Londra'yı Müslüman aday kazandı

Londra belediyesinin dün yapılan seçimlerinde Müslüman aday Sadık Han birinci seçildi.

Google Haberlere Abone ol
Londra'yı Müslüman aday kazandı
İngiltere'nin başkenti Londra tarihi bir gün yaşıyor. Dün yapılan yerel seçimlerde ülke tarihinde ilk kez bir Müslüman başkent belediyesine başkan seçildi. Pakitan asıllı Sadık Han, rakiplerini açık arayla geçerek Londra'nın ilk belediye başkanı oldu. Londra belediye başkanlığı için yarışan 12 aday içinde Pakistan kökenli Müslüman aday Sadık Han kazandı. Sadık Han'ın yarıştığı seçimlerde George Galloway de yarışıyordu ancak yeterli oyu alamadı. 

 İşçi Partisi adayı Sadik Khan ile iktidardaki Muhafazakar Parti'nin adayı Zac Goldsmith arasında geçen yarışta, 1 milyon 310 bin 143 seçmenin oyunu alan Sadık Khan, Londra'nın yeni belediye başkanı oldu. Rakibi Goldsmith ise 994 bin 614 oyda kaldı.

Oyların yüzde 56,8'ini alarak Londra Belediyesi'ndeki 8 yıllık Muhafazakar Parti dönemine son veren Khan, sonuçların açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada, Londralı olmaktan ve bu göreve getirilmekten büyük onur duyduğunu belirterek, tüm seçmenlere teşekkür etti. 46 yaşındaki Khan, Londralılara konut, iş ve temiz hava sözü verdi. 

Khan'ı sosyal medya üzerinden kutlayan İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn, "Tebrikler. Herkesin eşit olduğu bir Londra oluşturmak adına seninle çalışmak için sabırsızlanıyorum" ifadelerini kullandı.

Babası otobüs şoförü olan Khan'a, Muhafazakar Partili bakan Sajid Javid'den de destek geldi. İngiltere İş, Yenilik ve Ticaret Bakanı Javid, twitter hesabından, "Pakistanlı başka bir otobüs şoförünün oğlundan tebrikler" yazarak Khan'ı seçim zaferi nedeniyle kutladı. 

Belediye başkanının 4 yıllık süreyle görev yaptığı Londra’da, 2008’den bu yana görevi Boris Johnson yapıyor. Türk kökenli Johnson, Damat Ferit Paşa hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Ali Kemal Bey'in torununun oğlu. 

Oy sayımının büyük oranda tamamlandığı belirtilirken, İşçi Partisi’nden aday olan Sadiq Khan en yakın rakibi olan Muhafazakar Partili Zac Goldsmith’i 9 puan geride bırakarak yeni Londra Belediye Başkanlığı koltuğunu garantiledi.

Başbakan David Cameron, seçimden önce Khan'ın radikal dincilerle ilişkisi olduğunu öne sürmüştü.

İngiltere'nin diğer bölgelerinde ise İşçi Partisi'nin oyları azalırken, oy oranını artıran AB karşıtı Ukip partisinin Galler'de ilk kez parlamentoya girmesi bekleniyor.

İşçi Partisi İskoçya'da da önemli oranda oy kaybederek ülkede tarihinin en büyük yenilgisini yaşadı. İskoçya’da iktidardaki İskoçya Milliyetçi Partisi ise büyük çıkış yakaladı.

 

Yorumlar