Vodafone kimin, Vodafone sahibi kim, nereli?

Vodafone kimin, Vodafone sahibi kim soruları son dönemlerde merakla sorulan sorular arasında yer alırken, şirketin kuruluş tarihçesini sizler için derledik.

Google Haberlere Abone ol
Vodafone kimin, Vodafone sahibi kim, nereli?

Vodafone kimin, Vodafone şirketinin sahibi kimdir, kim tarafından ne zaman ve nerede kuruldu soruları bur aralar merakla soruluyor. 

VODAFONE KİMİN, SAHİBİ KİMDİR?

Vodafone 16 Eylül 1991 tarihinde, Ernest Harrison ve Geralt Whent tarafından İngiltere'nin Bekshire şehrine bağlı Newbury'de kuruldu.

Şirketin halihazırdaki sahibi Gerard Kleisterlee'dir. CEO'su Nick Read'dır.

Şu anda 175 milyar dolarlık bir hacme sahip olan şirketin 100 binin üzerinde çalışanı bulunuyor.

Aynı zamanda Türkiye, Almanya gibi ülkelerde de bu ülkelerin yasalarına göre faaliyet gösteren Vodafone Türkiye, Vodafone Almanya gibi isimlerle faaliyet gösteren şubeleri var.

VODAFONE TARİHÇESİ

Racal Electronics plc şirketi, 1981 yılında Birleşik Krallık'ın özel mobil iletişim şebekesini kurma ihalesini kazandı. Bu şebekeyi inşa etmek amacıyla şirketin telekomünikasyon bölümü, 1982 yılında Racal Telecom adıyla kuruldu.

Mobil iletişim hizmeti, 1 Ocak 1985 tarihinden itibaren Vodafone markasıyla sunuldu. Birleşik Krallık'ta cep telefonu ile ilk konuşma, 1 Ocak 1985 günü St Katharine Docks ile Newbury arasında gerçekleştirildi.

1991 yılının Eylül ayında, şirket "Vodafone Group Plc." adlı bağımsız bir şirket halini aldı.

1999 yılında San Francisco merkezli mobil operatör AirTouch'u 66.5 milyar dolara satın alarak adını bir dönem "Vodafone AirTouch" olarak değiştirdi. Aynı yılın Eylül ayında ise, Amerikalı telekomünikasyon şirketi Bell Atlantic ile ortak olarak ABD'nin en büyük GSM operatörünü kurdu. Vodafone'un %45, Bell Atlantic'in %55 oranında hissedar olduğu bu şirketin adı, Verizon Wireless olarak belirlendi. Sonraki yıllarda Amerika kıtasından çıkma politikasını benimseyen Vodafone, Verizon Wireless hisselerini 2014 yılında 130 milyar dolara ortağına sattı.

2000 yılının Ocak ayında, Alman Mannesmann holdingi, telekomünikasyon şirketini 203 milyar dolara Vodafone'a sattı. Tarihin en büyük satın alması olan bu işlem sonucunda, Mannesmann hissedarları anlaşma sonrası Vodafone hisselerinin %49.5'ini kontrol etmiş oldular.

2005 yılında ise Vodafone, TMSF'den Telsim'in Türkiye ve KKTC operasyonlarını 4.55 milyar dolara satın aldı.

Birleşik Krallık'ta; 2001 yılında 3G, 2013 yılında 4G, 2019 yılında 5G hizmetlerini sunmaya başladı.

Yorumlar