Suudi Arabistan'da içki satışına sınırlı izin

Suudi Arabistan'da içki satışına yönelik yasak kısmen kaldırılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Suudi Arabistan'da içki satışına sınırlı izin

Suudi Arabistan, başkenti Riyad'da, büyükelçiliklerin bulunduğu bölgede, yeni bir uygulamaya başlıyor. Bu uygulamayla, sadece Müslüman olmayan diplomatlara içki satışı yapılacak. İlk içki satış dükkanı, bu bölgede açılacak.

Aylık Limitli İçki Satışı ve Puanlama Sistemi

Bu yeni düzenleme kapsamında, diplomatlara ayda 240 puanlık içki satışı yapılacak. Alkol türlerine göre puanlandırma şu şekilde: bir litre yüksek alkollü içki (viski, cin vb.) altı puana, bir litre şarap üç puana, bir litre bira ise bir puana denk gelecek. Bir diplomat, ayda 40 litre yüksek alkollü içki veya 80 litre şarap alma imkanına sahip olacak. Ülkede yaşayan yabancılara yönelik içki satışıyla ilgili herhangi bir değişiklik olmayacak.

Mevcut Yasalar ve Cezalar

Suudi Arabistan'daki mevcut yasalara göre, içki içen veya bulunduran kişilere para cezası, hapis ve kamuya açık kırbaçlanma gibi cezalar uygulanabiliyor.

Diplomatlar İçin Özel Kutularla İçki Temini

AFP ve Reuters ajanslarının bildirdiğine göre, şimdiye kadar Suudi Arabistan'da görev yapan diplomatlar, içkiyi diplomatik kurallar gereği Suudi yetkililerin açamadığı mühürlü kutularda ülkeye sokabiliyordu. Bu yeni hamleyle, ülkedeki yasa dışı içki satışının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

İçki Satışı Yasaklanmasının Tarihi

Ülkedeki içki satışları, 1952'de Kral Abdülaziz'in oğlunun sarhoşken bir İngiliz diplomatı öldürmesi sonucu yasaklanmıştı. Bu yeni düzenleme, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın "2030 Vizyonu" isimli liberalleştirme planının bir parçası olarak görülüyor.

Körfez Ülkelerinde Durum Ne?

Çoğu Körfez ülkesinde alkol tüketimi benzer kısıtlamalara tabi iken, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi ülkelerde 21 yaşın üstündeki gayrimüslimlere oteller, kulüpler ve barlarda içki satışı yapılıyor. Bu yeni adım, Suudi Arabistan'daki sosyal ve kültürel değişimleri yansıtan önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar