kesintileri yüzde 22’ye kadar çıkacak. CİHAN

Yorumlar