Tiencou-5 hedefe rekor sürede ulaştı

Çin'in Tiencou-5 kargo mekiği uzay istasyonuna rekor sürede ulaştı. Mekik, fırlatılışından 2 saat 7 dakika sonra istasyona demirleyerek Rusya'nın personel taşıyıcı mekiği Soyuz MS-17'nın 2020'deki rekorunu geliştirdi

Google Haberlere Abone ol
Tiencou-5 hedefe rekor sürede ulaştı

Çin, Dünya yörüngesinde kurduğu uzay istasyonuna dördüncü ikmal seferini rekor sürede tamamladı.

Çin İnsanlı Uzay Seferleri Ajansından (CMSA) yapılan açıklamada, "Tiencou (gök gemisi)-5 kargo mekiğinin, fırlatıştan 2 saat 7 dakika sonra istasyona demirlediğini bildirildi.

Bu, Dünya yörüngesinde en kısa sürede tamamlanan uzay seferi oldu.

Rusya'nın personel taşıyıcı mekiği Soyuz MS-17, 2020'de Rus kozmonot ekibini Uluslararası Uzay İstasyonu'na 3 saat 3 dakikada taşıyarak en hızlı uzay seferini gerçekleştirmişti.

Tiencou-5, bu sabah "Long March 7 Y6" roketiyle Haynan Adası'ndaki Vınçang Uzay Aracı Fırlatma Merkezi'nden gönderildi.

Uzay istasyonuna yaklaşık 5 ton ağırlığında donanım ve ihtiyaç malzemesi taşıyan mekiğin seferi, gelecek ay "Şıncou (kutsal gemi)-15" mekiği ile istasyona gönderilecek yeni taykonot ekibinin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor.

İkmal seferinin hızının, uzay istasyonuna acil ikmal kapasitesinin geliştirilmesi açısından önemli olduğu belirtiliyor.

Çin, daha önce 29 Mayıs 2021'de Tiencou-2 kargo mekiğiyle, 20 Eylül 2021'de Tiencou-3 kargo mekiğiyle ve 9 Mayıs'ta Tiencou-4 kargo mekiğiyle uzay istasyonuna ikmal seferleri düzenlenmişti.

Tiencou-2'nin istasyona demirlemesi yaklaşık 2 gün, Tiencou-3'ün 8 saat, Tiencou-4'ün ise 6,5 saat sürmüştü.

ÇİN'İN UZAY İSTASYONU KURMA PLANI

Çin, ABD'nin uzay araştırmaları alanında işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalar yürütüyor.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşması planlanan Tiengong (gök sarayı) istasyonu tamamlandığında, Rusya'nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu ile yaklaşık aynı boyutlarda olacak.

İstasyonun ana parçası "Tienhı" (göksel uyum) adı verilen çekirdek modül 29 Nisan 2021'de, ilk laboratuvar modülü "Vıntien" (gökleri aramak) 24 Temmuz'da, ikinci laboratuvar modülü Mıngtien ise 31 Ekim'de fırlatılmıştı.

Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle istasyonun "T" biçimli ana iskeleti tamamlanmıştı.

Ana iskelet kurulduktan sonra "Şüntien" (gökleri dolaşmak) adı verilen uzay teleskobunun, ayrı bir modül olarak istasyona eklenmesi planlanıyor.

Montajının 2022 sonunda tamamlanması hedeflenen istasyonda, üç kişilik taykonot ekibi dönüşümlü görev yapıyor.

Yorumlar