Yeni Havalimanı ilkleriyle tarihe geçecek

İstanbul'un üçüncü havalimanı olarak 29 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilk fazı kullanıma açılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı büyüklüğünden altyapısına, güvenlik sistemlerinden mimarisine kadar pek çok alanda tarihe adını yazdıracak. Sıfırdan inşa edilen dünyanın en büyük havalimanı unvanını elde edecek olan İstanbul Yeni Havalimanı'nın bütün fazlarının faaliyete geçmesi 2023 yılını bulacak.

Google Haberlere Abone ol
Yeni Havalimanı ilkleriyle tarihe geçecek

Sonhaberler | Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tafarından ilk fazı 29 Ekim tarihinde açılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı bir çok anlamda ilkler imza atacak.

Türkiye'nin en büyük inşaat şirketlerinden olan Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu'nca, KDV dahil 26 milyar 140 milyon avroluk yapım, işletme ve devir bedeliyle ihalesi kazanılan İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk etabı, 29 Ekim'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla yapılacak açılış töreni ile birlilkte hizmet vermeye başlayacak.

İhaleyi kazanan 5 şirket tarafından kurulan İstanbul Grand Airport (İGA) adı verilen şirket taradından 5 yıldır çalışmaları sürdürülen yeni havalimanının ilk etabı 29 Ekim tarihinde hizmete girecek. Havalimanının tamamı 2023 yılında hizmete alınacak. 

7/24 ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

İlk fazın tamamlanmasıyla yılda 90 milyon yolcuyu taşınması beklenen İstanbul Yeni Havalimanı'na 6 milyar avroluk yatırım yapıldı. 3 bin ağır iş makinesi ve 10 bin işçi 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor. 

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ

Bir çok alanda ilklerle adından söz ettirecek olan İstanbul Yeni Havalimanı bütün fazları hizmete açıldıktan sonra 6 bağımsız, pist 500 uçak kapasitesi ve 200 milyon yolcu hedefi ile sıfırdan inşa edilen dünyanın en büyük havalimanı olacak.

2014 yılında tamamlanan dizayn alanında 250 Türk mimar ve 500 mimarın görev aldığı havalimanının açılışına açılışına çok sayıda yabancı konuğun da katılması bekleniyor. Yeni havalimanının hizmete girmesinin ardından şirket, yıllık KDV dahil 1,1 milyar avro olmak üzere, 25 yılda KDV dahil 26 milyar avro kira ödeyecek. Böylece devletin kasasına tek kuruş harcanmadan KDV'si ile birlikte 176 milyar liradan fazla para girecek.

250 HAVAYOLU ŞİRKETİ FAYDALANACAK

İlk etapta günlük 5 uçak inişi 5 kalkışın gerçekleşmesi planlanan havalimanının yıl sonuna kadar tamamen taşınmanın ardından günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek. 350'den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirilecek. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek.

AÇILMADAN ÖDÜLLER ALDI

Daha açılmadan birçok alanda dünya çapında ödül alan havalimanının, veri merkezindeki elektrik sistemleri 2N, soğutma sistemleri N+1 yedekli yapıyla dizayn edildi ve Uptime Institute tarafından "Design (Tasarım)" sertifikasıyla sertifikalandırıldı.

Projenin ilk ödülü ise hava trafik kontrol kulesi ve teknik binasıyla Chicago Athenaeum: Mimarlık ve Dizayn Müzesi ve Mimari Sanat Tasarımı ve Kentsel Araştırmalar Avrupa Merkezi tarafından 2015'te düzenlenen yarışmada aldı.

Pininfarina ve AECOM imzasını taşıyan, Türk-İslam kültürünün ve İstanbul'un kültürel mirasının önemli motiflerinden lale çiçeğinden ilham alınarak yapılan tasarım ödüle layık görüldü.

Yarışmada, dünyanın dört bir yanından gelen 370 proje değerlendirildi. Kararı, İtalyan mimar ve eleştirmenlerin oluşturduğu jüri verdi.

Yorumlar