Yemek kokusu orucu bozar mı?

Ramazan ayı vesilesiyle iftarlık hazırlayan ister istemez yemek kokularıyla başbaşa kalanların en çok sorduğu soru: Yemek kokusu orucu bozar mı?

Google Haberlere Abone ol
Yemek kokusu orucu bozar mı?

Yemek kokusu orucu bozar mı sorusu hemen hemen her Ramazan ayı sorulan sorulardan biridir. 

Özellikle de iftar vakti yaklaşırken yemek için mutfaklara geçenler yemekle ister istemez temaslı hale geliyor.

Oruçlu haldeyken yemek yapanlar ise oruçlarının sağlıklı şekilde sona ermesinden emin olmak için, "yemek kokusu orucu bozar mı" sorusunu dile getiriyor. 

Peki, Diyanet bu konuda ne diyor? Yemek kokusu orucu bozar mı?

Diyanet'in bu konudaki fetvasını şöyle; 

Hz. Peygamber döneminde, yeme-içme kapsamında orucu bozan hususlara dair nakiller yukarıdaki meselelerle sınırlıdır.

Dolayısıyla, yukarıda verilen âyet-i kerîme ve hadisi şerifler dikkate alındığında, daha önce de belirtildiği gibi, orucu bozan şeylerin yeme-içme ve cinsel ilişki kapsamında olan hususlar olduğu anlaşılmaktadır.

Orucu bozan şeylerle ilgili rivayetlerin yanında hadis-i şeriflerde orucu bozmayan hususlar da dile getirilmiştir: “Unutarak bir şey yiyip içmek, yıkanmak, ağza su almak, misvak kullanmak, sürme çekmek, eşini öpmek, ihtilam olmak, yağlanmak, koku sürünmek” gibi pek çok hususun orucu bozmayacağı hadislerde bildirilmiştir (bkz. Buhârî, Savm, 24, 26, 27; Müslim, Sıyam, 12; Tirmîzî, Savm, 24, 29, 31, 76; İbn Mâce, Sıyam, 17).

Özetlersek; koku sürmenin orucu bozmadığı dolayısıyla koku nedeniyle orucun bozulmadığı fetvalarla sabittir. Bu nedenle yemek kokusu da oruç bozmaz.

 

Yorumlar