Fransa'da 'kamyonlu' saldırı: En az 84 ölü

Fransa'nın Nice şehrinde kamyonlu saldırı dehşeti yaşandı. İlk belirlemelere en az 84 kişi hayatını kaybetti. Saldırgan polis tarafından vurularak öldürüldü

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da 'kamyonlu' saldırı: En az 84 ölü

Fransa'da milli gün kutlamaları nedeniyle sokaklara taşan halka yönelik bomba ve mühimmat yüklü bir kamyonla saldırı düzenlendi. Nice şehrinde gece yarısına doğru gerçekleşen saldırıda ilk belirlemelere göre 84 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi ise yaralandı. Saldırının Tunus kökenli bir Fransız vatandaşı tarafından gerçekleştirildiği öğrenildi. Saldırıdan hemen sonra Fransa-İtalya sınırında olağanüstü alarm durumuna geçildi. Saldırganın polis tarafından vurulduğu saldırıdan sonra ülkede daha önceki saldırılar sırasında ilan edilen olağanüstü hal durumu üç ay daha uzatıldı. Fransız İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan ilk açıklamada, ülkenin savaşta olduğu, olağanüstü hal durumu yaşandığını, seferberlik ilan edildiğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise yaptığı ilk açıklamada, hiçbir saldırı çeşidinin ülkesine geri adım attıramayacağını vurguladı. Saldırıdan sonra dünyanın birçok ülkesinden Fransa'ya destek mesajları geldi. İlk olarak ABD Başkanı Obama saldırıyı kınadı. Merkel, Hollande'ı telefonla arayarak başsağlığı diledi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla saldırıyı kınayan mesaj yayınladı. 

Fransa’nın güneyindeki Nice’de, kent merkezinde bir kamyon 14 Temmuz Ulusal Gün kutlaması yapan kalabalığın içine daldı. Saldırıda ölenlerin sayısının 84’e çıktığı bildirildi. 

BFM kanalı, 84 kişinin öldüğü saldırıda, 42 kişinin ise ağır yaralandığını duyurdu. Paris terörle mücadele savcılığının, saldırıyla ilgili soruşturma açtığı belirtildi. Ölümlerin önemli bir kısmının, kent merkezine kamyonla giren teröristin, 2 kilometre boyunca vatandaşları ezmesi sonucu meydana geldiği öğrenildi.

BFM televizyon kanalına göre, kent merkezinde bir kamyon, 14 Temmuz Ulusal Gün kutlaması yapan kalabalığın içine daldı. 

Kutlamalar sırada havai fişeklerinin atıldığı sırada, kent merkezinde toplanan vatandaşların arasına dalan kamyonun şoförü daha sonra halkın üzerine ateş açtı. Valilik, halktan evlerinden dışarı çıkmamasını istedi. 

HALKA 'EVLERİNİZDEN ÇIKMAYIN' UYARISI

Valilik, halktan evlerinden dışarı çıkmaması istedi. Saldırıyı düzenleyen kişinin polis tarafından etkisiz hale getirildiği bildirildi.

NİCE SAVCISINDAN AÇIKLAMA

Nice savcısı, yerel basına yaptığı açıklamada, terör saldırısında en az 60 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Polis tarafından etkisiz hale getirilen teröristin kullandığı kamyonda önemli miktarda bomba, mühimmat ve silah ele geçirildi. Terör saldırısının ardından İçişleri Bakanlığında kriz merkezi kuruldu.

Cumhurbaşkanı François Hollande, Avignon kentine yaptığı ziyaretin ardından Paris’e dönüşünde saldırı ile ilgili bilgi almak üzere kriz merkezine gitti.

"SALDIRGAN NİCE'TE YAŞAYAN BİR TUNUSLU"

Fransız basını saldırganın 31 yaşında Nice'te yaşayan bir Tunuslu olduğunu iddia etti. Nice'in bağlı olduğu Alpes-Maritimes Bölgesi Başkanı ve Milletvekili Eric Ciotti, saldırıda kullanılan kamyonun kiralık olduğunu açıkladı.

Saldırganın, Fransız istihbaratının tuttuğu ve radikal dincilerden oluşan yaklaşık 10 bin kişilik fişleme listesinde olmadığı kaydedildi.

OLAĞANÜSTÜ HAL UZATILDI

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, saldırısı sonrası yaptığı açıklamada "Bakanlarımızla yeni önlemler aldık, 10 bin asker ve jandarmanın seferber edildiği operasyonlar devam edecek. 26 Temmuz'da sona erdirilmesi planlanan olağanüstü hal uygulaması 3 ay daha uzatılmıştır" dedi.
Olayda 77 kişinin öldüğünü açıklayan Hollande, saldırıyı düzenleyen teröristin kullandığı kamyonda başkalarının da olduğu iddialarına ilişkin olarak, "Şu an için saldırıyı düzenleyenin yanında başkaları var mı bilmiyoruz" açıklamasında bulundu.

Hollande, yarın sabah bir güvenlik ve savunma konseyi toplantısı düzenleneceğini de açıkladı.

"SAVAŞTAYIZ, OLAĞANÜSTÜ SEFERBERLİK VAR"

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Nice şehrinde meydana gelen ve 80 kişinin öldüğü, 18 kişinin ağır yaralandığı terör saldırısı sonrası bölgede acil durum seviyesinin "saldırı alarmı" olarak ayarlandığını söyledi.

Nice'e gelerek incelemelerde bulunan Cazeneuve, saldırının aydınlatılması için tüm imkanların seferber edildiğini, çalışmaların tüm titizlikle devam ettiğini aktardı. Cazeneuve, bölgedeki acil durum seviyesinin "saldırı alarmı"na yükseltildiğini kaydederek, saldırganın etkisiz hale getirildiğini ve kimlik tespit çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

"Terör tehdidinin yüksek olduğunu biliyorduk." diye konuşan Cazeneuve, saldırganla işbirliği yapanların olup olmadığını araştırdıklarını, bilgi kirliliğinin engellenmesi için de mücadele ettiklerini kaydetti.

Cazeneuve, yoğun baskı altında ve güvenliği sağlamak amacıyla seferber olduklarını kaydeden ifade ederek, "Savaştayız ve güvenlikten ödün vermemek için tüm güvenlik teşkilatı olarak seferberlik halimiz devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.
 

Yorumlar

M.halis yetkiner Yılan sahiplerini ısırıyor.