Candan Balkanlı

Candan Balkanlı

“Tüket, mutlu ol!” Yalanına Çözüm Yolları

Tüketme çılgınlığı insanı kendinden alıp götürüyor. Çok merak ediyorum insanlar gerçekten alışveriş yaptıklarında kendilerini mutlu mu hissediyorlar? Birçoğu mutlu hissettiğini...

Tüketme çılgınlığı insanı kendinden alıp götürüyor. Çok merak ediyorum insanlar gerçekten alışveriş yaptıklarında kendilerini mutlu mu hissediyorlar? Birçoğu mutlu hissettiğini söylüyor. Peki ya bu mutluluk kaç saat sürüyor ya da dakika mı demeliydim? Evet dakika diyebiliriz. Kasadan ayrılmaya başladığınız andan itibaren içinizi bir kuşku sarmaya başlıyor: “Acaba diğerini mi almalıydım ama sanki bu daha çok yakıştı!?” Sorular sorular... Eve gidene kadar süren sorular... Daha sonra aldığınız kıyafeti evdekilere göstermek için giyip “Sence nasıl güzel oldu mu?” sorusu. Bu sizi mutlu mu ediyor?


“Bugün bir mont gördüm aman Allah’ım, kesinlikle benim olmalı!”

Her gördüğünüz her beğendiğiniz size yakışan yakışmayan dolabınız da benzeri olsun yada olmasın hepsi sizin olmalı, 1 ay boyunca çalışıp kazandığınızı bir gün içerisinde tüketmelisiniz. Tükettiğiniz zaman mutlu olduğunuzu düşünmektesiniz. Aslında bu ‘tüket, mutlu ol çılgınlığı’ndan da fazlası. Bana kalırsa bu tamamen psikolojik bir boşluğun yansıması. İnsanlar henüz ne yaptıklarında mutlu olduklarını bilmiyorlar. Alışveriş beni mutlu ediyor söylemleri koca bir yalan! Dediğim gibi bu mutluluk dakikalar içerisinde kaybolup gidiyor. “Amaan kaybolsada mutluluğum, geriye kalan birşeyler var nasılsa...” diyorsun. Evet, dolaplara sığdıramadığın kıyafetlerin ayakkabıların ve çantaların kalıyor geriye, yüzüne yıllarca bakmayacağın dolap içi süslerin...

Peki mutlu olmak için  ne yapmalı o zaman??

Mutluluk sende biten bir şey ama biz melankolik yaşamayı seven bir toplumuz maalesef. Hüzünlerimizden haz alıyor gibiyiz. İlk olarak bu kafadan bir çıkmalıyız. ‘Ben mutlu olmak istiyorum.’ de kendine.Ve mutlu olmak için neler yapabileceğini düşün.

Mutlu olmak istiyorsan kendini mutlu etmelisin

Evet mutlu olmak istiyorsan  kendini mutlu etmelisin. Alışverişe ver kendini, şımar demiyorum sana.Mutlu olmak için iç huzurunu yakalamalısın ve mutlu olmak için insanları mutlu etmeye başlamalısın. Sıralamanı yap ve mutlu etmeye başla insanları, eşini, çocuğunu, anneni, babanı, kardeşlerini ve arkadaşlarını. Ve gör onların mutluluğu aslında senin mutluluğun olduğunu.

Mutlu olmak için insanları mutlu et

Dolabını doldurmak için o kadar para harcayacağına elinde çiçekle annenin kapısına dikil mesela. Onun yüzünde açan tebessüm kalbine mutluluk indirsin yada bugün eşine vır vır ötmeyi bırakmayı dene ona hazırlıklar yap. Geldiğinde kapıyı “Hoş geldin hayatım!” diye aç gülen yüzünle.
Üzerinden parfüm, mutfağında yemek kokusu... Hoş romantik bir ortam olsun hazırlığın. Bunların karşılığında iltifat bekleme kendin başla iltifat etmeye karşındaki mutluluktan mayhoş olurken sende oluşturduğu heyecanı ve mutluluğu hisset.

Çocuğunu mutlu etmek için ona çok paralar döküp de güzel oyuncaklar alma. “Bugün senin arkadaşınım ve sen ne istersen oynayabiliriz, günümü sana ayırdım.” demelisin ve onun yaşına indir yaşını parka çıkın sallanın, kayın, şarkılar söyleyin, oynayın... Ondaki memnuniyet ve mutluluk kalbinizin huzuru olsun.

Hadi bugün hiç aramadığın insanları ara onlardaki şaşkınlık sendeki mutluluk olsun. Çocuğuna aldığın yığın oyuncaklarının içinden birkaç oyuncak seç ve çık dışarı, ilk gördüğün çocuklara hediye et. Onların sevinç çığlıkları kalbine sükûnet getirsin. Dilenen birini gördüğün zaman ‘aman bunlarda çoğaldı hepsi yalancı’ diyip geçme kalbini katılaştırma bu fikirle, gir bir fırına al iki üç ekmek sıkıştır o insanın eline. Düşündüğün gibi yalancı değilse gülümser o sıcak ekmeğin kokusuyla.

Dolabını ser evin her yerine ve seç hiç giymediğin kıyafetlerini; çantalarını ayakkabılarını ver ihtiyacı olan insanlara. O zamanki mutluluğun paha biçilemez olacak emin ol. Hem kalbin ferahlayacak hem dolapların.

Okurken dahi bir nebze olsun kalbin rahatladı, dudakların gülümsedi. Hadi kalk bilgisayarın başından ve başla istediğin yerden. Sakın ola bu benim mutluluğum değil başkalarının mutluluğu diye düşünme onların sevinci senin mutluluğun olacak ve sen böyle yaşamaya başlarsan insanlarda sana böyle davranmaya başlayacak.

Mutlu hafta sonları dilerim :)
 
Diğer Yazıları

Yorumlar

Ayşenur Ben 'minimalist yaşamı' denemeyi düşünüyorum. Ve çocuklara küçük yaşlardan itibaren bunu aşılamayı başarabilirsek bu tüketim çılgınlığının ve yapay mutlulukların önüne geçebiliriz diye düşünüyorum.. Kaleminize kuvvet, sevgiler..
Melike Gençmen Mina hanım severek takipteyim. Başarılarınıxn devamını dilerim.
Yasemin
Ayşe Çok iyi.
Gamze Elinize sağlık Mina Hanım, severek takip ettiğim yazarlardansınız