YÖK üyeleri neden görevden alındı?

YÖK üyeleri neden görevden alındı? YÖK'ün 6 üyesi görevinden alınırken yerine 6 yeni üye görevlendirildi.

Google Haberlere Abone ol
YÖK üyeleri neden görevden alındı?

YÖK üyeleri neden görevden alındı, göreden alınma nedenleri belli mi? Yükseköğretim Kurulu'nda (YÖK) yapılan toplu üye değişikliği bir anda eğitim dünyasına bomba gibidüştü. 

YÖK 6 üyesinin bir anda görevden alınarak yerine 5 yeni üye atanması ve bir üyeliğin de boş kalması şaşkınlıkla karşılandı.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla 6 üyenin görevlerine son verilmesi ve 5 yeni üyenin seçilmesine ilişkin karar önceki gün Resmi Gazete'de yayımlandı. 

YÖK'TE GÖREVDEN ALINAN ÜYELER KİM?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararlara göre, YÖK üyeleri Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, H. Abdullah Kaya, Prof. Dr. Murat Tuncer, Prof. Dr. Mehmet Şişman, Prof. Dr. Hayati Develi ve Prof. Dr. Mustafa Çiçekler'in görevlerine son verildi.

YÖK'E YENİ ATANAN ÜYELER KİM?

YÖK üyeliklerine ise Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Prof. Dr. Halit Eyüp Özdemir, Prof. Dr. Ayşen Gürcan, Prof. Dr. Mürteza Bedir ve Prof. Dr. Haldun Göktaş seçildi.

Söz konusu kararlar 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 6'ncı maddesinin 1/b bendi ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2, 3 ve 7'nci maddeleri gereğince verildi.

YÖK üyelerinin neden görevden alındığına dair henüz herhangi bir iddia veya açıklama yok. 

Değişikliğin, yükseköğretimdeki işleyişin daha hızlı veya etkili bir şekilde gerçekleşmesi amacıyla yapıldığı tahmin ediliyor. 

İMZA ATMADILAR İDDİASI

Bazı gazetelerde istifa nedeniyle ilgili teyit edilmemiş iddialar var. Doğruluğu tartışılır iddialara göre görevden almalara "imza atılmaması" neden oldu.

Bu altı ismin daha önce istifa etmelerinin istendiği ancak istifaya yanaşmamaları üzerine görevden alındıkları öne sürüldü. İddiaya göre, YÖK toplantısı öncesi üyelere gündem iletilmesi uygulaması son dönemde rafa kaldırıldı.

Önceden dağıtılan gündemde yer almayan konuların toplantıda gündeme getirildiği, bazı konular için “tartışmaya kapalı” denilerek baskı yapıldığı, toplantıda konuşulmayan konulara ilişkin kararların üyelere iletilerek imzalarının istendiği belirtildi. Sekiz isim buna karşı çıktı, YÖK Başkanı Erol Özvar tarafından bu isimlerin istifası istendi. İki ismin istifa ettiği, altı ismin de dün yayımlanan kararla görevden alındığı ileri sürüldü. 

Daha önce konuyu Meclis’e taşıyan ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, “Kararlara imza atmayan üyelerin YÖK başkanı tarafından istifasının istenmesinin sebepleri neler? Başkanın bazı kurul üyelerinin istifasını istemesi hususunda baskı altına alındığı iddiası doğru mu?” sorularını yöneltti. 


 

 

Yorumlar