Kamyon şoförlerinin mesleği tehlikede

Avrupa'nın önde gelen ağır vasıta üreticileri şoförsüz kamyonlar için proje başlattı. Proje şimdilik filolar için düşünülüyor. Ancak, ileride yayılmasından endişe ediliyor

Google Haberlere Abone ol
Kamyon şoförlerinin mesleği tehlikede

Avrupa, kıta dahilinde, bir ülkeden diğerine yük taşımacılığı gerçekleştiren kamyon filolarının sürücüsüz teknolojiye geçmesi yolundaki çalışmalarında önemli bir aşamayı daha geride bıraktı.

Aralarında Volvo, Daimler, VW Scania ve Iveco gibi majör üreticilerin bulunduğu altı firma, Hollanda Hükümeti tarafından düzenlenen Avrupa Kamyon Filosu Organizasyonu'na katılarak, sürücüsüz filo sisteminin gayet verimli ve başarılı bir biçimde gerçekleştirilebileceğini gösterdiler.

Her biri Avrupa'daki kendi merkezinin bulunduğu ülkeden yola çıkan ve yolculuklarının son durağı olan Rotterdam'a kadar sürücüsüz filolarla gelen üreticiler yolculukları dahilinde pek çok ülkeyi geçerek binlerce kilometre yol kat ettiler. Örneğin Volkswagen'in alt iştiraki Scania'nın filosu Rotterdam'a varana dek toplam dört ülke sınırı geçip, 2,000 km'den fazla yol aldı.

Kamyon filoculuğu, adından da belli olduğu gibi, birbirini takip eden bir dizi kamyonun seyahatini ifade etmek amacıyla kullanılan bir terim. Baştaki lokomotif kamyonun arkasında dizilen sürücüsü kamyonlar, otomatik olarak idare edildikleri için hem daha az yakıt tüketiyorlar (ve buna bağlı olarak daha düşük karbon salınımına sebep oluyorlar) hem de kaza ihtimalini azaltıyorlar.

 

Yorumlar