Yayıncılıkta fırsat görüp, girişimci oldular

FETÖ operasyonları nedeniyle LYS ve TEOG sınavları için hazırlık kitabı yayınlayan birçok yayınevinin kapanması sektörde ilk başlarda büyük bir açığa neden oldu. Bunu gören bazı girişimciler ise piyasaya girerek, bu açığı kapatmanın peşine düştü. Bülent Bahadır ve İbrahim Sakallıoğlu’nun kurduğu şirkette bunlardan biri. Ekim 2016’da kurdukları Hız Yayınları ile şu anda 100 noktada satış yapıyor. Şirket ilk yıl 1,5 milyon TL ciro hedefliyor

Google Haberlere Abone ol
Yayıncılıkta fırsat görüp, girişimci oldular

Sonhaberler | Haber Merkezi

Eğitim sektörü FETÖ operasyonlarından en çok etkilenen sektörlerin başında geldi. Sayıları 100’ü bulan yayınevi bu operasyon sonucunda kapandı. Dershanelerin kapatılmasıyla sınavlara hazırlık konusunda zorlanan öğrenciler, kapanan yayınevleri nedeniyle sınavlara hazırlık kitaplarına da ulaşamaz hale geldi. Bu açığı gören pek çok eğitimci ve girişimci yayınevi kurarak sektöre girdi. Geçen yıldan bu yana piyasaya 70 yeni yayınevinin girdiği, önümüzdeki sene ekleneceklerle birlikte bu sayının 200’ü bulacağı söyleniyor. Özellikle KPSS alanında hizmet veren yayınevlerinin hemen hemen hepsi önümüzdeki sene TEOG ve LYS alanına girmeye hazırlanıyor.

Geçen yıl kurulan yayınevlerinden biri de Hız Yayınları. İki eğitimci, Bülent Bahadır ve İbrahim Sakallıoğlu tarafından kuruldu şirket. Ve adı gibi hızla satış noktalarında yerini aldı. Eylül ayında kurulan şirket, bu yılı 1,5 milyon TL ciro ile kapatma niyetinde. 2018 hedefi ise ciroyu 3 milyon TL’ye çıkarmak.

Boşluk işlerini büyüttü

Hız Yayınları’nın kuruluş hikayesi, iki öğretmenin akşam yemeğinde şakalaşmasıyla başlamış. Daha önce pek çok yayınevine yazarlık yapan İbrahim Sakallıoğlu’na, Bülent Bahadır’ın “Hep başkaları için mi yazacaksın, neden kendin için yazmıyorsun” demesi ve onunda gel beraber yapalım demesiyle Eylül 2016’da kurulmuş şirket. Piyasadaki yayınların hemen hepsini yıllardır öğrencilerine çözdürdüklerini ve o dönemde en çok sıkıntı yaşanan konuları bildiklerini dile getiren Bülent Bahadır, bu sıkıntıları şöyle anlatıyor:
“Yayınlarda müfredat dışı soruların olması, zorluk derecesinin TEOG sınavına uygun olmaması ve soru kalitesi gibi olumsuzluklar vardı. Biz bu sorunları asla öğrenci ve öğretmenlerimize yaşatmayacağız diyerek kolları sıvadık ve ‘Gelecek Hız’la gelecek’ mottomuzla yola çıktık.”

Soruların hazırlanması, dizgi ve matbaa süreci derken gece gündüz çalışan iki ortağın TEOG 1 sınavı için hazırladığı Matematik ve Fen denemeleri Ekim sonu gibi Türkiye genelinde bine yakın okula yollamış. Sınava bir ay kaldığı için “TEOG 1’i kaçırdık” diye düşünen iki ortak okullardan olumlu dönütler almış. Diğer branş denemelerinin de istemesiyle yayın yelpazelerini genişletme kararı vermişler.

Yeni kitaplar yolda

Bugün itibarı ile artık tüm dersler soru bankası ve tüm derslerden branş denemeleri ile yaklaşık 15 kalem ürünleri bulunduğunu söyleyen Bülent Bahadır, 100’e yakın bayileriyle yola devam ettiklerini belirtiyor. Önümüzdeki sene için hedeflerinin Türkiye genelinde 150 bayiye ulaşmak ve cirolarını ise 3 milyon TL büyüklüğüne getirmek olduğunu dile getiren Bahadır, konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Mevcutta 15 kalem ürünümüz bulunuyor. Fakat önümüzdeki yıl 8’inci sınıflarda eksik olan ürünlerimizi tamamlayacağız. Ayrıca 5’inci sınıflarda müfredat değişikliği oldu için onlar için de ürünlerimiz çıkacak. Totale baktığımızda gelecek sene ürün kalemimiz yaklaşık 50 civarında olacak. 3 yıl içinde ise hedefimiz tüm ortaokul grubuna hitap edecek ürün çeşitliliğine ulaşmak. Artacak bayi sayımızı da dikkate aldığımızda büyüme oranımızın oldukça yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Kitaplarımızın kalitesinden dolayı her gün Türkiye’nin her yerinden yeni bayilik talepleri alıyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi ‘Gelecek Hız’la gelecek’ ve biz de kalitemizden ödün vermeden Hız’la büyümek için çalışmaya devam edeceğiz.”

Yorumlar