ABD'li ekonomistler Fed tutanaklarını değerlendirdi

- Moody’s Analytics Direktörü Sweet: - "Nisan ayı FOMC toplantısının tutanakları şahindi ancak bunu Fed’in piyasaları bir sonraki faiz artışına hazırlama adımı olarak değerlendiriyorum. Tutanaklarda haziranda faiz artışının muhtemel olduğu sinyali verilmiş olsa da temmuza kadar beklemelerinin daha olası olduğunu düşünüyorum" - "Mevcut şartlar ışığında faizlerin, temmuz, eylül ve aralık toplantılarının her birinde 25 baz puan artırılacağını öngörüyoruz" - Fitch Ratings Başekonomisti Coulten: - "Haziran toplantısına yönelik açık sinyal, Fed üyelerinin, piyasaların düşen risklere ve kademeli olarak yükselen enflasyona karşı kayıtsız kaldığına inandığını gösteriyor" - “Fed’in bu yıl bitmeden iki kez faiz artırmasını bekliyorum” - S&P ABD Ekonomisti Panday: - "Şubat ayından bu yana haziran toplantısında faiz artırılacağı beklentisindeyiz. Tutanaklarda, faiz artırım zamanlamasına yönelik beklentimizi değiştirmemizi gerektirecek hiçbir neden yoktu"

Google Haberlere Abone ol
ABD'li ekonomistler Fed tutanaklarını değerlendirdi

WASHINGTON (AA) - GÜLBİN YILDIRIM - Amerikalı ekonomistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) nisan toplantısına ait tutanaklarında, piyasaları bir sonraki faiz artışına hazırlamak için “şahin” bir dil kullandığı görüşünde birleşirken, faiz artırımının zamanlaması ve sayısı konularında birbirinden ayrılıyor.

Moody’s Analytics Direktörü Ryan Sweet, Fitch Ratings Başekonomisti Brian Coulten ve Standard and Poor’s (S&P) ABD Ekonomisti Satyam Panday, Nisan ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanaklarını AA muhabirine değerlendirdi.

Sweet, FOMC tutanaklardaki “şahin” tonun, Fed’in iletişim stratejisinin bir parçası olduğunu belirterek, “Nisan ayı FOMC toplantısının tutanakları şahindi ancak bunu Fed’in piyasaları bir sonraki faiz artışına hazırlama adımı olarak değerlendiriyorum. Tutanaklarda haziranda faiz artışının muhtemel olduğu sinyali verilmiş olsa da temmuza kadar beklemelerinin daha olası olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

İngiltere’de yapılacak AB üyeliği referandumunun finansal piyasalarda yaratacağı belirsizliğin, Fed’i beklemede kalmaya itecek faktörlerden biri olduğunu ifade eden Sweet, haziran toplantısında finansal piyasaları bozmadan faiz artırılmasının çok zor olacağını vurguladı.

Sweet, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fed, son 25 yıldaki sıkılaştırma süreçlerinde piyasaları şaşırtmaktan kaçındı. Gerçekleşen faiz artışlarından bir gün önceki piyasa beklentisi genelde yüzde 70 civarındaydı. Buna karşın, federal fon piyasasında nisan tutanakların ardından yapılan vadeli işlemlere göre, haziran ayında 25 baz puanlık faiz artışına gidilmesinin ihtimali yüzde 34. Bu oran, Salı günü yüzde 19, birkaç hafta öncesinde yüzde 0 seviyesindeydi. Dolayısıyla, Fed haziranda faiz artırmak istiyorsa daha fazlasını yapmak zorunda çünkü beklentileri iyi ayarlamak gerekiyor. ”

Fed yetkililerinin önümüzdeki günlerde yapacağı açıklamaların bu açıdan önem taşıdığına dikkati çeken Sweet, özellikle Fed Başkanı Janet Yellen, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ve New York Fed Başkanı William Dudley’in konuşmalarının piyasalar için belirleyici olacağını dile getirdi.


- “Bu yıl üç faiz artışı bekliyoruz”


Ryan Sweet, Moody’s Analytics’in bu yıl üç faiz artışı beklediğini bildirerek, şunları kaydetti:

“Biz bu yıl içinde 25 baz puanlık üç faiz artışı yapılacağını tahmini ettik çünkü Fed’in ortaya çıkan enflasyonist baskılara yönelik projeksiyonun düşük olduğunu düşündük. Nisan ayı FOMC tutanakları, Fed’in bizim tahminimize yaklaştığını ortaya koydu. Mevcut şartlar ışığında faizlerin temmuz, eylül ve aralık toplantılarının her birinde 25 baz puan artırılacağını öngörüyoruz.”


- “Haziranda faiz artışı sinyali, piyasalardaki kayıtsızlıktan”


Fitch Ratings Başekonomisti Brian Coulton da tutanaklarda haziran ayına açıkça işaret edilmesinin, piyasalarda son dönemde görülen kayıtsızlıktan kaynaklandığını vurguladı.

“Haziran toplantısına yönelik açık sinyal, Fed üyelerinin, piyasaların düşen risklere ve kademeli olarak yükselen enflasyona karşı kayıtsız kaldığına inandığını gösteriyor.” diyen Coulton, FOMC’de oy hakkına sahip olan Boston Fed Başkanı Eric Rosengren’in geçen hafta aynı eleştiriyi gündeme getirdiğini hatırlattı.

Coulton, ayrıca tutanakların Fed’in ilk çeyrekteki zayıf performansa çok önem vermediğine ve faiz artışına kaldığı yerden devam edeceğine işaret ederek, “Fed’in bu yıl bitmeden iki kez faiz artırmasını bekliyorum” dedi.


- “Küresel risklerden eskisi kadar endişeli duymuyorlar”


S&P’nin ABD Ekonomisti Panday ise tutanakların FOMC üyelerinin faiz artış sürecini gereğinden fazla ertelemek istemediklerini gösterdiğini belirtti.

S&P’nin haziranda 25 bazlık faiz artırılacağı öngörüsünü birkaç ay önce açıkladığını hatırlatan Panday, “Şubat ayından bu yana haziran toplantısında faiz artırılacağı beklentisindeyiz. Tutanaklarda, faiz artırım zamanlamasına yönelik beklentimizi değiştirmemizi gerektirecek hiçbir neden yoktu” değerlendirmesini yaptı.

Panday, Fed üyelerinin küresel riskler konusunda eskisi kadar endişeli olmadığının altını çizerek, bir sonraki faiz artışını haziran sonrasına erteletecek tek faktörün veriler olduğunu ifade etti.

Fed’in haziran toplantısını ekstra tedbirli olmak için pas geçmesi halinde temmuz toplantısında faiz artıracağını öngören Panday, sözlerini “Fed üyeleri, para politikalarının etkilerinin zamanla ortaya çıkmasından ötürü normalleşme sürecini gereğinden fazla ertelemek istemediklerini bize söylediler” diyerek tamamladı.

Yorumlar