Yıldırım-Şerif ortak basın toplantısı
- Başbakan Yıldırım: - "Türk milletine ve Türkiye'nin demokratik düzenine karşı kalkışma hareketine girişen FETÖ, faaliyette bulunduğu 170'e yakın ülkede büyük bir tehdittir" - "Kardeş Pakistan'ın atacağı ilave adımlarla FETÖ artık Pakistan'da hayat alanı bulamayacak ve tamamen ülkeyi terk edecektir" - "Asya'nın kalbi olan bölgede, huzur ve refahın tesisi önemlidir. Bu yolda iki kardeş ülke Pakistan ve Afganistan arasındaki iş birliğinin gelişmesine, sorunların görüşmelerle çözüme ulaştırılmasının önemine vurgu yaptık"
ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Türk milletine ve Türkiye'nin demokratik düzenine karşı kalkışma hareketine girişen FETÖ, faaliyette bulunduğu 170'e yakın ülkede büyük bir tehdittir." dedi.
Başbakan Yıldırım ile Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşme sonrasında, ortak basın toplantısı düzenledi.
Türkiye ile Pakistan arasında kökleri tarihe uzanan dostluk ve kardeşlik bağları olduğunu belirten Yıldırım, Pakistan Başbakanı Şerif'e, "Sayın Dostum Navaz Şerif yaklaşık iki yıl aradan sonra evinden uzakta, ikinci evinde, Türkiye'dedir. Evinize hoş geldiniz." diyerek seslendi.
Ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkilerin tesisinin 70. yıl dönümünde gerçekleşmesi açısından ayrıca önem taşıdığını dile getiren Yıldırım, Pakistan ile ilişkilerin, bağımsızlığını kazandığı ve devletini kurduğu 14 Ağustos 1947'den bu yana dostluk ve kardeşlik temelinde şekillendiğini belirtti.
Pakistan halkıyla ilişkilerin bununla sınırlı olmadığını, alt kıta Müslümanların Kurtuluş Savaşı'nda Türkiye'ye verdiği desteğin Türk halkının gönlünde özel bir yere sahip bulunduğunu ifade eden Yıldırım, "Her iki ulusun kardeşliği, birbirlerine zor zamanda ve ulusal meselelerinde verdikleri destekle sübut bulmuştur." diye konuştu.
Yıldırım, son olarak 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ertesinde Pakistan hükümetinin, Pakistan Parlamentosunun her iki kanadının ve Pakistan halkının, Türkiye'nin yanında yer alarak, dostluğunu, kardeşliğini ve tarihi dayanışma ruhunu gösterdiğini vurguladı.
Zor günde verdikleri destek için Pakistan Başbakanı Şerif'e teşekkürlerini ileten Yıldırım, Pakistan Parlamentosunun her iki kanadının, oy birliğiyle aldığı kararlarla Türkiye'de gerçekleştirilmeye çalışılan hain darbe girişimi karşısında çok açık bir dayanışma sergilediğini belirtti.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), Türk milletine ve Türkiye'nin demokratik düzenine karşı kalkışma hareketine giriştiğini hatırlatan Yıldırım, FETÖ'nün, faaliyette bulunduğu 170'e yakın ülkede büyük bir tehdit olduğuna dikkat çekti.
- "Tamamen ülkeyi terk edecektir"
Başbakan Yıldırım, FETÖ'nün, kardeş Pakistan'ın da güvenliğine, kamu düzenine karşı bir tehdit oluşturduğuna işaret ederek, "Bu terör örgütünün bütün izlerinin silinmesi ve Pakistan'dan çıkarılması konusunda çok titiz bir yaklaşımınız olduğunu biliyoruz. Bunun için teşekkür ediyoruz. Kardeş Pakistan'ın atacağı ilave adımlarla FETÖ artık Pakistan'da hayat alanı bulamayacak ve tamamen ülkeyi terk edecektir." ifadelerini kullandı.
Yıldırım, Pakistan'da bütün alanlarda ilişkilerin, tarihi ve köklü kardeşlik hukuku içinde geliştirildiğini, bundan sonraki hedefin başta ikili ticaret ve yatırım olmak üzere bölgesel ve uluslararası ilişkilerin daha da derinleştirilerek sürdürülmesi olduğunu belirtti.
Bu amaçla bugün Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 5. Toplantısı'nı gerçekleştirdiklerini anımsatan Yıldırım, YDSK 6. Toplantısı'nın önümüzdeki yıl Pakistan'da gerçekleştirileceğini ifade etti.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan'a gidecek
Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek ayın başında Pakistan'da geniş bir bölgesel zirve toplantısına katılacağını, toplantının bölge ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarıyla Pakistan'ın ev sahipliğinde gerçekleştireceğini bildirdi.
Görüşmelerde ekonomik ve ticari ilişkilerin yanı sıra enerji, altyapı ve ulaşım alanında iş birliğine yönelik adımları konuştuklarını aktaran Yıldırım, bu konuda iki ülke arasında tam bir irade birliği bulunduğunu vurguladı.
İmzalanan iş birliği anlaşmalarına işaret eden Yıldırım, toplantıda ortaya konulan stratejik vizyonun bu anlaşmalarla teyit edildiğini dile getirdi. Başbakan Yıldırım, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde, siyasi ilişkilerin düzeyine uygun dinamik ticari ilişkilerin tesis edilmesi ve ticaret hacminin artırılması konusunda somut adımlar attıklarını ifade etti.
