Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü İş Forumu

- Ekonomi Bakanı Zeybekci: - "Ekonomi Bakanı olarak insan, kendi iş dünyası temsilcilerine 'başka ülkeye gidin, yatırım yapın' der mi? Dememem lazım ama iş dünyasından gelen birisi olarak Bosna Hersek ve Sırbistan'ı yatırım anlamında son derece cazip görüyorum" - "Bosna Hersek ile Sırbistan arasında ulaşım altyapısında büyük problem var. Türkiye olarak onların tercih edeceği, belirleyeceği, en kısa ve hızlı gerçekleştirilecek ulaşım projesini seçmelerini istiyoruz. Bu muhtemelen bir kara yolu projesi olacaktır. Bu yol projesinin yapımını Türkiye'nin hibe olarak gerçekleştirebileceğine inanıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü İş Forumu

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ekonomi Bakanı olarak insan, kendi iş dünyası temsilcilerine 'başka ülkeye gidin, yatırım yapın' der mi? Dememem lazım ama iş dünyasından gelen birisi olarak Bosna Hersek ve Sırbistan'ı yatırım anlamında son derece cazip görüyorum." dedi.

Zeybekci, Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü İş Forumu'nun kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, Bosna Hersek ve Sırbistan bakanlarıyla çok değerli görüşmeler yaptıklarını ifade ederek, geçen yılın hemen hemen aynı günlerinde Saraybosna ve Belgrad'da olduklarını, o dönemde konuştukları konuların birçoğunu gerçekleştirdiklerini veya belirli mesafeler katettiklerini söyledi.

Bunların en önemli meyvelerinden birinin Bosna Hersek-Sırbistan Ortak Ticaret Ofisi'nin İstanbul'da kurulması olduğunu belirten Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bu ofisi desteklemenin yanında Türkiye'deki bütün STK'larla, gerek DEİK gerekse odalarla, birliklerle, Türkiye'nin her şehrinde yapacakları faaliyetleri de destekleyeceğiz. Bu üçlü mekanizmanın garantörü devlet başkanlarımız. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla kurulan bu birliktelik dikkatle takip ediliyor. Dışişleri bakanlarımızın bu üçlü mekanizmada bir yeri var ve ekonomi bakanları olarak bizim üçlü mekanizmalarımız var. En önemli mekanizmayı ekonomi bakanları mekanizması olarak görüyoruz. Çünkü ortaya ne kadar ekonomik değer, ticaret, yatırımlar üretip ortaya koyarsak dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi o kadar anlamlı hale gelir. Devlet başkanlarının bir araya gelmesi o kadar anlamlı ve gerekli hale gelir."


- "STA görüşmelerimizi mümkünse 2017'de bitirmek istiyoruz"


Nihat Zeybekci, iki ülke ile STA'larının bulunduğunu, bunların dar kapsamlı olduğunu ifade ederek, iki ülke bakanlarının, büyük bir istek ve arzu ile Türk yatırımcılarının Bosna Hersek ve Sırbistan'a giderek yatırım yapmalarını istediğini, ortamın, desteklerinin iyi, maliyetlerin ise düşük olduğunu söylediği kaydetti.

Ortak mutabakata vardıkları konuda, iki ülke ile de olan STA'yı, Avrupa Birliği (AB) ile yaptıkları görüşmelerdeki sanayi ürünleri, tarım, gıda, hizmetler ve kamu alımlarını kapsayacak şekilde genişletebilmeleri halinde şu andakinden çok daha fazla Türk yatırımcısının söz konusu iki ülkeye giderek çok fazla yatırım yapacağını belirten Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Orada üreterek Türkiye'ye serbest bir şekilde getirebileceğine emin olursa oradaki yatırımlar hızlı şekilde artacaktır. Bugün onu konuştuk. STA görüşmelerimizi mümkünse 2017'de bitirmek istiyoruz. Aramızda bazı sorunlar da var. Özellikle Türkiye ile Sırbistan arasında taşımacılıkla ilgili engeller konusunda problemimiz var. Rasim Bey (Sırbistan Cumhuriyeti Ticaret Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic) en kısa sürede çözüleceğini söyledi. Biz de ümitle bekliyoruz."

Zeybekci, Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek üçlü mekanizmasının yenilenebilir enerji, tarım, hayvancılık ve turizm alanlarında ortak yatırım yapabileceğini, Türk, Sırp ve Boşnak şirketlerin bir araya gelerek kolaylıkla iş birliği gerçekleştireceğini öngördüklerini ve bunu desteklediklerini söyledi.


- Ulaşım projesi...


Ekonomi Bakanı Zeybekci, İstanbul'daki ticaret ofisinin yanında Türkiye olarak Bosna Hersek ve Sırbistan ticaret, ekonomi dünyası ve ilgili bakanlıklarına, "Dünyanın birçok ülkesinde 170'in üzerindeki ülkede, 250'nin üzerindeki ticaret müşavirimiz bundan sonra Bosna Hersek ve Sırbistan'ın iş dünyası mensuplarına da hizmet verebilir olacak." şeklinde bir paylaşımda bulunduklarını bildirdi.

Bosna Hersek ile Sırbistan arasında ulaşım altyapısında büyük problem olduğunu dile getiren Zeybekci, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak onların tercih edeceği, belirleyeceği, en kısa ve hızlı gerçekleştirilecek ulaşım projesini seçmelerini istiyoruz. Bu muhtemelen bir kara yolu projesi olacaktır. Bu yol projesinin yapımını Türkiye'nin hibe olarak gerçekleştirebileceğine inanıyoruz. Bu projenin yapımıyla ilgili finansın ve formüle edilmesini de Türkiye olarak üzerimize almayı öneriyorum. İnşallah bu 2017'de devlet başkanlarımız bir araya geldiğinde STA'yı gerçekleştirmeyi, iki ülkenin ortak ulaştırma yapımıyla ilgili çözümünü onların huzurunda 3 bakan olarak imzalamayı kendimize hedef koyduk. İnşallah böyle güzel sonuç vermesi gerçekleşecektir.

Ekonomi Bakanı olarak insan, kendi iş dünyası temsilcilerine 'başka ülkeye gidin, yatırım yapın' der mi? Dememem lazım. Ben de gittiğim zaman başka ülkelerden yatırımcıları Türkiye'ye çağırıyorum ama iş dünyasından gelen birisi olarak Bosna Hersek ve Sırbistan'ı yatırım anlamında son derece cazip görüyorum. Geleceği olan, yatırım yapılabilir ülkeler olarak görüyorum. Orada üretip Türkiye'ye göndermek, Türkiye'de üretip oraya göndermek, oradaki lojistik imkanlarıyla Avrupa'yı değerlendirme anlamında son derece cazip görüyorum. Sizlere de elinizi çabuk tutun diyorum. Herkes gittikten sonra gitmek daha zor olur."




Yorumlar