Tarihte bugün ne oldu veya tarihte 5 Aralık günü neler oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 5 Aralık günü meydana gelen olaylar arasında en dikkat çekeni Almanya'nın başkenti Berlin'in meşhur "Berlin Duvarı" ile resmen ikiye bölünmesidir.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen hadiseler

Tarihte bugün veya tarihte 5 Aralık günü meydana gelen önemli olaylar arasında Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, Berlin'in resmen ikiye bölünmesi gibi gibi hadiseler yer alıyor.

İşte tarihte bugün yaşanan olaylardan bazıları:

Wolfgang Amadeus Mozart Öldü (1791)

Dünyaca tanınan Klasik Batı Müziği’nin ünlü bestekârlarından Avusturyalı Wolfgang Amadeus Mozart 5 Aralık 1791’de Viyana’da 36 yaşında öldü.

Türkiye’nin İlk ABD Elçisi Görevine Başladı (1927)

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri normalleştirme çabaları sonrası ilk ABD elçisinin Ankara’da görevine başlamasının ardından 5 Aralık 1927’de Türkiye’nin ilk büyükelçisi de Washington’da görevine başladı.

Cumhuriyetin İlk Banknotları Tedavüle Çıktı(1927)

Türkiye Cumhuriyeti 1925 yılında kendi banknotlarını basma kararı almıştı. İngiliz firması Thomas De La Rue tarafından basılan 1, 5, 10, 50, 100, 500 ve 1.000 liralık küpürlerden oluşan Türkiye Cumhuriyetinin ilk banknotları 5 Aralık 1927 tarihinde dolaşıma çıkarılmıştır.

Harf Devriminden önce basılan bu banknotların ana metinleri eski yazı ile Türkçe, küpür değerleri ise Fransızca olarak yazılmıştır.

İtalya Habeşistan’a Saldırmak İçin Gerekçe Buldu (1934)

Habeşistan-Somali sınırında Walwai’de Habeş askerleri ile İtalyan askerleri arasında 5 Aralık 1934’de çatışma çıktı. İki taraftan da ölenler oldu ve İtalya Habeşistan’dan tazminat istedi. Konuyu inceleyen Milletler Cemiyeti iki tarafı da suçsuz ilan etti. Ancak bu sonuç İtalya’yı tatmin etmedi ve İtalya 1935’te Habeşistan’a saldırdı.

Kadınlara Seçme Ve Seçilme Hakkı Tanındı (1934)

İsmet İnönü ve arkadaşlarının verdiği Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren teklif TBMM’de 5 Aralık 1934’te kabul edildi.

Berlin Resmen İkiye Ayrıldı (1948)

SSCB Doğu Berlin ayrı bir belediye kurdurarak bunu tanıdı. Bu durum üzerine Batı Berlin’de de 5 aralık 1948’de belediye seçimleri yapıldı. Böylece Berlin’de iki ayrı belediye yönetimi kuruldu. Almanya’dan sonra Berlin şehri de resmen bölündü.

SSCB’nin Afganistan’ı İşgaline Dayanak Olan Antlaşma İmzalandı (1978)

Afganistan’da Davut Han’ı devirerek iktidara gelen darbecilerin lideri başbakan ve başkomutan Nur Muhammed Taraki Moskova’ya yaptığı ziyarette 5 Aralık 1978’deSSCB ile 20 yıl geçerli ‘’Dostluk , İyi Komşuluk Ve İşbirliği Antlaşması’’ imzalandı. Bu antlaşma ile SSCB  Afganistan’ı işgal etmek için gerekli hukuki dayanağı bulmuştur.

Rusya’da İntihar Saldırısı Yaşandı (2003)

Rusya’nın güney bölgesinde yer alan Yessentuki istasyonunda intihar bombacıları trene saldırı düzenlediler. Meydana gelen patlamada, 46 kişi hayatını kaybetti, 160 kişi de yaralandı.

TARİHTE 5 ARALIK GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1492- Kristof Kolomb, Haiti’yi keşfetti.

1920- TBMM’de ‘’Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Grubu’’ kuruldu; Mustafa Kemal Grup Başkanlığı’na seçildi.

1921- Britanya İmparatorluğu, İrlanda devrimci grubu Sinn Fein ile anlaşmaya vardı ve İrlanda bağımsız bir devlet oldu.

1923- Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu kuruldu.

1933- ABD’de 14 yıldır devam eden içki yasağı kaldırıldı.

1950- Milli Savunma Bakanlığı, Kore’deki askerlerin yüzde 10’unun kaybedildiğini açıkladı.

1987- Cibali Tütün Fabrikası yandı.

1997- Irak’ın kuzeyinde bazı kamplara yerleşerek kış mevsimini geçirmeye hazırlanan teröristlere karşı ‘’Süpürme Harekatı’’ başlatıldı.

1995 - MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş, "Cumhuriyetimizin ilk dönemlerinde olduğu gibi ezan Türkçe okunsun" diyen eski Devlet Güvenlik Mahkemesi başsavcısı Nusret Demiral'ın MHP üyeliğinden  istifasını istedi.

2002 - Oslo'da yapılan barış görüşmelerinde Sri Lanka'da 19 yıl süren savaştan sonra Tamil gerillaları ile hükümet arasında federal iktidar paylaşımı konusunda gelişme sağlandı.

2003 - Türk Telekomünikasyon AŞ hızlı internet uygulaması ADSL'yi, kullanıma açıldı. 

2013 - Güney Afrikalı devrimci siyasetçi Nelson Mandela, öldü.

2016- Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak GÖKTÜRK-1 uydusu, Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı.

Yorumlar