Trump, Beyaz Saray'da köstebek avına çıktı

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da kendine karşı harekat eden kişileri bulmak için köstebek avı başlattı. Beyaz Saray’da görevli üst düzey bir yetkili adını gizleyerek New York Times'a yazdığı bir makalede Trump'a karşı çalıştığını ve kendisi gibi bir grubun Trump'ın politikalarına karşı "sessiz bir direniş" başlattıklarını yazdı. Trump, bu ismi bulmaya çalışırken ışişleri Bakanı Mike Pompeo, köstebeğin kendisi olmadığını açıkladı. 

Google Haberlere Abone ol
Trump, Beyaz Saray'da köstebek avına çıktı

ABD Bakanı Donald Trump'ın başı kendi ekibiyle büyük dertte. Uzun zamandır FBI ile sorun yaşayan Trump, şimdi de Beyaz Saray içinde kendine karşı hareket eden direnişçilerle karşı karşıya kaldı. 

New York Times'ta yayınlanan makale için "Korkakça" dedi ve yetkiliye sayfalarını açan New York Times'ı da eleştirerek "Bu kişi gerçekse, Ulusal Güvenlik gerekçesiyle New York Times bu kişiyi ihbar etmeli" dedi.

ABD bu skandal ile çalkalanırken dün üst düzey Beyaz Saray yetkilileri Trump'a sadakatlerini açıkladı.

Ulusal İstihbarat Dan Coats Direktörü, New York Times'taki makalenin "Yanlış" olduğunu söyledi.

Başkan Yardımcısı Mike Pence'in bir sözcüsü, "Başkan Yardımcısı Pence, kendi yazdığı yazılarının altına imzasını atar. New York Times ve bu yazıyı yazan kişi, bu yanlış, saçma ve korkak yazıdan dolayı kendinden utanmalıdır" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, köstebeğin kendisi olmadığını açıkladı.

New York Times, kimliği kamuyla paylaşılmayan yetkilinin makalenin yayımlanması için bizzat kendilerine başvurduğunu söyledi ve kimliksiz yayımlanması kararıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bu, kimliği açıklanmayan yetkili tarafından kaleme alınan makaleyi yayımlamanın, böylesi önemli bir bakış açısını okurlarımıza ulaştırmanın tek yolu olduğuna inandık.”

Makalenin içeriği
"Trump yönetimi içindeki direnişin parçasıyım" başlıklı yorum makalesinde ‘"Trump gidene veya görevden alınana kadar gündemini ve ülke için kötü sonuçlar doğurabilecek eğilimlerini sessizce engellemek için çalıştıklarını" yazıyor.

Yetkili direnişin Trump’ın da partisi olan ‘Cumhuriyetçiler’den geldiğini de şu şekilde anlatıyor: “Biliyorum, çünkü ben de onlardan biriyim. Daha açık olmak gerekirse, bizimkisi soldan çıkan bir ‘direniş‘ değil. Biz yönetimin başarılı olmasını istiyoruz. Bir Cumhuriyetçi olarak seçilmiş olsa da Başkan, muhafazakârların benimsediği özgür akıl, serbest pazarlar ve özgür halk ideallerine yakınlık göstermiyor.”

Makalede yetkili, Trump’ı ‘ahlaksız, ticaret ve demokrasi karşıtı’ olarak tanımlıyor ve ABD Başkanı için ‘yeterince bilgi sahibi olmadan, olgunlaşmamış ve zaman zamanda da lakayt kararlar almaya meyilli’ diyor.

‘Azletmeyi düşündük vazgeçtik’
Makalede, Beyaz Saray’daki bir grup danışmanın, Trump’ın azledilmesi için ‘başkanın görevini yerine getirebilme ehliyeti olmadığı hükmünü’ içeren ABD anayasasının 25’inci ek maddesini gündeme getirmeyi düşündüğü ama sonunda vazgeçildiği de yazıyor: “Ama hiç kimse bir anayasa krizine zemin hazırlamak istemedi. Yani, bu durum öyle veya böyle sona erene kadar, yönetimin dümenin doğru yöne çevrilmesi için elimizden geleni yapacağız.”

Yetkili, ayrıca kendilerini Beyaz Saray’daki ‘kahramanlar‘ olarak tanımlıyor ve Trump’ın bazı yardımcıları medyada ‘kötü adam’ ilan edilse de arka planda, her ne kadar bazen başarısız olsalar da Beyaz Saray’da alınabilecek kötü kararlara engel olmak için çalıştıklarını belirtiyor.

‘İki koldan ilerleyen başkanlık’
Yetkili Amerikalılara da şöyle sesleniyor:

“Bu kaotik zamanlarda yalnızca bir züğürt tesellisi olacak ama, Amerikalılar (Beyaz Saray’da) odada yetişkinlerin de olduğunu bilmeli. Neler yaşandığının tamamen farkındayız. Ve, Donald Trump yapmasa da, biz doğru olanı yapmaya çalışıyoruz. Sonuç, iki koldan ilerleyen başkanlık.”

‘Müttefiklerle bağları takdir etmiyor’
Yetkili bu ‘iki kollu başkanlık’ anlayışına dış politikada Kuzey Kore ve Rusya’yla ilişkilerde alınan kararları örnek gösteriyor:

“Başkan Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un gibi otokratlar ve diktatörleri tercih ediyor gibi bir izlenim veriyor ve bizimle benzer görüşlere müttefik devletlerle kurulan bağları yeterince takdir etmiyor.

“Zeki gözlemciler ise, yönetimin geri kalanının farklı bir koldan ilerlediğinin farkında. Bu kol, Rusya gibi iç işlere müdahale ettikleri için ceza aldığı, dünya genelindeki müttefiklerin rakip değil, ortak hareket edilen ortaklar olarak görüldüğü bir kol.”

Yorumlar