Yunanistan'da eğitilen PKK'lı teröriste dava

Yunanistan ve Irak'taki terör örgütü PKK kamplarında eğitim aldığı öne sürülen sanığa dava açıldı

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'da eğitilen PKK'lı teröriste dava

Yunanistan ve Irak'ta PKK kamplarında eğitim aldıktan sonra eylem yapmak için İstanbul'a geldiği iddiasıyla tutuklanan sanık hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, sanık Ünal Güneş hakkında, 2021 yılında Fransa üzerinden terör örgütünün kırsal kadrosuna katılım sağlayan ve ikna faaliyetleri kapsamında yapılan görüşmeler sonucu teslim olması sağlanan Suat B'nin beyanları bulunduğu belirtildi.

İddianamede, Suat B'nin beyanında, "Şahsı 'Hebun' kod ismiyle biliyorum. Şahsın Avrupa'da eğitim gördüğümüz zaman kod ismi 'Senar' idi. Kuzey Irak'ta Assos Pencevin bölgesinde eğitimde 'Hebun' olarak isim verilmişti. Şahıs şu an Kuzey Irak Assos Pencewin bölgesinde terör örgütü içerisinde faaliyet yürütmektedir." dediği kaydedildi.

Sanık Güneş'in 2014 yılında kırsal alanda faaliyet göstermek üzere örgüte katıldığı belirtilen iddianamede, sanığın örgüt adına kırsal alana eleman aktarımı ve işbirlikçilik faaliyetlerinde bulunan şahıslardan olabileceği aktarıldı.

- "Fransa'ya geçmek için Yunanistan'da gittim"

İddianamede ifadesine yer verilen sanık Güneş, 2016 yılında "PKK silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan Erzurum'da tutuklandığını belirterek, yaklaşık 2 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olduğunu söyledi.

Bir süre inşaat işlerinde çalıştıktan sonra Fransa'ya geçmek üzere kaçak yollarla Yunanistan'a gittiğini ifade eden sanık Güneş, 8 ay boyunca Yunanistan'da kalarak kendisini Fransa'ya götürecek kaçakçılarla temas kurmaya çalıştığını öne sürdü.

Güneş, son olarak "Zakir" ismini bildiği bir şahısla 5 bin Euro karşılığında anlaştığını savunarak, "Bu şahıstan pasaport almak için gittiğimde kendisi beni iki kişiye teslim etti. bu kişiler beni silah zoruyla kaçırarak Yunanistan'da bir ay kadar beklettikten sonra Süleymaniye'ye götürdüler. Beni 15 gün boyunca Süleymaniye'de farklı farklı yerlere zorla götürdüler. Bir sabah fırsat bularak ellerinden kaçarak Silopi ilçesinde yetkililere teslim oldum." iddiasında bulundu.

Daha sonra çalışmak için İstanbul'a geldiğinde polisler tarafından gözaltına alındığını belirten Güneş, "Yakalandığımda inşaatta çalışıyordum. Kod ismi kullandığım ve Kuzey Irak'ta eğitim aldığıma dair beyanlar doğru değildir. Kesinlikle örgüte katılmadım. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum." dedi.

Eylem yapmak için İstanbul'a geldiği iddia edilen sanık Ünal Güneş'in 2021 yılında örgüte katıldığı ve 2022 yılında yakalandığı anlatılan iddianamede, sanığın yaklaşık 8 ay faaliyet yürüttüğü aktarıldı.

İddianamede, sanığın Yunanistan'da geçirdiği 6 aylık süre içerisinde ne yaptığına dair esaslı bir savunma yapamadığına işaret edilerek, burada eğitim alan sanığın mezun olurken diğer örgüt mensupları tarafından kendisine AK-47 marka uzun namlulu silah ve 4 şarjör ile 120 fişek verildiği anlatıldı.

İddianamede, Güneş'in "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Yorumlar