Gebelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer

Gebelikte baş ağrısı, mide bulantıları kadar sık görülen şikayetler arasında yer alır.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer

Gebelikte baş ağrısı, mide bulantıları kadar sık görülen şikayetler arasında yer alır. Bu baş ağrıları birden başladığı gibi, birden kesilen özelliktedir. Başta zonklayıcı türde ya da migren ağrısı şeklinde oluşabilir. Bazı gebelerde şiddeti ve sıklığı az olurken, bazı gebelerde ise tüm gün boyunca devam edebilir. Baş ağrıları gebeliğin ilk iki döneminde görülür. İkinci trimester sonrasında kaybolur. Bu dönem sonrasında devam eden baş ağrıları yüksek tansiyondan ötürü görülebilir. Bu yüzden doktor kontrolüne gitmekte fayda vardır. Bu dönem görülen bazı baş ağrılarına sinüzit veya görme kusurları neden olabilir, bazı ağrıların ise sebepleri belirlenemez. Genellikle parasetamol içerikli ağrı kesiciler kullanılarak baş ağrıları giderilebilir. Bu şekilde giderilemeyen baş ağrılarına uyuşukluk, vücudun bir bölümünde geçici felç gibi nörolojik bulgular, gece şiddetlenen bulgular eşlik ederse anne adaylarına nörolojik açıdan muayene olmaları tavsiye edilir. Bu gibi durumlarda nadir de olsa, beyin hastalıkları ve tümörler etken olabilir. Gerektiğinde EEG ve MR gibi sorgulama testleri uygulanabilir. Anne adayları bunun yanı sıra göz doktoruna, KBB uzmanına ve diş hekimine kontrole gitmelidir. Normal kişilerde olduğu gibi, gebelerde baş ağrısının pek çok nedeni olabilir. Bu sebeple baş ağrıları hangi dönemde olursa, olsun ihmal edilmeyecek kadar önemlidir.

Gebelikte baş ağrısına ilaç dışında alınacak önlemler nedir?

  • Beyne kan akışını etkileyebilecek her türlü hareket baş ağrısına neden olabilir. Oturmak, kalkmak gibi hareketler sırasında kan basıncını ve nabzı etkileyebildiğinden, beyne yeterli kan pompalayabilmek için ayarlama yapılır. Gebelik sırasında rahimde büyüme olduğundan, beyne giden kan akışı azalır. Sabahları yataktan kalkarken sıkça baş ağrısı hissedilebilir. Bu yüzden hareketlerinizi değiştirirken yavaş hareket etmelisiniz.
  • Kan şekerinizi sabit oranlarda tutmaya çalışınız. Kan şekerinde olan ani düşüşler baş ağrılarına sebep olabilir. Yemek aralıklarını sıklaştırmanız, açlığa bağlı olan baş ağrılarını önleyecektir.
  • Temiz hava alma baş ağrılarının geçmesine yardımcı olur. Havalandırılmamış, kötü kokulu yerler baş ağrısı sebebidir. Sigara içilen ortamlarda bunların içindedir.
  • Kış aylarında kalorifer çalışan odalarda, aralık pencere kenarında hava almak baş ağrısına engel olur.
  • İş hayatında olanlar, yeni ofislerde çalışıyorsa sıkça temiz hava almaları faydalı olur. Ofislerin havasının sürekli tazelenmesi gerekir.

Gebelikte migren tipi baş ağrıları

Baş ağrılarının migren tipi yaşanması, başın yarısında hissedilen, kusma ve bulantının olduğu, ışığa karşı hassasiyetin oluştuğu, belli aralıklarla yineleyen zonklayıcı ağrılardır. Migren ağrılarının oluşumunda kadınlık hormonlarının çok büyük rolü bulunmaktadır. Bu yüzden erkeklerde daha az migren türü baş ağrıları görülür. Kadınlar gebelik döneminde salgılanan hormonlar nedeniyle daha fazla migren ağrılarına maruz kalır. Bazı kişilerde ise, ilk üç aylık dönemde daha fazla görülürken, diğer dönemlerde azalma gösterir. Bazı kadınlar ise, hamilelik döneminde ilk kez migren baş ağrılarıyla karşılaşır.   

Gebelikte baş ağrılarına çözüm önerileri nedir?

Gebelik sırasında oluşacak ağrıları tedavi etmenin en kolay yöntemi bunları engellemektir. Kadınlar ne kadar beslenmesine dikkat etseler, temiz hava almaya dikkat etmiş olsalar da, baş ağrılarına maruz kalabilirler. Bunun için alınacak önlemler arasında;

  • Kafa masajı yapılması: Uygun bir yere yatılarak, başka birinin desteğiyle ağrının olduğu noktaya dairesel olarak yapılacak masajlar baş ağrılarının geçmesini sağlayabilir. Bunu değişik pozisyonlarda uygulayabilirsiniz.
  • Sinüs yıkama: Hamilelik döneminde salgılanan hormonlar sinüslerde şişmeye sebep olur. Bu durum kış aylarında daha şiddetli yaşanır. Havalandırılmamış, kötü kokulu yerlerde ağrılar şiddetlenir. Bu yüzden masanın üzerinde buhar banyosu yapabilirsiniz. 20 dakika kadar yapılacak buhar banyosu, rahatlatıcı etki yapacaktır. 
  • Stressiz rahatlık ve kapalı gözler: Baş ağrıları olduğunda karanlık ve sessiz ortamlar rahatlamanız için faydalı olur. Bunun yanında gevşeme egzersizleri yapmanız tavsiye edilir.

Gebelikte baş ağrısı nasıl tedavi edilir?

Hamileliğin ilk üç ayından sonra baş ağrılarının % 60-70 inde iyileşme görülmektedir. Bazı hallerde bunun tam tersi olabilir. İlk etapta parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılarak, ağrılar kontrol altına alınmaya çalışılır. Ağrıların başlangıcında bu tedavi yolu başarıya ulaşır. Ağrıların öncü belirtileri esnasında ergotamin içerikli ilaçlar kullanıldığında da, baş ağrıları önlenebilir. Fakat bu ilaçlar damarların genişlemesine engel olduğundan, uterusu kasıcı özelliğiyle hamilelikte fazla tercih edilmeyebilir. Parasetamol içerikli ilaçlar ağrıları gidermediğinde, kodein içerikli ilaçlar ve bulantı kesiciler kullanılabilir. Bu dönemde sıkça migren atağı geçiren anne adayları sürekli tedavi görebilir. Eğer ağrılarla birlikte, depresyon belirtileri görülürse, antidepresan ilaçlar tedaviye eklenmelidir.

Yorumlar