Tek Tweetle ülkenin acil arama hattı çökertildi

ABD'de bir Twitter kullanıcısı, mesajına gizlediği gizle kod sayesinde ülkenin acil arama ağı 911'in kilitlenmesine neden oldu. Twiti tıklayan farkında olmadan telefonundan 911'i aramış oldu. Aramalar ise telefon kapatılıncaya kadar devam etti. 911 hattı bir anda on binlerce kişinin aramasına maruz kalarak çöktü.

Google Haberlere Abone ol
Tek Tweetle ülkenin acil arama hattı çökertildi

Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube gibi sosyal mecralar, herhangi bir bilginin kısa süre içinde binlerce hatta milyonlarca kullanıcıya ulaşmasını sağlıyor. Dolayısıyla bu platformlarda içerik üreten kişi ya da kurumların olası bir hataya karşı çok dikkatli olması gerekiyor. Yakın zamanda yaşanan bir örnek, konuyu özetler nitelikte ve bu tezi bir kez daha net bir şekilde ortaya çıkarıyor. Sundaygavin isimli Twitter kullanıcısı, "İnsanların bu kadar salak olduklarına inanmıyorum" mesajını yazarak Google'ın URL kısaltma servisi (goo.gl) ile oluşturduğu bir web bağlantısı paylaştı. Her ne kadar bu kullanıcının takipçi sayısı içeriği paylaştığı sırada 1200'ü bulmasa da atılan tweet kısa süre içinde binlerce kullanıcıya erişti.

iPhone kullanıcıları bağlantıya tıkladığı anda iOS tabanlı bir JavaScript çalışmaya başlıyor ve bu da doğrudan Amerika'da 911 yani polisin aranmasına sebep oluyordu. Tweet'e kısa süre içinde binlerce kişi tıkladı ve polise tamamen gereksiz binlerce arama kaydı ulaştı. Üstelik bu sırada iPhone kullanıcılarının aramaları engelleyebileceği herhangi bir durum söz konusu değil. Keza özel yazılan JavaScript telefon kapanana kadar polisi aramaya devam ediyor. Başta 463.000 takipçili duhitzmark'ın paylaşımıyla birlikte bağlantı kısa süre içinde 117.502 kez tıklandı. Dolayısıyla polis binlerce kez farklı numaralardan arandı.

Kara hatları sebebiyle acil yardım arama sistemlerinin çok büyük bir bölümü bu aramaları engelleyebilecek bir altyapıya sahip değil. Acil durum numara yöneticisi Trey Forgety, yaptığı açıklamada eğer bu tarz saldırı gerçekten kötü amaçlı yapılmış olsa 911 sistemlerinin tamamen devre dışı kalabileceğini belirtti. Konuyla alakalı hızlıca çözüm üretmeye çalışan Apple, yeni iOS güncellemesiyle bu sorunun üstesinden gelmeyi hedefliyor. Zira artık bu tarz bir bağlantıya tıklandığında kullanıcıların karşısına arama ve iptal etme seçenekleri sunulacak.

Yorumlar