Üniversite kayıt için gitmek gerekiyor mu, yüz yüze kayıt zorunlu mu?

Üniversite kayıt için gitmek gerekiyor mu, üniversitelere kayıtlarda yüz yüze kayıt zorunlu mu?

Google Haberlere Abone ol
Üniversite kayıt için gitmek gerekiyor mu

Üniversite kayıt için gitmek gerekiyor mu, ÖSYM tarafından açıklanan tercih işlemleri sonrasında herhangi bir bölüme yerleşen öğrencilerin üniversitelere kayıtlarda yüz yüze kayıt yaptırmaları zorunlu mu?

YKS puanlarının açıklanmasından sonra başlayan tercih işlemleri sürecinin ilk etabı bugün itibariyle neticelenmiş durumda. 

Sabah saatlerinde ÖSYM tarafından yapılan açıklamada, tercih işlemlerinin sonuçlandığı belirtilerek sonuçlar duyuruldu.

ÖSYM'nin resmi internet sitesinden giriş yaparak Aday İşlemleri Bölümünden tercih sonuçları görülebilir.

Üniversitede herhangi bir bölüm kazanan öğrencileri ise şimdi yeni bir heyecan kapladı.

Tercihler sonucunda yerleşen öğrenciler şimdi kayıt yapacakları okullara gitmek veya e-Kayıt sistemi üzerinden yaptırmak istiyor.

Kayıt için heyecanlanan öğrencilerin kafalarında bazı soru işaretleri bulunuyor. Bunlardan en önemlisi ise, üniversite kayıt için gitmek gerekiyor mu, üniversitelere kayıtlarda yüz yüze kayıt zorunlu mu?

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN?

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler puan ve başarı sıralamalarına göre üniversiteye kayıt hakkı kazanacaklar. İyi bir üniversite hayaliyle sınava giren milyonlarca öğrenci, kayıt işlemlerini 22-26 Ağustos 2022 günleri arasında tamamlayacak. Elektronik üniversite kayıtları ise 22-24 Ağustos 2022 tarihleri arasında alınacak.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

ÖSYM tarafından yayınlanan YKS tercih kılavuzu ile birlikte üniversite kayıtları için gereken belgeler de netlik kazandı. ÖSYM tarafından açıklanan üniversite kayıt evrakları şu şekilde;

Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi,

Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge,

Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri,

Yükseköğretim kurumları tarafından talep edilmesi durumunda 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf,

Yükseköğretim kurumlarına kayıt işlemlerinde öğrencinin YÖKSİS veri tabanında başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olduğunun tespit edilmesi halinde aynı düzeyde örgün bir programa kayıt yaptırmaması halinde ortaöğretim diplomasının aslı olmadan da kaydı yapılarak daha önce kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan bu bilgi teyit edilecektir.

Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

ÜNİVERSİTE KAYITLARI İNTERNETTEN YAPILIR MI?

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler üniversite kayıtlarını 22 Ağustos günü itibariyle gerçekleştirecekler. İyi bir üniversite kazanma hayaliyle sınava katılım sağlayan adaylar kayıtlarını elektorinik olarak da yapabilecekler.

ÜNİVESİTE E-KAYIT NEDİR, NASIL YAPILIR?

Zorunlu olmayan e kayıt, ilk kayıt yerine geçiyor. Elektronik kayıt olarak da adlandırılan e kayıt, online ya da internetten kayıt olarak da adlandırılır. Elektronik kayıt zorunlu değildir ancak birebir başvuru ile asıl kayıt zorunludur.

Elektronik kayıtlar e-Devlet üzerinden alınıyor. YÖK’ün e-Devlet üzerinden sunduğu “turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit” adresi üzerinden üniversite e-kayıt işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem için adayların sistemdeki bilgilerinin doğrulanmış olması gerekir.

Elektronik kayıt öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır.

ÜNİVERSİTE ELEKTRONİK KAYIT YETERLİ Mİ?

Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler yerleştiği yükseköğretim kurumuna başvuracaktır.

Elektronik kayıt işlemi 2022-2023 öğretim dönemi için ÖSYM’den temin edilecek yerleşen verisi içerisindeki öğrencileri kapsayacaktır.

ÖSYM yerleşen verisine YÖKSİS üzerinden erişilebilecektir. 


 

Yorumlar