Ukrayna savaşı neden çıktı, Rusya Ukrayna'ya neden saldırıyor, Rusya-Ukrayna neden savaşıyor?

Ukrayna savaşı neden çıktı, Rusya Ukrayna'ya neden saldırıyor, Rusya-Ukrayna neden savaşıyor? Rusya Ukrayna'yı neden işgal etmek istiyor, Rusya ve Ukrayna neden savaşıyor? İşgalin neden başladığını anlayabilmemiz için Putin'in barış için öne sürdüğü şartlara bakmamız yeterli olur.

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna savaşı neden çıktı, Rusya Ukrayna'ya neden

Ukrayna savaşı neden çıktı, Rusya Ukrayna'ya neden saldırıyor, Rusya-Ukrayna neden savaşıyor? Rusya Ukrayna'yı neden işgal etmek istiyor, Rusya ve Ukrayna neden savaşıyor? Dünya ekonomi piyasalarında sert hareketlenmelere neden olan Rus işgalinin perde arkasında ne var, Rusya Ukrayna'dan ne istiyor ya da Ukrayna ne yaptı da işal edilmeyi hakketti? Ukrayna savaşı neden çıktı, Rusya Ukrayna'ya neden saldırıyor, Rusya-Ukrayna neden savaşıyor?

İşgale giden süreci tam olarak anlayabilmek için aslında Putin'in "barış için öne sürdüğü şartlara" bakmak yeterlidir. Çünkü bu şartlar aynı zamanda savaşın veya işgalin başlamasına neden olan sebepleri kapsıyor. 

Aslında ona geçmeden önce şunu belirtmekte fayda var. Rusya'nın en büyük derdi sınırları dibindeki devletlerde batılı ülkelerin faaliyet göstermemesi, NATO ve benzeri ittifakların eski SSCB topraklarında cirit atmasını istememesidir. 

Ukrayna ise eski bir SSCB ülkesi olarak NATO'ya şu anda en çok yakın olan hatta üyelik için sıra bekleyen ülkelerden biridir. Bu da yakın zamanda NATO ittifakıyla Rusya'nın resmen savaşmak için karşı karşıya kalabileceği anlamına geliyor. Çünkü, Rusya o durumda bir NATO ülkesinin topraklarını işgal etmiş durumuna düşecek Kırım meselesinden dolayı. 

Rusya ve Ukrayna

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev yönetimiyle sorunların çözümü için Ukrayna'nın NATO'ya girmek yerine tarafsız statüyü benimsemesi ve Kırım'ın ilhakını tanımasını istedi.

Putin, gazetecilere Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki sözde yönetimleri tanıması, Rus ordusunun yurt dışında görev almasına ilişkin kararın onaylanması ve Ukrayna ile ilişkiler hususunda açıklamalarda bulundu.

Minsk Anlaşmalarının hayata geçirilmesi ile ilgili 8 yıldır uğraştıklarını belirten Putin, bu belgelerle taraflar arasında uzlaşıyı sağladıklarını hatırlattı.

Bunu yapmanın çok kolay olmadığına dikkati çeken Putin, her şeye rağmen barışçıl yollarla çözüme yönelik eylemi gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Putin, "Tüm bu yıllar boyunca mevcut Kiev yönetiminin çabalarıyla her şey sıfıra indirildi. Bu nedenle Minsk Anlaşmaları Donbas’taki halk cumhuriyetlerinin tanınmasından çok önce öldürüldü. Bizim tarafımızdan değil, bu cumhuriyetlerin temsilcileri tarafından değil, mevcut Kiev yönetimi tarafından." ifadelerini kullandı.

Ukrayna yönetiminin açık bir şekilde Minsk Anlaşmalarını uygulamayacağını duyurduğunu belirten Putin, Rusya’nın Donbas’taki yönetimleri tanımasının Kiev yönetiminin Minsk Anlaşmalarını yerine getirmeyeceğini ilan etmesinden kaynaklandığını savundu.

