Uluslararası Yayıncılık Telif ve Danışmanlık Merkezi Projesi

- Yayıncı ve yazarların yurt dışında telif satışlarına yönelik çalışmalarını desteklemeyi hedefleyen YATEDAM Projesi tanıtıldı

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Yayıncılık Telif ve Danışmanlık Merkezi Projesi

İSTANBUL (AA) - Yayıncı ve yazarlara, yurt dışında telif satışlarına yönelik çalışmalarında destek sunmayı hedefleyen Uluslararası Yayıncılık Telif ve Danışmanlık Merkezi (YATEDAM) Projesi tanıtıldı.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen, Basın Yayın Birliği Derneği (BASYAYBİR) ve Kalem Kültür Derneği ortaklığı, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) iştirakiyle hayata geçirilen projeye ilişkin MÜSİAD'ın Sütlüce'deki genel merkezinde düzenlenen toplantıda, yayıncılık sektörünün son 20 yılını incelediğini belirterek, yayıncılık açısından çok daha iyi yerlere gidildiğini söyledi.

Turizmde 2016'da yaşanan sıkıntılara işaret eden Apaydın, "Kayıplı bir yıl geçirdik ama bir baktık ki turizm sektöründe altyapıda da bazı sorunlar varmış. Şimdi bu örneği yayıncılığa uyarlarsak, bu altyapı hazırlıkları ve sektörü sağlamlaştırmakla alakalı bir çalışma. Özellikle Türk insanının okumasıyla ilgili sürekli bir eleştiri vardı. Biz dünyada 11. sıradayız. Kitap okumada ise kişi başına 8. sırada denilmişti." ifadelerini kullandı.

Apaydın, kitabın insan hayatındaki etkilerine vurgu yaparak, "Kitap insanı dönüştüren, davranışlarını değiştiren bir kavram. Bu manada önemsiyorum. Tek başına bir annenin, bir öğrencinin, bir babanın, bir kişinin okumasından bahsetmiyorum. Kişiyi dönüştüren son derece önemli bir şeyden bahsediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- "Kültür ve ekonomik anlamda ihracata dönük bir çalışma olacak"

İSTKA Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz da Kalkınma Ajansının her zaman katılımcılığı benimsediğini ve ortak akla inandığını söyleyerek, "Ajans İstanbul adına da kaynakları ortak bir değere dönüştürmeyi misyon ediniyor. Bunu yaparken verimlilik, şeffaflık, yaratıcılık, yenilikçilik, toplumsal sorumluluk, kültürel değerlere duyarlılık bizim çok öne çıkarmak istediğimiz anahtar kelimeler ve bizim ilkelerimiz aslında." dedi.

Projenin milli kalkınmaya katkı sağlarken sektörün uluslararası ağlara katılımını kolaylaştırmayı hedeflediğini kaydeden Yavuz, "Bu nedenle çok kıymetli. Hem kültür ihracına hem ekonomik anlamda ihracata dönük bir çalışma olacak. Kalkınma ajansı ekibimiz her zaman olduğu gibi projenin yürütülmesinde ve sonuçlandırılmasında da her türlü desteğe hazır olacak." ifadelerine yer verdi.

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Melike Günyüz de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ve dünya genelinde bilinen TEDA projesine işaret ederek, projenin, TEDA'nın sivil ayağını oluşturacağının altını çizdi.

Türkiye'nin son 10 yılda yayıncılıkta göz kamaştırıcı bir gelişim kaydettiğini ve Türk yayıncıların dünyadaki tüm önemli kitap fuarlarına katıldığını aktaran Günyüz, şu bilgileri verdi:

"Fuarlara gitme konusunda hiçbir problemimiz yok fakat doğru kitabı, doğru yayıncıyla buluşturmakla ilgili bir sıkıntımız var. Hangi kitabı, hangi ülkede, hangi yayıncıya tanıtabiliriz? Bu aslında tek başına Türkiye'deki yayınevlerinin yapabileceği bir şey değil. Kimi büyük yayıncılar sadece Türkiye'deki pazara odaklanıyor ve yazarlarla yaptıkları sözleşmeler de Türkiye pazarına yönelik. Orta ve küçük ölçekli yayıncılar için de yabancı dil bilen sadece telif satışına odaklanmış eleman istihdam etmek, gerçekten çok pahalı ve masraflı bir şey. Çünkü zaten sizin yol, otel ve vize paranız, bütün bunları bile karşılamanız mümkün değil, satacağınız iki telifle. Dolayısıyla aslında biraz Alperenlik, bizim yaptığımız, fuarlara gidip katalog dağıtmamız ama artık bunun daha etkin bir hale gelmesi gerekiyordu. YATEDAM bunun için bizim önümüzü açacak."

- "Bizler bu coğrafyanın sesiyiz"

TBYM Başkanı Tayfur Esen ise projenin gecikmiş bir adım olduğunun altını çizerek, "Eksikliğini hissettiğimiz bir çalışmaydı. İnanıyorum ki bugünden sonra YATEDAM, beklediğimiz, arzu ettiğimiz sonuçları bize sağlamada ciddi katkılar sunacak. Herkesin daha çok satmaya odaklandığı, satmak için ürettiği bir dönemdeyiz." diye konuştu.

Yayıncılık sektörünün kendi içinde, ciddi imkanlara sahip olduğuna dikkati çeken Esen, şunları söyledi:

"Bizler öncelikle bu coğrafyanın sesiyiz. Bu coğrafyanın sesini diğer seslerle birlikte, diğer ülkelerin insanlarına taşımakla sorumluyuz. Elimizdeki imkan, medeniyetler beşiği olan bir toprağın imkanı. Biz nice medeniyetlere beşiklik yaptık. Çok sesli bir kültüre sahibiz ama en gür sesimiz, temsil ettiğimiz misyon."

Esen, 2016'da 404 milyon bandrol satışı, dolayısıyla 404 milyon kitap üretimi gerçekleştirildiğini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"48 sayfa altı olarak tabir ettiğimiz çocuk kitapları bu rakamın içinde değil. Bu rakam 2015'e göre yaklaşık yüzde 7 daha fazla. Yani 15 Temmuz sürecini yaşamış bir ülkede dahi kitap satışı yüzde 7 artmış durumda. Birileri bu ülkeye 15 Temmuz'da bir şeyler yaşatmak istemişti ama onlar karşılarında okuyan, üreten, çalışan ve ürettiğini de dünyaya pazarlamaya çalışan bir ülke ve yayıncılık sektörü buldu."

Daha sonra YATEDAM Proje Koordinatörü Mehmet Demirtaş, projenin detaylarına ilişkin bilgi verdi.


Yorumlar