Gebelikte El Uyuşması

Gebelikte el uyuşması, zaman, zaman görülebilir ve bu durum anne adaylarında sızıya, ağrıya ve karıncalanmaya yol açabilir.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte El Uyuşması

Gebelikte el uyuşması, zaman, zaman görülebilir ve bu durum anne adaylarında sızıya, ağrıya ve karıncalanmaya yol açabilir. Hatta durumun ilerlemesi ile birlikte ellerde güç kaybı ve hissizlik gibi şikayetlerde devam edebilir. Gebelikte görülen bu şikayetin tıp içerisinde ki adı karpal tünel sendromudur. Anne adaylarının çoğunlukla yüzük parmak ile baş parmak arasında şikayetin daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Bu şikayetlerin görünmesi sinir sıkışmasına bağlı olarak da gelişmektedir. Genel de el bileğinde görülen sinir sıkışması zamanla karpal tunel sendromuna yol açabilir. Bu durum sadece gebelik sürecinde veya gebe kadınlarda görülmemektedir. Herkes de oluşması olağan olan ve özellikle sürekli bilek kuvvetini kullanarak iş yapan kişilerde daha çok meydana gelmektedir. 

Gebelikte el uyuşması bilhassa 5. aydan sonra daha çok görülür ve ödeme yol açabilir. Gebelik sürecinde kilo alımı çoğunlukla 5. aydan sonra başladığı için anne adaylarında el bileklerinin olduğu kısımlarda su birikmesi gibi şikayetler daha sık meydana gelir.
Gebe kadınların yaklaşık olarak % 20 civarı karpan tunel sendromu ile karşılaşabilir. Ancak gebeliğin sonlanması ve bebeğin dünyaya gelmesi ile görülen şikayetlerde bitecektir. 

Karpan tunel sendromu, el bileğinin iç kısmında median sinirinin kendiliğinden veya yapılan yanlış hareketlerden dolayı sıkışması ile oluşan ellerde uyuşma ve karıncalanma gibi sorunlarla karakterize edilen bir durum olmaktadır. Vücudun su tutması veya kilonun fazla artış göstermesi ile el bileğinde median sinirinin olduğu bölgede sinir sıkışması gözlenir.

Gebelikte El Uyuşması Hissini Azaltmak İçin;

  • Özellikle elleri her gün bebek yağı veya normal yağlı bir krem ile gece yatmadan önce masaj yapın
  • Zaman, zaman uzanın ve ellerinizi de dinlendirin
  • Gebelik süreci boyunca kilo takibinizi yapın ve aşırı kilo almamaya özen gösterin
  • Ev işlerinde bulaşık ve silme gibi işleri ara, ara kendinizi yormadan veya birinden yardım alarak yapın
  • Yemeklerinize ek olarak tuz ilavesi yapmayın ve günlük olarak bir aspirin tanesi kadar tuz kullanın
  • Gebelikte El Uyuşması Tedavi; 
  • Genellikle tedavi için ortapedi uzmanına danışılması daha faydalı görülür. Tedavi de el bileğin sabit pozisyonda durması için hastaya bandaj veya alet takması önerilir. Bazen hastanın durumuna göre steroid ilaçların enjekte edilmesi daha uygun görülür. Gebelik sürecinde karpan tunel sendromunda kaçınabilmek için tuzlu besinleri fazla tüketmemek ve vücutta su tutumunu azaltmak gerekir. Özellikle gebelik sürecinde normalin üzerinde kilo almaktan kaçının. El bileğin, sürekli çalıştıracak bir işte çalışıyor iseniz fazla zorlamadan ara, ara bileğinize rahatlatacak masajlar yapın.

Yorumlar