Candan Balkanlı

Candan Balkanlı

Dolar düşüyor, benzin neden düşmüyor?

Doların düşmesi ile birlikte milletimizde bir hareketlenme başladı. 'Dolar düşüyor benzin neden düşmüyor, fiyatlar neden inmiyor?' gibi sorular ile karşılaşıyoruz. ...

Doların düşmesi ile birlikte milletimizde bir hareketlenme başladı. 'Dolar düşüyor benzin neden düşmüyor, fiyatlar neden inmiyor?' gibi sorular ile karşılaşıyoruz.  Ekonomist değilim ama size bu durumu kısaca anlatabilirim.

Petrol, emtia borsasının önemli aktörlerinden birisi. Kıymetli madenler gibi petrol de fiyatlanıyor ve bu fiyat tüm dünyada geçerli. Bazı zamanlarda doların düşmesiyle petrolün varil fiyatının yükselmesi eş zamanlı olabiliyor. Bu durumda petrolün Türk lirası nevinden pompa fiyatı artabiliyor yahut değişmeyebiliyor.

Öte yandan son dönemde ekonomik faktörlerin yönetimi ve toplum yararı perspektifinden önlemler çerçevesinde, petroldeki ÖTV değeri likit hale getirildi. Yani önceden sabit olan ÖTV değeri, pompa fiyatlarını sabit tutmak için değişken hale getirildi. Devlet, doların ve petrolün fiyat artışını vatandaşa yansıtmamak için bu artış miktarını ÖTV'den karşıladı. Uzun bir müddet doların ve petrolün eski karşılığına dönmesi beklendi ve son dönemde bu denge sağlandı. Akabinde indirimler de gelmeye başladı. 

1 Dolar 1 TL'ye eşit olursa

Çevremizden sürekli işitmiş olduğumuz bu hayallerin aslında ülkemize bir faydası yok. Hatta zararı var. 1 dolar 1 tl'ye eşit olsaydı; sürekli ithal eder ve ülkeyi batırırdık. Zaten yerli üretimin az olması nedeni ile bir çok gereksimleri ithal ediyoruz. Doların, TL ile eş değer olması yerli üretimi daha çok durdurur ve ülkemiz içinden çıkılmaz bir hal alır. Bu neden ile doların 5 seviyelerinde seyretmesi ülkece faydamızadır. Tabiri caizse, dinç tutar ve yerli üretimi arttırmamıza vesile olur. 

Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı

Bu sıralar içinde bulunduğumuz küçük çaplı ekonomik krizin şiddetini daha da hafiflettik. Fakat bu ekonomik krizin artçı bir deprem olma ihtimalini ve yakın zamanda büyük bir kriz ile karşılaşabileceğimizi düşünmeli ve kendimize çeki düzen vermeliyiz. İthal ürünlerden uzaklaşmalı muadili olan yerli üretimlere yönelmeliyiz.

Hazır yerli malı haftası yaklaşıyor. Bundan sonra bir hafta değil, bir ömür kutlasak. 12 Aralıkta başlayalım ve ömür boyu bu bilinç ile hareket edelim. I.Dünya savaşı sonrası ekonomimizin durumunu sık sık hatırlayalım. Allah ülkemize zeval vermesin ama artık bizde bir önlem almaya başlayalım. 

Güçlü ekonomiye sahip bir ülke olmak için;

Üretim, üretim,üretim / İhracat, ihracat, ihracat

Diğer Yazıları

Yorumlar