TÜPRAŞ da parayı yatırım yerine dolara yatırmış

Türkiye'nin ekonomik kriz yaşadığı bir dönemde ülkenin en büyük ekonomik kuruluşlarından Koç Holding'in bünyesindeki TÜPRAŞ'ın da parayı yeni yatırım yapmak yerine dolara yatırdığı ileri sürülüyor.

Google Haberlere Abone ol
TÜPRAŞ da parayı yatırım yerine dolara yatırmış

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olarak gösterilen Tüpraş'ın Borsa'ya yolladığı verilere göre 2019 sonunda 8,7 milyar TL olan vadeli mevduat miktarı Haziran 2020 itibari ile 16 milyar TL'ye çıktı. Aynı dönemde dolar mevduatı 1,1 milyar TL karşılığı dolar iken 6,2 milyar TL karşılığı dolara çıktı. Tüpraş bu dönemde 5,1 milyar TL'lik dolar aldı. Türkiye'nin ekonomide tarihi mücadele verdiği bir dönemde, bu kadar önemli bir sanayi kuruluşunun ihtiyacının ötesinde dolar mevduatı yatırımı yapması "pes" dedirtti.

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olarak gösterilen TÜPRAŞ'ın dolar oyunu "pes" dedirtti. Türkiye'nin ekonomide tarihi mücadele verdiği bir dönemde, bu kadar önemli bir sanayi kuruluşunun ihtiyacının ötesinde dolar mevduatı yatırımı yaptığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak'ın haberine göre Tüpraş'ın Borsa'ya yolladığı halka açık veriler, 2019 yılsonunda 8,7 milyar TL olan vadeli mevduat miktarı Haziran 2020 itibari ile 16 milyar TL'ye çıktığını gösterdi. Aynı dönemde dolar mevduatı ise 1,1 milyar TL karşılığı dolar iken 6,2 milyar TL karşılığı dolara çıktı. Yani Tüpraş bu dönemde 5,1 milyar TL'lik dolar aldı.

Tüpraş'ın döviz mevduatını bu denli artırmasının nedeni anlaşılamadı. Tüpraş'ın kredi çekerek döviz mevduatı yapmış olma ihtimalinin yüksek olduğu ifade edilirken, asli işinden değil, döviz yükselişinden para kazanmaya çalıştığı gerçeği ortaya çıktı.

TÜPRAŞ'TAN İDDİALARA CEVAP

Tüpraş, ihtiyaçlarının gerektirdiği miktarın ötesinde döviz mevduatı tutarak, kredilerin yatırıma değil dolar mevduatına aktarıldığı iddiasının gerçekleri yansıtmadığını bildirdi.

Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğünden, bir gazetede çıkan "Tüpraş'ın dolar oyunu" başlıklı habere ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada Tüpraş'ın, Türkiye'nin en büyük şirketi olarak zorlu koşullarda dahi enerji ihtiyacının kesintisiz sağlanması yönünde var gücüyle ülke için çalıştığı vurgulandı.

Halka açık bir şirket olarak aslına SPK raporlarından rahatlıkla ulaşılabilecek bilgilerin, tümüyle asılsız ve manipülatif iddialarla bir araya getirilerek kamuoyuna yansıtılmasının üzüntü ile takip edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tüpraş olarak, döviz kur riski yönetimi politikalarımız çerçevesinde döviz alımlarımız, ham petrol alımlarımız ve yatırımlarımızdan kaynaklanan döviz yükümlülüklerimizi karşılayacak şekilde yönetilmektedir.

Her zaman olduğu gibi en son açıklanan Haziran 2020 sonu bilançomuzda da dövizli varlıklarımız dövizli borçlarımız kadardır. Şirketimizin bu ihtiyaçlarının gerektirdiği miktarın ötesinde döviz mevduatı tuttuğu bilgileri gerçeği yansıtmamaktadır. Dövizli varlıklarımızın dövizli borçlarımıza göre durumu tüm finansallarımızla her dönem Kamuyu Aydınlatma Platformunda kamuoyu ile detaylı açıklamalarla paylaşılmaktadır.

Son dönemde artan bilgi talepleri üzerine döviz alım ve satım işlemlerimizin tamamı günlük/haftalık olarak ilgili resmi kurumlarla paylaşılmakta olup gerekli resmi bilgilendirmeler kesintisiz bir şekilde yapılmaktadır. Ayrıca, ay içerisinde yapılan ÖTV tahsilatlarının 40 gün boyunca şirketimiz kullanımında kaldığı haberi de gerçeği yansıtmamakta olup, beyan ve ödemeler ÖTV Kanunu gereğince 15 günde bir yapılmaktadır."

Açıklamada şirketin, zamanlaması, kaynağı ve yayılış şekli bakımından son derece manidar buldukları bu asılsız iddialar karşısında tüm hukuki haklarını kullanmaya devam edecekleri duyuruldu.

TÜPRAŞ KİMİN? SAHİBİ KİMDİR?

Türkiye'nin en değerli ve en büyük şirketi sıralamasında birinci olan TÜPRAŞ özelleştirme sonrasında önce Zorlu grubuna satıldı, ihale iptal olunca ise sahibi Koç - Shell ortaklığı oldu.

Abone olTüpraş, yarattığı katma değer ve cirosuyla Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi konumundadır. Avrupa’nın 7’nci büyük rafineri şirketi olan Tüpraş, ortalama 9,5’lik Nelson kompleksite endeksi ile Akdeniz’in en yüksek kompleksiteye sahip rafinerileri arasında bulunmaktadır. Tamamlanan Fuel Oil Dönüşüm yatırımları sonrası İzmit Rafinerisi, bölgedeki en yüksek kompleksiteye sahip rafineri olmuştur.

Türkiye’nin rafinaj sektöründeki tek üreticisi olan Tüpraş 1983 tarihinde kuruldu. Tüpraş; Kocaeli, İzmir, Kırıkkale ve Batman’da kurulu 4 rafinerisi ile yılda 28,1 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip.

1990 yılında T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığına geçen TÜPRAŞ 2001 yılında Petkim Petrokimya Holding’i de bünyesine dâhil etti. Tüpraş 2004 yılında yapılan ihale ile önce Tatneft- Zorlu Grubu'na satıldı. Ancak devirden önce TÜPRAŞ Petrol- İş tarafından açılan dava nedeniyle ihale iptal oldu. 2005 yılında yapılan ihaleyi bu kez Koç-Shell grubu kazandı ve Tüpraş'ın sahibi oldu.

TÜPRAŞ NE KADARA SATILDI? ÖZELLEŞTİRME BEDELİ NE KADARDI?

TÜPRAŞ’ın yüzde 51 hissesinin özelleştirme ihalesinin galibi Koç-Shell konsorsiyumu oldu. İhale, 4’ü yazılı 11 sözlü olmak üzere toplam 15 turda sonuçlanırken son aşamada Çalık-Indian Oil konsorsiyumu ile karşı karşıya kalan Koç, 4 milyar 140 milyon dolarlık teklifi ile ihaleyi kazandı. Toplam piyasa değeri 4.5 milyar dolar olan TÜPRAŞ, Koç-Shell konsorsiyumunun verdiği fiyat ile 8 milyar 11 milyon dolarlık değere ulaştı. Bu fiyat TÜPRAŞ’ın toplam piyasa değerinin yüzde 80 üzerinde gerçekleşti.

Yorumlar