Özel sektör ortaklıklarının ve yatırımlarının daha fazla teşviki konusunda, her iki tarafın gerekli siyasi kararlılığa sahip olduğunu aktaran Yıldırım, müzakerelerde oldukça ilerleme sağlanan, karşılıklı ilişkileri, yatırımları arzu edilen düzeye çıkaracak, serbest ticaret anlaşmasının 2017 yılında sonuçlandırılması ve imzalanması konusunda ilgili bakanlara gerekli talimatı verdiğini bildirdi.
- "Müşterek projelerimizi konuştuk"
Karşılıklı ticaretin artırılması için ulaştırma imkanlarının çeşitlendirilmesi için altyapının kuvvetlendirilmesinin kaçınılmaz bir zorunluluk olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Bu konuda yapabileceğimiz müşterek projelerimizi de konuştuk. Ülkelerimiz arasında karayolu, demiryolu ve hava taşımacılığının daha geliştirilmesi gerektiği konusunda ortak bir kanaate vardık." dedi.
Görüşmelerde kültür, turizm ve eğitim alanlarının geliştirilmesi gereken alanlar olarak teyit edildiğini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:
"Tüm bu alanlardaki çalışmalar esasen dün gerçekleştirilen 6 ortak çalışma grubu tarafından ayrıntılı olarak ele alındı, karara bağlandı. Diğer yandan 2017 yılında idrak ettiğimiz, Türkiye-Pakistan arasındaki diplomatik ilişkilerimizin 70. yıl dönümünün müstesna olan ilişkilerimize yaraşır bir şekilde, her iki ülkede de ihya edilmesi, kutlanması konusunda fikir alışverişinde bulunma fırsatımız oldu. Üniversitelerimiz, akademik kurumlarımız arasındaki iletişimin ve etkileşimin daha da artırılması gerektiğine yürekten inanıyorum."
Toplantı öncesi çeşitli alanlarda iş birliğine yönelik anlaşma ve mutabakat muhtıralarının imzalandığını hatırlatan Yıldırım, böylece YDSK çalışmaları kapsamında bugüne kadar imzalanan belge sayısının 60'a yaklaştığını açıkladı.
Anlaşmaların hayata geçirilmesi ve takibinin önemine işaret eden Yıldırım, üst düzey yöneticilerin, mutabakat sağlanan, anlaşmaya varılan konuları takip etmeleri gerektiğine dikkat çekti.
- "Üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız"
Başbakan Yıldırım, Pakistan Başbakanı Şerif ile yalnızca ikili ilişkileri görüşmediklerini, bölgesel ve uluslararası konuları da ele alma fırsatı bulduklarını belirtti.
Asya'nın kalbi olan bölgede huzur ve refahın tesisinin önemli olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları ifade etti:
"Bu yolda iki kardeş ülke Pakistan ve Afganistan arasındaki iş birliğinin gelişmesine, sorunların görüşmelerle çözüme ulaştırılmasının önemine vurgu yaptık. Bu konuda Türkiye olarak üzerimize düşen ne yükümlülük varsa bunu yerine getirmeye hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ettik. Pakistan ve Afganlı kardeşlerimizin iyi komşuluk ilişkilerinin devam etmesi, terörle mücadele başta olmak üzere birçok sorunun çözümünü daha da kolaylaştıracak, bölgedeki istikrarın ve güvenin gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır."
Pakistan ile bölgesel ve uluslararası platformlardaki iş birliğinin iyi gittiğini söyleyen Yıldırım, bu sayede Türkiye'nin bölgesel ve küresel istikrara daha fazla katkıda bulunmasından memnuniyet duyduğuna değindi.
- "Türk halkının gönlü Pakistan halkıyla beraber"
"Pakistan, Türkiye gibi çağın vebası teröre karşı zorlu bir
mücadele vermektedir" diyen Yıldırım, geçtiğimiz günlerde ve bugün
meydana gelen terör saldırılarında hayatını kaybeden Pakistanlılara
Allah'tan rahmet, yaralılara da şifa diledi. Yıldırım, "Türk
halkının yüreği, gönlü Pakistan halkıyla beraberdir, dayanışma
halindedir." diye konuştu.
Türkiye ve Pakistan'ın terör illetinden kurtulmayı başaracağını
vurgulayan Yıldırım, iki ülkenin dayanışma ve işbirliğinin devam
edeceğinin altını çizdi.
Pakistan'ın coğrafi konumu, genç nüfusu, doğal kaynakları ve
büyük potansiyel sunan ekonomisi ile bölgenin stratejik öneme sahip
ülkesi olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Asya'daki tüm gelişmeler
yönünden de anahtar bir ülke konumundadır. Pakistan'ın yüz yüze
olduğu, karşılaştığı bütün zorluklara rağmen her alanda çok büyük
ilerlemeler kaydetmesi bize gurur vermektedir. Bundan büyük bir
mutluluk duymaktayız." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin parlak bir geleceğe sahip Pakistan'la var olan dayanışmasını çok daha ileriye taşıma kararlılığında olduğunu belirten Yıldırım, sözlerini önce Urduca sonra da Türkçe "Çok yaşa Pakistan, çok yaşa Türkiye-Pakistan dostluğu." diyerek tamamladı.
Başbakan Yıldırım, toplantının ardından Pakistan Başbakanı Şerif
onuruna Çankaya Köşkü'nde resmi öğle yemeği de verdi.
Yorumlar