Türk güreşi "Doğu"dan yükselecek
- Güreş Federasyonu, altyapılara yeni sporcular kazandırabilmek için Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da da kapsamlı çalışmalar yürütüyor - Türkiye Güreş Federasyonu Asbaşkanı Çakır: "Güneydoğu'da geçmişe dayalı örf ve töreler vardı. Kadınların bırakın güreş yapmasını spor yapması bile ayıp karşılanıyordu. Ama şu anda Güneydoğu'da birçok kadın takımımız ve sporcumuz var" - "Nene Hatun vardı İstiklal Savaşı'nda. Bu çocuklar Nene Hatun'un torunu. İnanıyorum ki yapılacak olan Avrupa ve dünya şampiyonalarında çok iyi dereceler alacağız"
TEKİRDAĞ (AA) - ÖMER URAL - Türkiye Güreş Federasyonu, bu spora özellikle kadınların ilgisini çekmek, altyapılara yeni sporcular kazandırmak için Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde de titiz bir çalışma yürütüyor.
Güreş Federasyonu Asbaşkanı ve Kadın Milli Takım Sorumlusu Mustafa Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güreşe ve spora yönelmeyi düşünen kızların üzerindeki baskının yavaş yavaş kırılmaya başladığını, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki kadın sporcu sayısının ciddi anlamda arttığını söyledi.
Son olarak Polonya'nın Bydgoszcz kentinde düzenlenen 23 Yaş Altı Dünya Güreş Şampiyonası'nda Hindistanlı Ritu Ritu'yu yenen Siirtli güreşçi Evin Demirhan'ın dünya şampiyonu olduğunu anımsatan Çakır; Siirt, Ağrı, Batman, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te kadın güreşçi sayısının her geçen gün çoğaldığını kaydetti.
Çakır, başarı ve şampiyonluklar geldikçe spora ve güreşe yönelen kızların sayısının daha da artacağını vurgulayarak "Güneydoğu'da geçmişe dayalı örf ve töreler vardı. Kadınların bırakın güreş yapmasını spor yapması bile ayıp karşılanıyordu. İzin verilmiyordu. Ama şu anda Güneydoğu'da birçok kadın takımımız ve sporcumuz var. Sadece güreş bazında değil başka spor branşlarında da kız çocukları spora yöneliyor. Dünya şampiyonları çıkıyor. Dolayısıyla kadınlara çok daha ilgiyle bakıldığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.
- "Avrupa'da ilk üçteyiz"
Gençlik ve Spor Bakanlığının da kadınlara destek olduğunu ifade eden Çakır, Tekirdağ'da düzenlenen Türkiye Güreş Şampiyonası'nda; Batman, Adıyaman, Kahramanmaraş, Ağrı, Siirt ve Gaziantep'ten sporcuların da yer aldığını aktardı.
Belediyelerin spor kulüpleri kurması gerektiğini ve bu durumun Türk sporuna katkı vereceğini savunan Çakır, şunları kaydetti:
"Şu anda altyapı olarak 44 tane takımımız var. Bu takımlar minikler, yıldızlar ve gençlerde çok iyi seviyede. Gelişme konusunda büyüklerde de daha iyi olacak Allah'ın izniyle. Avrupa'da ilk üçteyiz. Bu performansımızı düşürmeyeceğiz, yükselteceğiz. Ancak belediyelerimizin sahip çıkmasıyla kulüpleri kurmak suretiyle daha da güçleneceğiz. Şu anda İstanbul'da Beyoğlu Belediyespor, kadın takımını kurdu. Yine İstanbul'da ENKA Spor Kulübünün kadın takımı var. Bu kulüpler çocuklarımıza maddi bakımdan da destek oldular. Bu destekleri Türkiye'nin geneline yayarsak Kadın Milli Takımı için sporcular daha da artacak. Gençlik ve Spor Bakanımız Osman Aşkın Bak da eski Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı olması sebebiyle kadın takımına destek veriyor. Bu desteklerle inşallah 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda kürsüye çıkacağız ve İstiklal Marşı'mızı okutacağız. "
Asbaşkan Çakır, "Nene Hatun vardı İstiklal Savaşı'nda. Bu çocuklar Nene Hatun'un torunları. İnanıyorum ki yapılacak olan Avrupa ve dünya şampiyonalarında çok iyi dereceler alacağız. Bu çocuklarımızdan şampiyonlar çıkaracağımıza inanıyorum." ifadeleriyle sözlerini tamamladı.
Yorumlar