Türkçe öğretmenliği bölümünün kapatılması protesto edildi

Hamburg Üniversitesi'nde 20 yıldan fazla süredir faal olan Türkçe Öğretmenliği Bölümü'nüm ‘ilgi ve ihtiyaç yok' gerekçesiyle kapatılması protesto edildi. Türk sivil toplum kuruluşlarının Hamburg Türk Toplumu (TGH) ve Hamburg Türk Öğretmenler...

Google Haberlere Abone ol
Türkçe öğretmenliği bölümünün kapatılması protesto edildi

Hamburg Üniversitesi'nde 20 yıldan fazla süredir faal olan Türkçe Öğretmenliği Bölümü'nüm ‘ilgi ve ihtiyaç yok' gerekçesiyle kapatılması protesto edildi. Türk sivil toplum kuruluşlarının Hamburg Türk Toplumu (TGH) ve Hamburg Türk Öğretmenler Derneği (TÖDER) öncülüğünde gerçekleştirdiği gösteriye Yeşiller ve Sol Parti'li politikacılar da destek verdi. Almanya'da milyonlarca kişinin Türkçe konuştuğunu ve Hamburg'da okul çağındaki öğrencilerin yüzde 10'nu Türklerin oluşturduğunu hatırlatan protestocular, çocuklara ana dil eğitimi verecek öğretmenleri yetiştirecek bölümün bu kadar kolay bir şekilde kapatılmasını eleştirdi.

Kararı protesto edenler ellerinde ‘Türkçe Almanya'nın ikinci dilidir', ‘Türkçe çokdilliğin bir parçasıdır”, ‘Türkçe kimlik için bir fırsattır' yazılı pankartlar taşıdı. Türkçe öğretmenlik bölümünün ‘ilgi azdı ve bütçe dardı' sebeplerden kapatılmak istendiğini söyleyen TÖDER Başkanı Bilge Yörenç, konuyu iletttikleri Hamburg Eğitim Bakanlığından gelen cevaba anlam veremiyor. Bakanlık, “Bölümün kapanması halinde bu bizim için bir darbe olmaz. Biz öğretmenlerimizi başka eyaletlerden getiririz” açıklamasında bulunmuş.

Almanya'da Hamburg dışında Türkçe öğretmenliği eğitimini Essen Üniversitesi'nin verdiğini hatırlayan Yörenç, “Orada yetişen öğretmen ancak o bölgeye yetiyor. Buradaki bölüm ise Hamburg'un yanı sıra Berlin, Bremen ve Schleswig-Holstein gibi tüm Kuzey Almanya eyaletlerine öğretmen yetiştiriyordu.” diyerek açıklamanın tutarsızlığına dikkat çekti. Bu bölümün kapatılmasıyla birlikte artık bu eyaletler için de Türkçe öğretmeni yetişmeyeceği konusunda uyaran TÖDER Başkanı, kapatma gerekçesini de inandırıcı bulmuyor.

Üniversite bünyesinde çok daha küçük bölümlerin ayakta kalabildiğinin altını çizen Yörenç, “Üniversite daha önce Güney Amerika Araştırmalar Bölümü'nü kapatmıştı. Ancak Ticaret Odası ‘Orası bizim ticaret yaptığımız bölge, nasıl kapatırsınız?” diyerek baskı uygulayınca kapatmaktan vazgeçtiler. Türkçe bölümünün kapatılması ise bizim için çok hazin bir durum” dedi. Bölümün kapatılmaması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını anlatan Yörenç, “Sadece Hamburg değil tüm Almanya'dan destek var. Üniversiteye çok sayıda mektup yazıldı” şeklinde konuştu.

BAKANLIĞA MASRAFLARINI VAKFIN KARŞILAYACAĞI PROFESÖR TEKLİFİ

Önümüzdeki hafta Hamburg Bilim ve Araştırma Bakanı ile görüşerek çözüm yolu bulmaya çalışacaklarını kaydeden Yörenç şöyle konuştu: “Tekliflerimiz arasında masrafları bir vakıf tarafından karşılanan profesör önerimiz var. Bizim de biraz zamana ihtiyacımız var. Eğer önümüzdeki 3-4 senelik dönemde buraya öğretmenlik sağlayabilirsek, daha iyi bir bütçe ile ayakta tutabilirsek, burayı kurtarmış olabiliriz.”

Hamburg Üniversitesi Türkçe öğretmenliği bölümü mezunu Pınar Dallı, bu dersi verecek öğretmenlerin Almanya'da bir üniversiteden mezun olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Dallı, “Burada doğup büyüyen öğretmenler öğrencilerin sorunlarını daha iyi anlsyabiliyor. Türkiye'den öğretmen gelse bile buradaki sorunların çözümü için burada eğitim almış öğretmenler daha avantajlı. Öğrencileri çevre ve kültür olarak daha iyi tanıyorlar.” dedi.

Öğretmenlik bölümünden sonra ikinci adımın okullarda Türkçe yasağı şeklinde atılabileceği konusunda uyaran Dallı, “Bu hem Hamburg hem de Almanya için kötü bir gelişme olur. Türkçeyi düzgün kullanabilmek çok önemli. Sadece sokak dili ile Türkçe konuşup yazmak yeterli değil. Türkçeyi bilim dili olarak da bilmek gerekir” dedi. Türk velilere Türkçeye sahip çıkma çağrısında bulunan Dallı, “Çocuklarını çok dilli yetiştirsinler. Ancak bu okulda başarılı olur evde değil.” ifadelerini kullandı.

FRANSIZCA EĞİTİM VEREN BÖLÜMÜ KAPATAMAZLARDI

Türk STK'lara destek veren Yeşiller Eğitim Konuları Sözcüsü Dr. Stefanie von Berg de kararın yanlışlığına vurgu yaptı. Hamburg'un kültürel çeşitliliğe önem veren, Türkiye ile ticari bağları olan ve çocuklarının yarısının göçmen olup, en çok konuşulan ikinci dilin Türkçe olduğu bir kentte Türkçe bölümünün kapatılmasına anlam veremeyen Berg, “Kimse Fransızca eğitim veren bölümü kapatmaya cesaret edemez ancak Türkçe olunca tamam diyorlar.” diyerek uygulanan çifte standardı eleştirdi.

Sol Partili Dora Heyenn ise 20 yıldır eğitim veren bir bölümün kapatılması için çok önemli gerekçelerinin olması gerektiğini belirtti. Gerekçe olarak personel eksikliği ve maddi sorunun dile getirildiğini anlatan Heyenn, “Önlem alınmazsa zaten personel açığı kaçınılmazdır. Maddi soruna gelince Hamburg'da okula giden öğrencilerin yüzde 10'u Türkçe konuşuyor.” hatırlatmasında bulunarak, uyumun konuşulduğu bir yerde Türkçe bölümünün kapatılmasının yanlış bir karar olduğunu söyledi. CİHAN

Yorumlar