TÜİK'in iş hayatına ilişkin araştırmasının sonuçları yayınlandı

Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye'de iş hayatına ilişkin bir araştırma yaptı. TÜİK'in araştırmasına göre, vatandaşların yüzde 60'ı 30 dakikanın altında iş yerine ulaşabiliyor.

Google Haberlere Abone ol
TÜİK'in iş hayatına ilişkin araştırmasının sonuçları yayınlandı

Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılının ikinci çeyreğine ilişkin  "İş Organizasyonu ve Çalışma Zamanı Düzenlemeleri" araştırmasının sonuçlarını yayınladı. 

Araştırma sonuçlarına göre, çalışanların yüzde 60'ı işe 30 dakikada ulaşabilirken, yüzde 41'i zaman konusunda baskıya maruz kaldığını söyledi. Öte yandan, 2019'un ikinci çeyreğinde aktif olarak çalışma hayatını sürdüren 28 milyon 269 bin kişinin yüzde 29,8'i çalışma zamanını kendinin belirlediğini ifade etti. Çalışanların yüzde 9'u çalışma zamanının başlangıç ve bitişine belirli kısıtlamalara göre kendisinin karar verebildiğini, yüzde 61,1'i ise işveren, kurum, müşteriler, yapılan işler veya yasal düzenlemelere göre belirlediğini kaydetti.

Öte yandan izin alabilme süreci hakkında yapılan araştırmada ise, bir iş günü içinde saatlik izin alabilmede en çok zorlananların montajcı ve makine operatörlerinin olduğu belirtildi. Saatlik izin alabilmenin en kolay olduğu meslek grubu, yüzde 97,8 ile nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri oldu. 

YÜZDE 41,5 "ZAMAN KONUSUNDA BASKI YAŞIYORUM" DEDİ.

Öte yandan çalışanların yüzde 41,5'i belirlenen zaman için görevi bitirme noktasında üstlerinden veya işverenlerinden zaman baskısı aldıklarını söyledi.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 60'I 30 DAKİKANIN ALTINDA İŞE ULAŞIYOR

Çalışanların yüzde 30,3'ü ev ile iş arası (tek yön) ortalama ulaşım süresinin 15 dakikanın altında olduğunu belirtirken, yüzde 30,3'ü 15-30 dakika arasında, yüzde 26,6'sı 30-59 dakika, yüzde 6,2'si ise 60-89 dakika arasında iş yerine ulaştığını belirtti. Ev ile iş arasındaki ulaşım süresi 90 dakika ve üstü olarak belirtenlerin oranı ise yüzde 1,3 olarak gerçekleşti. Çalışanların yüzde 5,4'ü işlerini kendi evinden yürüttüğünü belirtti.

Yorumlar