Tedavisi tamamlanan akbaba ve pelikanlar doğaya salındı

- Afyonkarahisar'da tedavi edilen iki pelikan tabiat parkındaki sulak alana, kızıl akbaba ise Akdağ'a bırakıldı - AKÜREM Müdürü Doç. Dr. Kandır: - "Göç döneminde 10 pelikanı merkezimizde misafir ettik. Tedavilerinin ardından bakımlarını yaparak sağlıklarına kavuşmalarına yardımcı olduk. Bugün de 2 pelikanı 26 Ağustos Tabiat Parkı'ndaki sulak alana bıraktık"

Google Haberlere Abone ol
Tedavisi tamamlanan akbaba ve pelikanlar doğaya salındı

AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyonkarahisar'da yaralı halde bulunduktan sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hayvan Hastanesinde tedavisi yapılan iki pelikan ve kızıl akbaba doğaya bırakıldı.

AKÜ Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÜREM) Müdürü Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, ateşli silah yaralanması sonucu hayvan hastanesine getirilen yaralı pelikanlar ile kızıl akbabanın tedavilerinin ve ardından bakımlarının yapıldığını söyledi.

Tedavi süreci tamamlanan iki pelikan ve kızıl akbabanın Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü yetkililerince doğaya salındığını belirten Kandır, şöyle devam etti:

"Göç döneminde 10 pelikanı merkezimizde misafir ettik. Tedavilerinin ardından bakımlarını yaparak sağlıklarına kavuşmalarına yardımcı olduk. Bugün de 2 pelikanı 26 Ağustos Tabiat Parkı'ndaki sulak alana bıraktık. Avcıların açtığı ateş sonucu yaralanmışlardı. Rehabilitasyon sürecini korunaklı alanda geçirecekler. Pelikanların ekolojik dengeye katkıları var. Avcılar tarafından vurulmamalı, canlı hedef olarak görülmemelidir."

- "Yok olma tehlikesinde olan kuşlar"

Kandır, AKÜREM'de bu yıl ilk kez bir akbabaya bakım yaptıklarını ifade etti. Akbabaların neslinin tükenme noktasına geldiğine işaret eden Kandır, şunları kaydetti:

"Kızıl akbaba yaklaşık iki ay önce merkezimize getirildi. Bugün rehabilitasyon süreci doldu. Akdağ'da akbaba kolonilerinin olmasından dolayı burada doğaya salıverdik. Akbabalar tüm dünyada yok olma tehlikesinde olan kuşlar. Doğada varlıklarının devam etmesi, sağlıklı bir ekosistem için gerekli. Ülkemizde son zamanlarda silahla yaralama olaylarında artış var. Bu konuda gerekli duyarlılığın gösterilmesini istiyoruz. Akbabaların tükenmesi sonrası insanların sağlıklı hayat sürmesi mümkün değil."

Yorumlar