Twitter kural dışı davranıyor

Twitter, kendi koyduğu kurallara aykırı davranışlarda bulunarak birçok kullanıcısını mağdur ediyor. Son günlerde ünlü isimlerin ve onaylı hesap sahibi fenomenlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda ismin hesabı "kural dışı" bir şekilde askıya alındı, kimse bir anlam veremedi.

Google Haberlere Abone ol
Twitter kural dışı davranıyor

Twitter kurallarını kendi koyduğu dünyasında yine aynı şekilde kurallara aykırı hareket ederek birçok kullanıcıyı mağdur ediyor. Son günlerde aralarında tanınan isimlerin de bulunduğu, onaylı hesaplar ani şekilde askıya alınıyor. Askıya alınan hesapların neden alındığına dair ise hiçbir açıklama yapılmıyor. Twitter'ın bu ani çıkışları ve kural tanımaz tavrına kimse bir anlam veremiyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan dijital medya uzmanları çeşitli yorumlarda bulunuyor. Bunlardan öne çıkanı ise, "Kuralları Twitter'ın kendisi koyuyor. Kurallara uymayan da yine kendisi" oluyor.

Dijital Medya Uzmanı Kerem Abadi, konuyal ilgili sonhaberler.com'a yaptığı değerlendirmede, "Twitter kendi koyduğu kurallara kendisi uymuyor. Twitter API limitlerine göre çalışan yazılımlara birer hacker muamelesinde bulunarak yazılımları çalışmaz hale getiriyor ve bununla da kalmıyor gerekmediği halde o yazılımların bağlı bulunduğu hesapları da askıya alıyor." dedi. 

Abadi değerlendirmesinde şunları söyledi: Sosyal medya fenomenleri yahut kurumsal hesaplar genelde Twitter kullanırken üçüncü parti yazılımlar kullanırlar. Bu yazılımlar ya hazır servislerdir yahut kendileri hazırlar veya hazırlatırlar. Bu yazılımların nasıl çalışacağına dair -yani hangi kurallara uyarak işlem yapacaklarına dair gerekli izin ve kısıtlamaları Twitter kendisi belirliyor. Zira bu yazılımlar Twitter’ın belirttiği şekilde Twitter’a bağlanıyor ve yine Twitter’ın izin verdiği ölçüde Twitter’a veri gönderiyor yahut veri çekiyor. Bu işin Twitter’daki ayağına kısaca Twitter API deniyor. API (Application Programming Interface), bir uygulamaya ait işlevlerin başka bir uygulamada da kullanılabilmesi için oluşturulmuş bir arayüzdür.

(Mesela başka bir site üzerinden Twitter’ı kullanmak, yahut Excel üzerinden Twitter’ı kullanmak ya da IFTTT üzerinden kullanmak vs.) Twitter API'si, parametreleri alan bir URL kümesidir. URL'leri Twitter'da tweet gönderme veya bir kelime içeren tweetler bulma, takip etmeyenleri tespit etme, başka birini takip ettiklerini listeleme vs. gibi birçok özelliğe erişmenizi sağlar.

Genel olarak yapılmasına izin verilen şeylerin ise bir sınırı var. Bu sınırlar işlem sayısına göre, saatlik, günlük yahut anlıktır. Twitter bunları da betimliyor ve tek tek "Twitter API Limits" başlığı altında açıklıyor. Açıklamalarında yer yer bazı kurallarda belirttiği limitleri yüzde 5 veya yüzde 10 gibi esnetebileceğini ya da küçülteceğini de belirtiyor.

Fakat görünen o ki Twitter kendi koyduğu kurallara kendisi uymuyor. Twitter API limitlerine göre çalışan yazılımlara birer hacker muamelesinde bulunarak yazılımları çalışmaz hale getiriyor ve bununla da kalmıyor gerekmediği halde o yazılımların bağlı bulunduğu hesapları da askıya alıyor.

Bu yeni bir şey değil aslında. 2019 yaz başlangıncından beri Twitter dalga dalga bu kuraldışı eylemi gerçekleştiriyor. Kullancıları bunu ancak askıya alınan hesaplar ünlü kişi veya kuruluşlara ait olunca fark edebiliyor.

Kaynak: Sonhaberler.com

Yorumlar