Putin, "Minsk Anlaşmalarını uygulamayacaklar, ne söyleyebilirsiniz? Ülkenin yöneticileri bunu kamuoyuna duyurdu. Bekleyecek ne var? Yaklaşık 4 milyon insanın yaşadığı yerlerde soykırım yapmalarını mı bekleyelim?" dedi.

"ŞİMDİ MİNSK ANLAŞMALARI YOK"

Batılı ortaklarla da yaptıkları görüşmede her defasında Minsk Anlaşmalarının uygulanması gerektiğini söylediklerini hatırlatan Putin, "Ama onlar bunu ortaklarına, bugünkü Kiev yönetimine yaptırmaya zorlayamadılar. Bu nedenle bu kararı vermek zorunda kaldık. Bu anlamda elbette şimdi Minsk Anlaşmaları yok. Bu oluşumların bağımsızlığını tanıdıysak neden bunları yerine getirelim." ifadelerini kullandı.

DONBAS’IN SINIRLARI MESELESİ

Donbas’daki cumhuriyetleri hangi sınırlar içinde tanıyacaklarına açıklık getiren Putin, onların anayasa dahil tüm belgelerini de tanıdıklarını anımsattı.

Putin, "Anayasada, Ukrayna'nın parçası oldukları sırada Donetsk ve Luhansk bölgeleri sınırları yazılı. Ancak tüm bu tartışmalı konuların mevcut Kiev yetkilileri ve bu cumhuriyetlerin yöneticileri arasında müzakereler esnasında çözüleceğini umuyorum." dedi.

Sözde ayrılıkçı yönetimleri Rusya’nın tanıdığına ilişkin belgede askeri yükümlülükler olduğunu hatırlatan Putin, bölgede çatışma olduğu için gerekirse yükümlülüklerini yerine getireceklerinin altını çizdi.

KİEV İLE İLİŞKİLERİN İYİLEŞMESİ İÇİN 4 ŞART

Moskova ile Kiev arasındaki ilişkilerin iyileşmesine dair bir soruyu cevaplayan Putin, bu konuyu defalarca Batılı ortaklarla görüştüklerini anımsattı.

Kiev yönetimiyle sorunların çözümü için Ukrayna'nın NATO'ya girmek yerine tarafsız statüyü benimsemesi ve Kırım'ın ilhakını tanımasını isteyen Putin, şunları dile getirdi:

"Birincisi, herkesin yapması gereken şey, Sivastopol ve Kırım’da yaşayan insanların iradesini tanımaktır. İkincisi, Ukrayna'nın NATO'ya alınmasına kesinlikle itiraz ediyoruz, çünkü bu bizim için bir tehdit oluşturuyor. Bu soruna en iyi çözüm Kiev yetkililerinin NATO’ya katılmayı reddetmeleri ve tarafsızlık fikrini hayata geçirmeleridir. Üçüncüsü ki güncelliğini artık kaybetti, Donbas sorununun barışçıl müzakerelerle çözülmesi ve Minsk Anlaşmalarının uygulanması ile gerekliliği. En önemlisi ise dördüncüsü, sözde ortaklarımız mevcut Kiev makamlarına modern silahlar sevk ederse, yukarıda söylenen her şey bir saniyede tersine çevrilebilir. Bu nedenle en önemli nokta Ukrayna’nın askerden arındırılmasıdır."

UKRAYNA’NIN NÜKLEER YETERLİLİKTE TEK EKSİĞİ URANYUM ZENGİNLEŞTİRME

Sovyet zamanlarından beri, Ukrayna'nın oldukça geniş nükleer yeterliliklere sahip olduğunu hatırlatan Putin, bu ülkede sadece uranyum zenginleştirme sistemlerinin eksik olduğuna dikkati çekti. Putin, "Ancak bu bir teknoloji meselesi, Ukrayna için bu çözülemez bir problem değil, oldukça basit bir şekilde çözülür." dedi.

Ayrıca Putin, Ukrayna'da taktik nükleer silahların görünmesinin bile Rusya için stratejik bir tehdit anlamına geleceğini ifade etti.


 

Yorumlar