Etiyopya’da hükümet karşıtı gösteriler

Ülkenin farklı bölgelerindeki protestolarda en az 12 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Etiyopya’da hükümet karşıtı gösteriler
Etiyopya’da hafta sonu düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde, güvenlik güçleri ve göstericiler arasında çıkan çatışmalarda en az 12 kişinin öldüğü bildirildi.

Yerel kaynaklara göre, sosyal medya üzerinden yapılan çağrılar sonrası başta başkent Addis Ababa, Amhara ve Oromia olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde toplanan göstericiler ile polis arasında çıkan çatışmalarda en az 12 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Ölü sayısı, hükümet yetkilileri tarafından teyit edilmezken, Oromo Federal Kongresi temsilcileri sayının daha yüksek olduğunu iddia etti.

Hükümet yetkililerinin, protesto gösterilerini yasakladığı ve hafta sonu boyunca internet erişimini engellediği belirtildi. Çatışmalar sonrasında çok sayıda göstericinin de gözaltına alındığı bildirildi.
Göstericiler, hükümetin Amhara ve Oromia'ya yönelik insan hakları ihlallerini protesto ederek tutuklanan göstericilerin serbest bırakılmasını talep ediyor.

İsmini vermek istemeyen bir gösterici, Addis Ababa'daki protestolarda polisin göstericileri dağıtmak için güç kullandığını söyledi.

Gösterileri izleyen blog yazarı Seyoum Teshome, "Artık çok net bir şekilde belli oldu ki Etiyopya'da insanlar barışçıl gösteri düzenleyemiyor. Bölgedeki polis güçleri, birçok bölgeyi askerin kontrolüne bırakarak orduyla yer değiştirdi." diye konuştu.

Amhara’daki göstericiler, Tigray bölgesine bağlı Wolqayit alanının yeniden Amhara yönetimine bırakılmasını talep ederken, Oromia bölgesindeki gösterilerde ise protestocular daha önce Addis Ababa'nın il sınırlarını Oromia'nın bazı kesimlerini kapsayacak şekilde genişletme planına karşı çıkıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün haziran ayında yayımlanan raporunda, Oromia bölgesinde son bir yıl içerisinde yapılan gösterilerde, yüzlerce kişinin Etiyopyalı güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü açıklanmıştı.

Yorumlar